fbpx
torsdag 29 oktober 2020
 • Twitter
 • Facebook
 • Linkedin
 • Google+
 • RSS

Sparpodden om volatilitet med Calle Björkegren

Förutse börsens rörelser och risk? Tips på sommarlyssning i hängmattan. Kul att återvända till Sparpodden och prata om Volatilitet – ett otroligt användbart mått, kunskaper som alla börsintresserade bör ha med sig i sin handel.

Eller om du vill lyssna direkt på podden:

Dela

En värld fylld med optioner – digitalt event för optionshandel

Nordnet och Nasdaq bjuder in till ett digitalt event där du får lära dig mer om optioner, får praktisk kunskap och färdiga strategier för att bli en framgångsrik optionshandlare.

Du får lära dig att generera inkomster till din portfölj genom att ställa ut optioner samt få en bättre inblick i hur du kan använda optioner för att hantera risken på ett smart sätt.

Klicka på länken här nedan för ytterligare info och kostnadsfri anmälan:

Program:

14.00 – Introduktion till optioner och praktiska tips för optionshandel – Tomas Bernholm, Nasdaq och Alexander Gustafsson, Nordnet

14.15 – Lär dig hantera optionshandeln – 
Carl Björkegren, Enspiri Academy
Carl Björkegren är en av landets främsta experter inom handel med aktiederivat, uppfattningen om risk och marknadspsykologi. Genom sina många utbildningar och inspirerande föreläsningar har han genom åren inspirerat tusentals marknadsaktörer till bättre resultat på börsen. Lyssna på när Calle ger dig de viktigaste praktiska tipsen för att hantera optionshandel på ett korrekt sätt.

14.45 – Hur genererar jag inkomst med optioner och hur kan OptionsPlay hjälpa mig med det? – Tony Zhang, OptionsPlay
Nasdaq erbjuder, i samarbete med OptionsPlay, ett kostnadsfritt och intuitivt verktyg för att underlätta optionshandel. Du får exempelvis tillgång till realtidskurser, affärs- och strategiförslag, teknisk analys, simuleringsverktyg, optionsutbildning samt rapporter med affärsidéer med mera. Du öppnar verktyget direkt i din webbläsare och behöver inte installera något. Tony håller presentationen på engelska och visar dig vad du behöver tänka på för att ställa ut köp- och säljoptioner på ett riskmedvetet sätt i syfte att generera inkomster.
Testa gärna OptionsPlay gratis redan idag. Klicka på länken.

15.15 – Optionscase och marknadsklimat – Nikos Georgelis, Atlant Fonder
Nikos visar hur man kan använda optioner med fokus på både riskhantering och avkastningspotential. Nikos förvaltar bland annat fonden Atlant Edge, som har stort fokus på optionsstrategier. Innan Nikos kom till Atlant Fonder jobbade han som market maker hos Danske Bank. Tidigare erfarenheter från SHB, Investor AB, JP Morgan & IPM.

15.45 – Förstå dynamiken på optionsmarknaden – Zikar Antar, Dynamic Gamma
För dig som verkligen vill fördjupa dina kunskaper inom optioner kommer Zikar att berätta mer om dynamiken på marknaden. Du får även lära dig hur du kan ändra en position på bästa möjliga sätt för att minimera förluster och öka avkastningspotentialen. Zikar har 20 års erfarenhet av derivatmarknaden från UBS och Nordea, senast som derivattrader under 12 förlustfria år. Idag driver Zikar den egna verksamheten Dynamic Gamma.

16.15 – Avslutande optionssamtal och utlottning av priser

Dela

Så hanterar du en orolig börs

Coronavirus och oljan skapar stor osäkerhet på börsen med tung turbulens som följd. Investerare sätter det säkra före det osäkra och säljer av värdepapper i rask takt. Det råder en närmast panikartad stämning på finansmarknaderna för närvarande.

Vad gör vi?

