fbpx
måndag 4 juli 2022
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Volatilitetsrapport – Så mår börsen

Året har knappt kommit igång efter julhelgerna medan börsen har tappat mer än 10 procent fram till i fredags och börjar närma sig lägsta nivån på femton månader (OMXS30). Oron är på topp och risken i marknaden stiger därefter. Många orosmoln står högt på agendan med oljekris och Kinas ekonomi som tyngsta dragplåster just nu.

OMXS30 18jan16

Frågan är hur illa ställt det är just denna nedgångsfas. Har vi större nedgångar framför oss eller är det som det ändå oftast är – en oro där köplägen uppenbarar sig för en snabb återhämtning till ”normala” nivåer?

Tittar vi på vad individuella analytiker eller andra spekulerande säger hittar vi som alltid två läger med nya finanskriser som är annalkande – till motsatsen i klara köplägen för en kommande uppgång i en klart översåld börs. Ett par exempel på detta är RBS som i en analys förra veckan uppmanade sina kunder att ” Sälj allt som inte är högkvalitativa obligationer” då oljepriset kan halveras ytterligare en gång samt att världen står inför en global deflationskris (läs artikeln HÄR). Samtidigt menar andra att det är översålt och klassiskt att begå misstag i turbulenta tider där man bör ha is i magen och sitta lugnt i båten (läs denna artikel HÄR).

Så vem ska vi lyssna på?

Vi tittar på volatiliteten i marknaden och ser till vilken risk investerarna verkligen handlar börsen till idag. Tittar vi på VIX Index ser vi att nivåerna stigit till över 25 % vilket är höga nivåer om man tittar till det senaste kvartalet men en godtagbar risknivå generellt sett. Dock såg vi så sent som i början av hösten ett stegrade VIX till över 40 % pga. Kinas instabila ekonomiska läge vilket är ”finanskrisnivåer” på VIX och oron för en större härdsmälta på börsen tog fart. Men de större rörelserna nedåt uteblev som så ofta annars även om oron bestod. Inte förrän mitten av oktober lugnade det ner sig och risken i marknaden sjönk. Det har sedan dess gått upp och ner bland orosmolnen och riskmåtten medan börsen å sin sida mer försiktigt och mer trendliknande flyttat sig nedåt.

VIX18jan16

Tittar vi samtidigt på Skew Index som indikerar hur investerare köper optioner för mer skydd på nedsidan snarare än spekulation för uppsida har vi ytterligare ett fint mått på oron i marknaden att komplettera med. Även där hittar vi höga nivåer och ett index på ca 145 vilket stigit i takt med att börsen gått ned – vilket indikerar en naturligt oroligare marknad. Indexet visar hur mycket dyrare optioner på nedsidan blivit efter ren efterfrågan där en normal nivå bör ligga kring 120. Snittet för de senaste tre månaderna har dock legat på höga 136 vilket indikerar att oron vi ser inte alls är nyfödd sedan årsskiftet. Som referens steg detta index över 145 vid två tillfällen under hösten då reaktionen i marknaden var mer måttfull på nedsidan.

SKEW18jan16

Det är alltså summa summarum högre riskpremie i marknaden vilket indikerar ett oroligare investerarkollektiv men ändå just nu under naturliga förhållanden. Det kan konstateras att risken varit större under tidigare nedgångsfaser och att det övervunnits större ”kriser” än de vi ser nu. Risken för en ”Black Swan” är som alltid osannolik men förstås inte omöjlig där vissa anser att dagens terrorhot eller ekonomiska faktorer dock ökar risken för att en alldeles oväntad händelse ger oss en ny kris på riktigt. Här är den personliga bedömningen oftast den allra bästa att förlita sig till.

Rekommendationen för den som är orolig för en fortsatt orolig marknad är egentligen rätt enkel. Skydda din portfölj med terminer alt. säljoptioner och justera dina innehav till lägre risk. För den mer optimistiska investeraren är samma rekommendation absolut aktuell, där ett skydd mot nedsidan på ett bättre sätt kan motivera fyndköp av översålda aktier. Läs mer HÄR.

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Analyser, Blogg, Börsen, Börshandel, Derivat, Nyheter, Optioner & Terminer, trading Märkt med: , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Copyright @ 2022 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se