fbpx
tisdag 27 september 2022
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Fiska efter bättre priser på börsen

För att handla aktier på börsen måste köpare och säljare komma överens om ett pris som aktien ska säljas till respektive köpas för. Det skapar aktiekursen.

Om du ska köpa aktier behöver det med andra ord alltid finnas någon som vill sälja samma aktier till ett överenskommet pris, detta sker inte automatiskt som vid till exempel fondköp. 

Även när du ska köpa eller sälja optioner på börsen behöver köpare och säljare komma överens om priset. Med en viss skillnad. Där finns så kallade market makers som ser till att det alltid finns priser, i både köp- och säljkurser. Däremot handlar du alltid med Nasdaq (Stockholmsbörsen) som motpart i optionsmarknaden.

I det så kallade orderdjupet nedan, där olika priser från köpare och säljare sorteras ser vi hela tiden till vilka priser vi kan köpa till (den bästa säljkursen) eller sälja till ( den bästa köpkursen).

Exempel på en köpoption i Ericsson B

Många tar dessa priser för givet och handlar på respektive sida. Men det är lite onödigt.

Det är här vi kommer till själva fiskandet.

I priset ovan ser vi spreaden 3.15 – 3.90. Vill vi köpa kontraktet kostar det alltså 3.90 kr och vill vi sälja/utfärda kontraktet får vi 3.15 kr betalt. Men det betyder inte att vi måste handla till de priserna. Vi har goda möjligheter att försöka få ett bättre pris – åt båda håll. Det är trots allt i en marknad vi handlar.

Ingenting hindrar oss från att lägga oss ”mitt i spreaden” om det är möjligt. Och oftast är det inga problem.

Prova att lägga ett pris mitt mellan köp- och säljkurs och se vad som händer. Ofta är datorerna programmerade att kvotera om så snart det kommer ett ”bättre” pris in i marknaden så att de fortfarande har ”bästa pris”. Det kan vi utnyttja och på så sätt nästan alltid kunna handla billigare eller sälja dyrare än till de priser vi ser på skärmen.

Exempel:

Låt säga att ”fair value” i detta kontrakt ovan är 3,50. Vi vill köpa kontraktet och lägger vi in ett egen köpkurs på 3.50 kr. Den nya spreaden är därmed 3.50 – 3.90. Kanske ingenting händer, vi får inget ”napp”. Vi lägger då in kursen 3.75 kr och kommer högst troligen få handla till det priset, dvs. 15 öre billigare än den utsatta säljkursen. Vi fick ”napp” då vi betalade mer än ”fair value”, det känner motpartens algoritmer av omedelbart.

På samma sätt kan vi förstås göra när vi vill sälja/utfärda ett kontrakt. Vi testar att lägga en egen säljkurs mitt i spreaden och provar närma oss köpkursen. Väldigt ofta får vi ett avslut till en klart bättre kurs och får alltså lite mer betalt.

Att fiska i orderdjupet innebär med andra ord att du lägger dig under eller över den kurs som optionskontraktet handlas till för tillfället. Du fiskar helt enkelt efter ett bättre pris med målet att betala ett lägre pris för det optionskontrakt du vill köpa – och sälja till ett högre pris än optionens nuvarande köpkurs. Att fiska efter bättre priser på detta sätt fungerar förstås utmärkt även i aktiehandeln. Risken med att fiska i orderdjupet är att du inte får avslut på din order.

Det kan tyckas att ören hit och dit inte spelar så stor roll, men gör så här vid var tid när du handlar så kan du snabbt räkna ut att en hel del tjänas in på detta.

Det är alltid bra att handla till rätt pris och inte ge bort för mycket i spreaden.

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Analyser, Blogg, Börshandel, Derivat, Nyheter Märkt med: , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Copyright @ 2022 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se