Jag minns personligen hur raset den 19 oktober 1987 satte skräck i investerarna; aldrig tidigare hade man sett maken till börskrasch (22% ner på en dag). Ingen kunde då ana att börsen skulle återhämta sig bara några månader senare.

Vid bankkrisen i Sverige 1992 satt jag bildligt talat på första parkett och såg bland annat i direktsändning effekterna av Riksbankens höjning av räntan till 500%. Den ekonomiska turbulensen som följde blev historisk.

Andra turbulenta tider att minnas var ex. asienkrisen -98 då jag själv arbetade som trader och bevittnade rekord i volatilitet, även den senare dot.com-bubblan som sprack -00 var episk, 11 september -01 och oron som följde i terrorns tecken därefter och så småningom finanskrisen -08 vilken förmodligen var den värsta krisen av dem alla. Eller värst någonsin som vissa menar.

Men även då, som vid tidigare tillfällen, har marknaden återhämtat sig. Ibland under viss tid, ibland med bra fart uppåt. Men man vet ju aldrig från gång till gång hur länge saker och ting sitter i. Coronaviruset är nytt den här gången, i kombination med att räntan är rekordlåg. Dvs. ”ammunitionen” för hjälpande stimulanser är mer eller mindre slut.

Vissa detaljer och erfarenheter är ständigt desamma dock, psykologin kring ”krascher” på börsen repeterar sig självt.

Det leder till en rad tips:

Försök inte att köpa på ”botten”
Att lyckas fånga den fallande kniven och tjäna på det är osannolikt. Det betyder att vi i dessa tider, om vi är mer kortsiktiga investerare, måste växla om till mer långsiktiga investerare. Endast då har vi sannolikheten på vår sida att komma bättre ur en dålig sits.

Ta inga förhastade affärsbeslut
Det är många som agerar på börsen med oron närvarande i kroppen, då befarar vi ofta det värsta tänkbara och agerar därefter. Det leder sällan till bra affärer. Ha is i magen så gott det går, stormen kommer ridas ut förr eller senare.

Tips för framtiden (om du inte redan gjort detta)
Skapa en långsiktig plan med klara mål för dina investeringar. I detalj. Även om du är en kortsiktig handlare på börsen. Sätt målen och möjliga risker i fokus i din plan – och följ planen.

Utnyttja optionshandel
Med optioner får du unika möjligheter du inte har som aktiehandlare. Du kan skapa möjligheter helt efter rörelse, upp eller ner, tid och hastighet. Kunskaper alla investerare borde ha.

Lär dig hegde
Lär dig läsa av och känna igen ökad eller minskad oro på börsen eller i det enskilda innehavet. Kunskaper om bl.a. volatilitet som sätter dig i förarsätet i marknaden.

Klassiskt tips
Handla inte med pengar du inte har råd att undvara. Eller åtminstone inte är i akut behov av inom kort, en bra regel är ett års sikt. Handla aldrig med pengar som du behöver för vardagliga omkostnader. Gå hellre ner i volym.

Till sist:
Glöm inte den psykologiska effekten vi alla drabbas av. När det går kraftigt ner bildas ångest, när det studsar upp skapas lättnad och en känsla av att risken är borta. Var vaken för din egen riskaptit och gå tillbaka till din plan, speciellt i tider av turbulens.

LÄR DIG HANDLA MED OPTIONER HÄR
GRATISKURS UNDER FEM DAGAR.

Dela

Välkommen till Nasdaq på Optionsseminarium 19 mars

Enspiri Academy i samarbete med Laika Consulting och investerarbrevet.se.

Framgång på börsen med optioner. De som vill lära sig mer om optioner och optionsmarknaden får nu en gyllene chans. I slutet av mars börjar en webbaserad kurs om optioner och andra derivat. Innan kursstarten arrangeras ett optionsseminarium på börsen i Stockholm. 

