fbpx
måndag 4 juli 2022
 • Twitter
 • Facebook
 • Linkedin
 • Google+
 • RSS

10 risker med känslomässig trading

Vi strävar alla efter en långsiktigt framgångsrik trading – vilket ställer en rad krav på våra möjligheter till disciplin och rationellt tänkande. Vi kan dock inte undvika känslor i vår vardag eller för den delen stänga av dem.

Hur vi mår rent mentalt styr oss till vardags och självklart även när vi handlar aktier eller optioner på börsen. Varje dag drivs vi av olika känslor som skapas av en mängd olika faktorer vi utsätts för.

Med bättre medvetande om våra känslor kan vi lära oss att hantera våra beslut bättre och därmed skapa säkrare resultat på börsen.

Här följer några känsloyttringar och vad de kan föra med sig i din dagliga handel.

 1. Ilska. Kan leda till ett hämndbegär efter en dålig affär och mindre kloka tradingbeslut.
 2. Rädsla. Leder ofta till oförmågan att besluta om köp eller hålla i ett innehav pga. rädslan för en förlust
 3. Glädje. Glädje är trevligt men kan leda till euforiska beslut om för stora positioner eller en plötslig vilja till onödigt stor risk. Sker ofta i samband med en tidigare lyckad affär.
 4. Nedstämdhet. Kan leda till svårigheter att exekvera en tuff affär som ex. en stop loss. Förekommer oftast efter en större förlust eller sämre affär.
 5. Oro. Leder alltid till en onormalt hög nivå av stress vilket i sin tur leder till sämre möjligheter för bra beslut på börsen.
 6. Depression. Leder till att du får överge din trading. Den mentala hälsan kommer alltid först, ta hand om den. Börsen finns kvar när du mår bra igen.
 7. Missnöje. I stil med ilska leder ett missnöje (om vad som helst) till sämre beslut på börsen.
 8. Stolthet. Innebär svårigheter att ta förluster i tid och en överdriven vilja att bli rik så fort som möjligt. Sannolikheten säger att det inte kommer att ske, men det ser vi inte här.
 9. Skam. Skapar en isolering och svårigheter att prata med andra traders om den egna handeln och ex. undvikande att titta på depåns nivå efter en sämre tid med tradingen. Detta skapar sämre förutsättningar för att vända en  dålig trend.
 10. Avundsjuka. Leder till fokus på andra istället för på dig själv vilket skapar naturliga svårigheter att lyckas med att uppfylla målsättningarna.
Dela
Publicerat i Aktiederivat, Analyser, Blogg, Börsen, Börshandel, Förväntningar, Må Bra, Nyheter, Påverkan, Psykologi, trading, Utveckling Märkt med: , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Copyright @ 2022 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se