fbpx
måndag 23 maj 2022
 • Twitter
 • Facebook
 • Linkedin
 • Google+
 • RSS

Market Making

Jag har fått en del frågor sista tiden om vad en Market Maker gör och vad en sådan har för funktion i finansmarknaden. Tänkte därför i all enkelhet förklara detta.

Det hela handlar om marknadens strävan efter likviditet. När exempelvis börsen (Nasdaq OMX) varje månad skapar nya standardiserade optionsserier för nya lösenmånader i takt med att gamla går till förfall, krävs en viss garanti för att likviditeten upprätthålls i dessa. Det ska helt enkelt finnas både köp- och säljkurser till förfogande för investerare som vill handla dessa kontrakt, åtminstone i ett antal optionsserier nära nivån ”at the money”. De underliggande aktierna för dessa optionskontrakt är nästan uteslutande någon de ”största” inom OMXS30 men kan vid en bred efterfrågan gälla även mindre bolag. Eftersom börsen dock är helt neutral och aldrig tar egna positioner i aktier eller derivat faller denna uppgift av prisställande på börsens (derivat)medlemmar istället, som i gengäld för att dagligen se efter att en prisbild finns får ett betydligt mindre courtage för den egna derivathandeln hos börsen.  

En av mina sidouppgifter som trader i derivatmarknaden var att agera just market maker, vilket alltså innebär precis det, to make a market. Nästa fråga som då dyker upp är vad jag tjänar på det, mer än billigare courtage? ”Spreaden” säger de flesta som ett svar på sin egen fråga men till att börja med var det åtminstone i mitt fall courtaget som lockade, vilket slog ganska bra på en mycket aktivt handlad derivatbok. Att sedan ligga ute i marknaden med både köp- och säljkurser i en rad olika optionskontrakt (och terminer) skapade ingen egentlig påverkan på den dagliga handeln som trader, utan mer ett relativt enkelt och administrativt hantverk där den generella optionsvärderingen fick bevakas och ställas om från tid till annan. Det var inte ofta avsluten från denna market making ställde till oreda i den övriga handeln. (borträknat då de gånger en totalt felinställd maskin från en trött handlare skickade ut samtliga serier i ex. OMX tre nivåer fel vilket skapade en hysterisk omsättning på ett par sekunder vilket i sin tur genererade en aningens oreda i den egna boken. Och folk som ringde smått lyriska och undrade om man ville göra mer…)

Vad är en spread? Det är (åtminstone för en trader) skillnaden mellan köp- och säljkurs i en aktie eller ett optionskontrakt vilket inte får vara ”för mycket” och finns reglerat och definierat av börsen för exempelvis en aktiv market maker inom derivat. Det får alltså inte heller vara för ”brett” mellan köp och säljkurs när man ställer ett pris till en investerare som kanske ringer och frågar, vilket ju då borgar för att tradern kan köpa billigt och sälja dyrt oavsett vad investeraren väljer att göra. Då lär investeraren dessutom gå vidare till nästa market maker, eller trader, för ett ”smalare” pris och konkurrensen är igång. Och börsen har fått sin likviditet.

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Börsen, Börshandel, Optioner - Grunder, trading Märkt med: , , , , , , , , , , , , , ,
2 comments on “Market Making
 1. Adrian Larsson skriver:

  Blir nyfiken!

  Hur går det praktiskt till? Är det bara att ringa till OMX och ställa sig i kö för att få vara MM i ett papper?
  Krävs det någon storlek på portföljen?

  Jag är ganska aktiv trader inom derivat själv så att tjäna lite extra på spread låter ju inte fel.

  • Calle skriver:

   Endast professionella institut som banker eller värdepappersbolag i egenskap av börsens medlemmar kan agera market makers.
   /Calle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Copyright @ 2022 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se