– I det osäkra läge som råder på aktiemarknaden just nu så blir det än viktigare också för privata placerare att kunna hantera hela den finansiella verktygslådan, säger Carl Björkegren, optionsexpert, och den som håller i den webbaserade kursen om optioner.

På ett seminarium på Nasdaq i Stockholm den 19 mars kommer Björkegren att presentera kursen. Aktuella tips till åhörarna är utlovade. 

– Det blir en analys av marknadsläget, med några olika scenarier och hur man då kan agera, säger han.

För dig som inte har möjlighet att närvara i Stockholm den 19 mars men ändå är intresserad av att ta del av såväl kunskaper som det exklusiva erbjudandet, läs mer och anmäl dig via länken.

Läs mer om kursen och anmäl dig här!

Dela

Volatilitetsrapport Aktier

Börsen har gått starkt sedan december förra året och flera rekordnoteringar har printats, bl.a. på OMXS30. Vi befinner oss dessutom just nu i en rapportperiod vilket testar de höga nivåerna och samtidigt ökar risken på börsbolagen generellt innan vi vet mer om utfallen. I vissa aktier är dock risken lägre värderad framöver vilket i en del fall kan noteras som intressant.

Hur mår dina aktier?

Genom att mäta den historiska volatiliteten 30 dagar bakåt i ett papper får vi en fingervisning på den risk marknaden handlat resp. papper till.

Detta jämför vi med den framtida risk som estimeras av samma marknad de närmaste ca. 30 dagarna in i framtiden; Den implicita volatiliteten. I andra termer: Risken det handlas till ”just nu”.

Skillnaden mellan dessa två indikationer kallas ofta för Edge. För en market maker i optionshandeln är denna edge en viktig indikator och utgör lika ofta en avgörande del i tradingbeslut. Det visar också rådande risk i det underliggande som visar var marknaden som helhet bedömer riskpremien i respektive papper. I sig en viktig trigger för trading och aktiepositionering.

Nedan ser vi den aktuella edgen för aktierna i och för indexet OMXS30 självt just nu:

Notiser:

Volatiliteten är baserat på 30 dagars historik fr.o.m. fredagens stängning.

Dessa är indikationer som utgör den dagsaktuella värderingen. Det kan ändras fort, i synnerhet i en s.k. fast market, dvs. en högrörlig marknad på nedsidan som i rådande börsklimat inte är ovanligt.

Ju högre volatilitet desto högre osäkerhet hos investerarkollektivet (risk).

Mer om volatilitet hittar du här: http://www.optionsbloggen.se/volatiliteten-visar-oss-vagen/

LÄR DIG MER OM OPTIONER! GRATISKURS UNDER FEM DAGAR ONLINE. KLICKA HÄR

Dela

Nasdaq lanserar OptionsPlay

Nasdaq lanserar nu ett samarbete med OptionsPlay.

OptionsPlay erbjuder ett effektivt sätt att lära, utforska och analysera optionshandeln och passar alla aktörer oavsett om du är ny inom optionshandeln, erfaren sedan tidigare eller yrkesprofessionell.

I det här verktyget kan du även ta del av en objektiv, historisk analys och dagliga tekniska köp- och säljsignaler för olika aktier.

Du kan enkelt jämföra upp till tre handelsalternativ för varje enskild aktie, och OptionsPlay-poängen gör det enklare att utvärdera risk, vinstsannolikhet och break even-nivåer för strategin.

Verktyget har också en funktion som hjälper dig att hitta optimala köpoptioner som kan utfärdas gentemot ett aktieinnehav för att skapa s.k. Covered calls. Du kan även använda denna funktion om du vill utfärda säljoptioner, som ett alternativ till att köpa aktier, och få vägledning till vilken option du bör välja beroende på vilken marknadstro du har.

För tillgång till OptionsPlay registrerar du dig kostnadsfritt här: www.optionsplay.se.

Dela

Gratis webbkurs: Lär dig handla med optioner

Lär dig kunskaperna som ingen investerare borde vara utan. I denna kostnadsfria webbkurs lär du dig grunderna i optionshandel som garanterat ökar dina möjligheter till goda affärer på börsen.

