fbpx
tisdag 27 september 2022
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Tre sätt att använda PUTS i en stökig marknad

Börsen är stökig just nu och handlas för närvarande med ett sorts varannandagstema, stora nedgångar ena dagen följt av friska uppgångar dagen efter. Tjatigt och frustrerande att bevittna från bänken.

Nivåerna är ju klart lägre än vid årsskiftet och är idag tillbaka där vi var för precis två år sedan (OMXS30), dvs. i början av 2014. Som en reflektion kan vi även notera att det nu krävs en drygt 30-procentig uppgång för att nå toppnivåerna från slutet av april förra året då OMXS30 printades som högst vid 1720-nivån den 27 april. Sedan dess har indexet fallit med mer än 400 punkter.

Vi befinner oss nu i vad amerikanerna kallar en ”bear-market” som konstaterar att allt momentum är styrt av negativa tongångar där investerare allt mer flyr aktier till förmån för säkrare tillgångar. Detta är ingenting som ska misstolkas som en ”korrigering” (där det är lättare att avläsa och tolka vinsthemtagningar efter en tidigare överköpt marknad) utan en marknad som i en sorts spiral tenderar att gå nedåt i en tidsperiod på mer än två månader.

Problemet är som alltid svårigheten i att hitta vändpunkten och därmed det perfekta köpläget i marknaden vilket gör att många stillasittande bara tittar på medan värdet på portföljen hänger med rakt ner. Inte så kul.

Som tur är finns det alternativ för den som kan tänka sig vara lite mer aktiv i sitt sparande och vill göra något för att rädda en och annan krona i blåsten. Eller varför inte tjäna mer pengar till följd av nedgångarna? Det fina med att vara ”mer aktiv” innebär dessutom att endast några timmar i veckan räcker med en viss koll på läget varje dag – samtidigt som det förstås gäller att ha goda kunskaper om vilka valmöjligheter (options) man faktiskt har och hur de fungerar. Som tur är kräver även det i grunden inga större ansträngningar.

En PUT (säljoption) kan ge alla investerare oavsett riskbenägenhet eller marknadstro flera möjligheter. Låt oss titta på hur:

Det allra vanligaste är att köpa en PUT på sitt innehav eller på OMXS30 som en försäkring på innehavet eller portföljen. Enkelt förklarat köper man sig helt enkelt rätten att sälja aktien eller indexet på ett utvalt lösenpris. Går marknaden ner under lösenriset kommer Puten att öka i värde och kompensera för de förluster som sjunkande aktiekurser för med sig. Har man ”fel” i sin marknadstro och marknaden istället vänder upp kommer premien man har betalat för puten snart vara återbetald och därefter har vi full exponering för en annalkande uppgång igen, precis som innan. Vi försäkrar ju allt annat i vår vardag, varför inte försäkra vårt sparande? Ett vanligt namn för denna sortens försäkring mot ett innehav är ”Protective Put”:

Bild10

För den mer riskbenägne investeraren som tror sig se en bottenkänning i en aktie eller som allt annat lika på lång sikt vill investera i ett bolag till rådande nivåer finns också ett gyllene läge att använda Puts. Men på precis motsatt sätt. Genom att sälja en Put på börsen säljer man helt enkelt rättigheten till någon annan att sälja aktierna till oss – men till ett pris som vi väljer och inom en tidsperiod som passar oss allra bäst. Går aktien vid förfall under lösenpriset kommer köparen av vår Put att lösa in sin rätt och vi får köpa aktien som önskat till den valda nivån. Dock får vi här den unika fördelen att vi kan lägga den premie vi fått inbetald för puten till vårt nya innehav, vilket innebär en möjlig avkastning på innehavet – redan innan vi är ägare till aktien. Risken här är förstås uppenbar och värd att nämna. Skulle aktien gå ner mycket kraftigt under löptiden kommer skyldigheten gentemot putköparen att kvarstå och vi kan tvingas köpa aktierna till klart högre nivåer än vad den handlas till på börsen.

Läs mer om hur du skyddar din portfölj med Puts HÄR.

För den spekulative men mer försiktige generalen som tror på en fortsatt nedgång och önskar ett begränsat skydd till den egna portföljen finns ett tredje alternativ för dagen. Det innebär att vi helt enkelt både köper och säljer puts, på olika nivåer, där vi kan åstadkomma en vinst upp till en viss maxnivå men med fördelen att riskera mindre pengar. Vi investerar helt enkelt i en s.k. putspread (negativ prisspread) där vi köper den dyrare puten med ett högre lösenpris och säljer en put med ett lägre lösenpris. Går den underliggande aktien eller indexet som vi spekulerar i fortsatt nedåt och under det lägre lösenpriset (för vår sålda put) kommer en maxvinst att genereras till oss.

Bild13

Ex:
KÖP OMXS30O1300 @ 64kr
SÄLJ OMXS30O1270 @ 51 kr
Total kostnad: 13kr (= begränsad maxförlust)
Maxvinst: 30kr (då index understiger 1270)
Multiplikator 100

Notis: En nedgång innebär oftast högre volatilitet och därmed dyrare optioner. Bra för den riskbenägne som säljer (och som ju ska få ngt lite tillbaka för sitt mod i marknaden) men sämre för den som vill vara trygg och köper skydd.

Bilderna är hämtade från Strategiguiden som kan laddas ner HÄR.

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Blogg, Börsen, Börshandel, Derivat, Nyheter, Optioner - Grunder, Optioner & Terminer Märkt med: , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Copyright @ 2022 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se