fbpx
tisdag 27 september 2022
 • Twitter
 • Facebook
 • Linkedin
 • Google+
 • RSS

Fem skäl till att använda Calls

En vanlig köpoption (call) har många bra funktioner. Här är fem goda anledningar till att titta närmare på möjligheterna med Calls innan nästa investeringsbeslut tas.


1. Kostnadseffektivt
Genom att köpa en köpoption (call) skapar vi oss en position som i termer av marknadsexponering är identisk med att äga den underliggande aktien. Eftersom en call bara kostar en bråkdel av det kapital ett aktieköp kräver kan vi därmed spara den större delen av kapitalet till andra investeringar. Åtminstone fram till lösen av callen om aktiepositionen är tänkt att bli långsiktig – i annat fall kan vi förstås välja att helt enkelt sälja callen tillbaka till marknaden innan optionens förfall.

Exempel:
Aktie: 100 kr. Vi tror att den ska upp inom de närmaste månaderna.
100 Call: 3 kr. Löptid 60 dagar.

100 aktier: 10,000 kr
1 Call: 300 kr

Risk: Maxförlusten för en köpt call är begränsad till den erlagda premien (300 kr).

2. Spekulation med hävstångseffekt
Om vi tror på en ovanligt stark uppgång i aktien i samband med en kvartalsrapport eller annan händelse kan vi med samma begränsade risk utnyttja den eventuella hävstångseffekten. Procentuellt stiger priset på en option i takt mångdubbelt mer än den underliggande aktien. Vi kan därmed få en skyhög avkastning snabbt – dock krävs det i generella termer att det rör sig åt rätt håll (upp), i rätt tid (nu) och snabbt. Risken är att vi förlorar större delar av eller hela det investerade beloppet (premien) vid mindre eller inga rörelser.

Exempel:
Aktie: 100 kr
100 Call: 3 kr. (60 dgr)

Aktie: 110 kr (+10%)
100 Call: 11 kr (+267%)

Risk: Maxförlusten för en köpt call är begränsad till den erlagda premien (300 kr). Att fundera en stund på är jämförelsen av en eventuell storvinst procentuellt – med alternativet som ges i en eventuell förlust om 100%.

3. Behåll exponering
Då våra aktieinvesteringar nått sin målkurs har vi flera alternativ att välja bland. Om kapitalet behövs för nya investeringar är det dock oftast nödvändigt att sälja aktierna och lämna positionen. Det är emellertid oftast i ett positivt momentum man säljer en aktie med en god vinst vilket kan kännas som att man hoppar av en bra resa och eventuellt missar en fortsatt uppgång. Detta kan leda till ”handelsförlamning” och man låter istället bli att agera alls. Med hjälp av en call kan vi dock behålla positionen (exponeringen) i aktien även efter vinsthemtagning. Vi köper helt enkelt en call (som vi finansierar med en mindre del av vinsten) i samband med försäljningen av aktierna. Vi har då fortsatt exponering som tidigare men den större delen av kapitalet inhämtat till vårt förfogande. Vi slipper då missa en eventuellt fortsatt uppgång till en begränsad risk och kan samtidigt gå vidare till nya investeringar som planerat. Läs mer HÄR.

4. Covered Call
En av de vanligaste och mest användbara strategierna. Passar de innehav som gått bra men som stagnerat i uppgången en del. Sälj en call och därmed rätten till någon annan att köpa dina aktier – till ett pris som du väljer (lösenpris) och inom en tid som du bestämmer (löptid). Vi skapar oss därmed en möjlighet att netto sälja aktierna till ett högre pris än vad marknaden ger. Dock kvarstår här samma risk i aktien som tidigare, ej att förglömma, en större nedgång i aktien drabbar oss precis som tidigare. Är man orolig för detta kan man med fördel etablera en Fence (komplettera med en köpt put på nedsidan) alternativt gå tillbaka till tipset ovan och sälja aktierna och istället köpa en call. Bedömningen om hur aktien rör sig och mår är det vitala inför beslut av respektive strategi.

5. Callspread
Ibland tror vi på en uppgång, men bara till en viss nivå. Men hur gör vi för att optimera vår position med den utgångspunkten? Inga problem. Om du tror på en i viss mån begränsad uppgång i en aktie den närmaste tiden går det förstås fortfarande bra att helt enkelt köpa en Call i enlighet med det första tipset enligt ovan. Dock kan du spara in på det riskerade kapitalet (premien) genom att delfinansiera köpet  genom att sälja en annan call men med ett högre lösenpris. På det sättet minskas den potentiella maxförlusten men ökar samtidigt sannolikheten för en optimal vinst – om ngn vinst alls – om uppgången visar sig bli hyfsat begränsad.

Exempel:
En aktie står i 500 kr. Vi tror på en begränsad uppgång den närmaste tiden om 4-5 %.
Call 500: 26 kr (Köper)
Call 520: 16 kr (Säljer)
Kostnad Callspread: 10 kr
Tid: 60 dagar

Det visar sig på slutdagen att aktien gått upp till 521 kr.

I callspreaden nås maxvinsten om 20 kr. Med en kostnad om 10 kr återstår ytterligare 10 kr i vinst, eller ett vinstgivande resultat om 100 %.

Hade vi enbart köpt 500-callen för 26 kr hade resultatet vid en aktiekurs på 521 kr vid lösen visat en förlust om -5 kr trots en korrekt marknadstro. Det hade med andra ord krävts ytterligare uppgång och volatilitet i aktien för att denna call skulle bli vinstgivande.

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Blogg, Derivat, Nyheter, Optioner - Grunder, Optioner & Terminer Märkt med: , , , , , , , ,
3 comments on “Fem skäl till att använda Calls
 1. Helena skriver:

  Hej, tack för en bra podd och blogg. Ni är väldigt inspirerande. Jag har en fråga som jag inte hittar svar på någonstans. Det är om vilken kurs som gäller för lösen på slutdagen? Stängningskursen? Jag har något minne av att det beräknas en genomsnittskurs för aktien på sista dagen för optionen. Vilket är det som gäller? Betryggande realvärde läser jag om på Nasdaqomx men innebörden av det hittar jag inte.

  Mvh
  Helena

  • Carl Björkegren skriver:

   Hej Helena,

   Det är stängningskursen som gäller för resp. aktie (aktieoptioner) vid lösen på slutdagen för aktieoptioner – och en volymvägd snittkurs för OMXS30 på slutdagen när det gäller indexoptioner. De lösenpriser som har ett realvärde med minst 1 procent från dessa slutkurser leder till automatisk lösen.

 2. Tobias skriver:

  Hej, har precis börjat få upp ögonen för optioner och börjat läsa på. Så det var bra timing att du var gäst hos börspodden 🙂

  Tycker inte det är så lätt att hitta bra info om optionshandel i Sverige. Så jag ser fram emot utbildningarna och materialet du nämnde i podden.

  Har läst en del ändå, mest amerikanskt material, och skulle vilja starta så smått. Men vilken är bästa plattformen för handel? Är idag kund hos Avanza och Nordnet. Hos Avanza kan man handla optioner i ISK vilket är bra men utbudet är begränsat till ca 50 underliggande. Finns det någon bättre plattform som också tillåter ISK?

  Mvh Tobias

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Copyright @ 2022 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se