Läs mer och anmäl dig här: www.optionskurs.nu

Sedan är du igång med första lektionen inom ett par minuter. Lycka Till!

Dela

Miljarder skäl till Early Exercise

Bolagens utdelningar kommer allt oftare mer än en gång om året och hösten 2019 är laddat med nya utdelningar. 34 miljarder kronor ska delas ut innan året är slut vilket skapar goda skäl till att se över dina derivatpositioner, särskilt positioner som covered calls eller enbart sålda – eller köpta calls.

Möjligen riskerar du nämligen att inför en kommande utdelning bli löst på dina sålda calls, dvs. en s.k. Early Exercise, utan att du är beredd på det. Eller äger du själv en call som kanske borde lösas in i förtid?

Här kan du läsa om det du behöver veta och om vilka datum du bör ha koll på i några av de utdelande bolagen.

Det är till en början enkelt att konstatera att ägaren av en Call har rätten att köpa den underliggande aktien, dvs. äger den inte ännu och har därmed inte heller rätt till någon utdelning. Vidare kan man även konstatera att Callen kommer att (bör) sjunka i värde dagen efter utdelning, helt enkelt eftersom ju aktien (allt annat lika) då sjunker i värde motsvarande utdelningen. Låter alltså kort och gott som en dum idé att äga en Call under utdelningstider?

Nja, riktigt så enkelt är det inte.

Man kan ju enkelt spekulera i att det alltid borde vara läge att lösa in sin Call i god tid för köpa aktierna och därmed få utdelningen, vilket skulle lösa problemet. Eller, ännu bättre, sälja optionen och få tillbaka någon liten premie och sedan köpa aktierna direkt på börsen innan utdelning. Ännu mer pengar in! Nej, det är fortfarande inte riktigt så enkelt, det finns fler faktorer att ta hänsyn till.

Till att börja med måste vi titta på vad det kostar i räntetermer att lösa Callen och köpa aktier, eller snarare vad vi tjänar på att inte köpa aktierna. För pengarna vi har till ett aktieköp finns ju på ett konto någonstans och ligger (förhoppningsvis) och drar in ngn procent i (riskfri) ränta. Detta ska inte underskattas. Tar vi bort pengarna därifrån säger vi ju ”nej tack” till den räntan och kan istället börja räkna på vad vi missar i ränteinkomst, ngt vi ju även kallar för ”cost of carry”. Detta kan emellertid variera friskt beroende på ex. placeringsform på kapitalet eller andra möjligheter till en god ränta.

Om utdelningen i en deep-in-the-money-Call är mindre än denna missade ränteinkomst fram till förfall finns det ju ingen anledning att lösa Callen. Vi tjänar mer på att låta pengarna förräntas.

Utdelningar varierar ju dessutom i storlek, så ju mindre utdelningen är desto mindre sannolikt är det att vi tjänar på en förtidslösen av Callen. Dock ska tilläggas i rådande låga ränteläge att det inte är många ören vi förlorar på att köpa aktierna ”tidigare” i det korta perspektivet vilket innebär att även en mycket liten utdelning allt som oftast leder till förtidslösen av 100-deltacalls.

Pratar vi däremot om en närmare at-the-money-call med ett lägre delta finner vi att motsvarande Put är värd mer än noll. Då måste vi addera detta Put-pris till räntefaktorn. Konstigt? Inte alls. Eftersom Put-call-parity visar på sambandet i värdering mellan Put, Call och underliggande är det enkelt att utläsa tidsvärdet i puten som motsvarande tidsvärde i callen. Löser vi in Callen mot aktier avsäger vi ju oss en försäljning av tidsvärdet (realvärdet tjänar vi ju in när vi köper aktien) vilket naturligtvis måste beaktas i beräkningen. En idé här är ju förstås att sälja optionen i marknaden istället, få premien och sedan köpa aktien manuellt. Kanon – pengar in! Men, det är väldigt sällan marknaden ger möjlighet till att få in hela volatilitetsvärdet i optionen, oftast pga. en bred spread i optionspriset. Dessutom får man högre transaktionskostnader att ta med i beräkningen.

När löser vi in Puts då? Här spelar ju ingen utdelning in eftersom vi har rätt att istället sälja underliggande, däremot blir ränteeffekten intressant eftersom vi ju tjänar ränta på den likvid som genereras av en försäljning. Till att börja med kan vi konstatera att 100-delta-puts (deep-in-the-money) där motsvarande Call är värd noll alltid borde vara föremål för förtidslösen. Det är ju naturligtvis bättre att sälja aktierna och låta pengarna förräntas så snart som möjligt istället för att sitta på rätten att sälja vilket istället kostar pengar. Men då hade vi det där med tidsvärde igen. Om vi pratar om en Put som är närmare at-the-money visar det sig ju att motsvarande Call plötsligt har ett värde (tidsvärde endast). Om Callens värde är mindre än ränteinkomsten fram till förfall blir Puten föremål för förtidslösen. Kort och gott. Igen dock, i det låga ränteläget som råder är det nästintill omöjligt att hitta Puts som bör förtidslösas.

Fotnot; Indexoptioner är av Europeisk typ och kan endast lösas på slutdagen.

Nedan följer utdelningsdatum för några större bolag:

AKTIEX-DAGUTDELNING
Hennes & Mauritz2019-11-114,85 kr
Telia2019-10-231,18 kr
Atlas Copco2019-10-253,15 kr
Investor2019-11-084,00 kr
Tele22019-10-012,20 kr
Electrolux2019-10-104,25 kr
Epiroc2019-10-291,05 kr
Millicom2019-11-0512,508 kr
Kinnevik2019-11-074,00 kr
Lundin Petroleum2019-10-013,58 kr
Husqvarna2019-10-101,50 kr
Castellum2019-09-203,05 kr
BillerudKorsnäs2019-11-122,15 kr
Elekta2020-02-210,90 kr
NCC2019-11-042,00 kr
Dela

Så hanterar du bäst en stökig börs

Börsen är på höga nivåer och uppnådde för inte så länge sedan ett all time high (OMXSPI) vilket generellt sett brukar leda till nervositet i investerarleden. Även om turbulensen tilltagit är volatiliteten fortfarande på relativt låga nivåer – men oron är desto större och blir nästan självuppfyllande till ännu mer turbulens i marknaden. Media hakar ofta på i detta momentum och letar efter spöken på börsen – för ingen ledande inom finansmedia vill ju missa att rapportera om tips inför en potentiell (större) börsnedgång.

Artiklarna om oron på börsen duggar tätt

Men vad blir då tipsen från ”experterna”?

I stort sett uteslutande handlar det om att vi ska vikta om våra portföljer till mer ”defensiva” aktier eller leta efter ”säkra kort” och hänvisa till ett långsiktigt sparande till fem, tio eller femton år. I slutänden summeras tipsen oftast till att man faktiskt inte bör ha pengar på börsen alls om man inte kan riskera en nedgång. Då kommer vi förlora pengar. Ungefär så.

Inget kunde vara mer fel.

Åtminstone inte för en derivattrader som vet att vad vi kan göra med enkla kunskaper om optioner och terminer. För det är absolut inte svårt.

Här följer några enkla tips för en skakig marknad:

Sälj Indexterminer mot din portfölj
Genom att sälja indexterminer, det otvivelaktigt mest omsatta värdepappret på börsen, skapar man en avkastning i en nedåtgående marknad. Precis tvärtemot vad din aktieportfölj gör med andra ord. Därmed fungerar ett sålt terminskontrakt mot portföljen som en praktisk motvikt, eller hedge, vilket minskar risken (ev. förlust) vid en nedgång. Ett exempel för en helt skyddad portfölj kan skapas:

Index = 1000
Portfölj = 500,000 kr
1 (Index)termin = 1000 x 100 (multiplikator) = 100,000 kr und. värde
Hedge = Sälj 5 terminer mot portföljen för en neutral position.

Köp säljoptioner. Försäkra din portfölj.
Med ett enkelt köp av en OMXS30-put (säljoption) har du rätten att sälja index vid dagens- eller valfri nivå och därmed få en försäkring av din portfölj under ex. ett par månader framåt. Eller under den tid du vill. Portföljen behöver du inte röra, den lever sitt liv precis som vanligt. Din put kommer att kompensera förlusten vid en nedgång.
Läs mer: http://www.optionsbloggen.se/fungerande-rad-for-en-stokig-bors/

Covered Call. Minska risken in dina innehav.
En av de vanligaste och mest användbara strategierna även i lugnare tider. Sälj en call mot ditt innehav och därmed rätten till någon annan att köpa dina aktier – till ett pris som du väljer (lösenpris) och inom en tid som du bestämmer (löptid). Vi skapar oss därmed en möjlighet att netto sälja aktierna till ett högre pris än vad marknaden ger. Dock kvarstår här samma risk i aktien som tidigare, ej att förglömma, en större nedgång i aktien drabbar oss precis som tidigare. Läs mer: http://www.optionsbloggen.se/fem-skal-till-att-anvanda-calls/

Fence.
Är man orolig för detta kan man med fördel etablera en Fence (komplettera Covered Call med en köpt put på nedsidan). Bedömningen om hur aktien rör sig och mår är det vitala inför beslut av respektive strategi.

Sälj aktierna – Köp en Call – fortsatt exponering.
Om du vill säkra din förvaltning genom att öka mängden likviditet eller behöver pengar till annat kan du med fördel sälja de aktier som erbjuder optionshandel – och samtidigt köpa en call för en bråkdel av likviden. Du kommer då ha en fortsatt exponering i aktien fram till optionens slutdag och missar därmed inte en ev. fortsatt uppgång. Läs mer: http://www.optionsbloggen.se/strategi-vinsthemtagning-utan-att-missa-fortsatt-uppgang/

Som alltid bör man förstås ha goda kunskaper om de instrument man handlar med på börsen, det gäller inte minst optioner.

Om du vill lära dig mer: Ta del av denna fem dagar långa webbkurs i optionshandel, den är helt kostnadsfri: www.optionskurs.nu

Det finns naturligtvis fler alternativ och sofistikerade strategier för att såväl skydda sig som att tjäna på en börsnedgång, tipset blir därmed att skaffa sig fullgoda kunskaper om handeln med optioner och terminer för att få tillgång till den fulla potentialen vi investerare faktiskt har tillgång till. Det är kunskaper alla investerare borde ha i allmänhet.

Och journalister inom finansmedia i synnerhet.

PS. Jag erbjuder mig härmed att föreläsa för och utbilda alla de journalister inom finansmedia som vill lära sig mer om derivathandel i aktiemarknaden. Gratis! Inget att förlora – Bara att höra av sig.

Dela

OMXS30 Aktier Volatilitetsrapport

Tabellen nedan visar hur marknaden just nu prissätter risken i de olika aktierna som ingår i OMXS30. Under rapportperioder tenderar många underliggande papper att öka i volatilitet och risk, i denna mätning är det dock ovanligt blandad kompott.


– Den historiska volatiliteten baseras på rörelser de 30 senaste handelsdagarna. (HIST VOL))
– Den implicita volatiliteten baseras på närmaste ATM optionskontrakt. (IMPL VOL)
– EDGE = skillnaden mellan historisk och implicit volatilitet, dvs. marknadens bedömning av ökad alt. minskad risk i resp. papper.

Dela

Lyssna på Optionssnack i podden Börssnack

Lyssna på det senaste avsnittet av podden Börssnack där Calle Björkegren är med i avsnitt 21 och pratar om livet, optioner och målsättningar tillsammans med de mycket kloka herrarna Erik Hansén från IG Markets och Jonas Olavi från Alfred Berg Kapitalförvaltning. En podd väl värd att följa framöver för er som önskar en god marknadsuppdatering av hög kvalitet!

Dela

Strategi: Köp vagga inför rapport

En Vagga är ett köp av en Call och samtidigt ett köp av en Put med ett lägre lösenpris än Callen. Vanligtvis befinner sig den underliggande aktiekursen (at the money) mellan de båda lösenpriserna.

Att köpa vaggor är en bra strategi under rapportperioder om man önskar att spekulera i och ta del av eventuella effekter av rörelser som sker i aktiekursen inför, under och efter rapportdagen.

Ofta sker en prisjustering i aktien efter en rapport, antingen upp eller ner beroende på rapporten men med just riktningen som den osäkra faktorn. Exempelvis kan en större fond eller större aktieägare välja att vikta om sin portfölj och sälja av sitt innehav i samband med en kvartalsrapport även om resultatet var bra men av förvaltaren förväntat bättre.

En vagga kräver en signifikant rörelse i den underliggande aktien för att ett vinstgivande resultat ska uppnås, antingen i form av att lösenpriset för Callen överstigs på uppsidan eller att priset understiger lösenpriset på nedsidan för Puten. Den betalda premien (samt courtage) måste läggas till i ekvationen för att ett korrekt break/even kan beräknas. Eftersom betydande rörelser är ett villkor för strategin behöver vi beakta ett par vitala detaljer i strategin.

Nyckeln här är att starta positionen ett par till tre veckor innan rapportdagen. Det finns ett antal händelser under denna tidsperiod som kan ske för att skapa den rörelse i aktien som är tillräcklig för ett vinstresultat. Här är några utfall med det mest sannolika av dem först;

 1. Spekulation och förväntan inför rapporten kan få aktien att handlas upp – eller ner i en trendliknande handel inför kommande rapportdag. Även justeringar i större portföljer som vi nämnde tidigare kan ske och påverka aktiekursen. Emellanåt sker så pass stora rörelser inför rapporten att den vagga vi innehar kan stängas med en god vinst redan innan rapportdagen.
 2. Omedelbart efter kvartalsrapporten släppts är rörelser i aktien på 3% – 5% upp – eller ner inte ovanliga, naturligtvis beroende på vad rapporten redovisar. Rörelser över 5% är mer sällsynta men definitivt inte omöjliga. Däremot är det mer ovanligt med en helt oförändrad aktiekurs efter redovisat kvartalsresultat.
 3. Till de mer osannolika händelserna som ändå skett ett par gånger de sista åren (Ericsson är ett exempel) är en vinstvarning som ofta tillkännages hyfsat nära datumet för en kvartalsrapport. De större nedgångar och ökad volatilitet som brukar bli följden av dessa events är oftast tillräckliga för att positionen i vaggan ska visa ett vinstresultat.

Nyckeln är som sagt att köpa vaggan åtminstone ett par veckor innan rapportdagen. Undvik att köpa vaggan nära inpå eller dagen innan rapportdag i syfte att spara tidsvärde (theta) vilken många initialt tänker är en god idé. Då är nämligen oftast volatiliteten och därmed optionspremien upptrissad pga. den höjda förväntan på resultatet. Såvida du inte känner dig helt komfortabel med att rapporten kommer medföra en betydande rörelse i aktien är det därför en god idé att istället lägga den extra premien på tid istället och därmed skapa fler förutsättningar för ett positivt resultat i vaggan.

Att tänka på;

Strategin fungerar naturligtvis bäst på de aktier som historiskt sett har handlats med en viss volatilitet och högre volym under rapportperioden. Som alltid gör vi naturligtvis vår due dilligence med ordning och reda och ser vilka av de bolag vi är intresserade av som har den sortens volatila handel som vi kan dra nytta av.

Ha en god plan! Bestäm dig för vilken vinstnivå du är nöjd med och följ den, du vet inte om en rörelse kommer innan eller efter rapporten men bör gå ur positionen så snart den uppnåtts.

Simulera i förväg vilka priser och nivåer på såväl aktiekurs som volatilitet som är önskvärda och möjligen rimliga så blir positionen mycket enklare och mer bekväm att följa och hantera.

Positionen har en maxförlust i form av den premie som är betald (inkl. courtage). Såvida inte denna maxförlust är accepterad i ett negativt utfall finns det ytterligare planering att vidta.

Det är dock svårt att sätta en säker och given stop-loss-nivå för vaggan då det är oklart hur optionerna kommer att värderas efter redovisad kvartalsrapport. Om rörelserna vid en given tidpunkt efter rapporten blir alltför små och därmed sänka sannolikheten för ett vinstgivande resultat i vaggan kan optionerna istället säljas till det eventuella tidsvärde som finns kvar. Du bestämmer då med fördel en tidpunkt i förväg samt en nivå i såväl aktiekurs som volatilitet för en rimlig exitpoint innan maxförlust är uppnådd.

Läs mer om vaggor och andra strategier i snabbguiden för optionsstrategier som du kan ladda ner HÄR.

Dela

Volatiliteten börsens vägvisare 2019

Publicerad Krönika i Investerarbrevet.se

Det finns många sätt att hantera en fortsatt osäker börs. Med optioner går det att skapa effektiva strategier som portföljförsäkringar eller ett mer kontrollerat risktagande för en bättre och säkrare avkastning. Men optionshandeln ruvar även på hemligheter om börsens möjliga rörelser i framtiden, en guldgruva av information som alltför få aktörer i marknaden känner till. Det skriver derivatexperten Carl Björkegren i en krönika.

2018 var året då vi fick uppleva alla olika scenarion på börsen. En rivstart i januari vilket sedan förbyttes i en kraftig nedgång under februari. En återhämtning och ett lugn över börsen tog vid och så småningom en återgående optimism i marknaden trots tilltagande spänningar mellan USA och Kina. Under hösten kom sedan den skakiga börsen tillbaka och satte sin prägel i marknaden.

Vi som följer derivatmarknaden kunde dock redan från påsken 2018 märka en allt mer tilltagande oro och positionering för en kommande nedgång i marknaden. Detta bekräftades sedan under hösten då turbulensen kom tillbaka med besked. Handelskonflikterna, de högre långräntorna och Brexit för att nämna några orosmoln togs upp till ytan och skapade nervositet över hela linjen i marknaden.

Hur såg vi då oron för dessa orosmoln långt innan börserna började falla?

En given fakta till att börja med är att vi inte vet vad som händer imorgon. Vi kan bara anta att risker är större eller mindre och agera därifrån. En annan fakta är att ju längre in i framtiden vi ska ge oss på att sia om desto svårare är det förstås att träffa rätt då sannolikheten att saker och ting ändrar på sig ökar över tid.

Slutsatsen blir därmed att istället följa marknaden i ett kortare perspektiv för att hålla sannolikheterna på sin sida, säg maximalt 30 dagar framåt åt gången och i och med det agera mer aktivt. Där kommer åter optionsmarknaden in i bilden.

Att värdera ett optionskontrakt idag som förfaller 30 dagar fram i tiden innebär oundvikligen en tolkning av ett framtida utfall. Därmed kan vi läsa av vad den del av marknadens aktörer som faktiskt handlar och styr kurserna tror om den kommande risken.

Till vår hjälp har vi volatiliteten, den del av optionsvärderingen som slutligen sätter priset. Med hjälp av denna faktor ser vi hur övriga marknaden tolkar och prisar in rådande riskläge framöver eller oron för att just risken ska öka eller att sannolikheten för en förestående nedgång på börsen ökar.

Så låt oss därför se hur just volatiliteten har sett ut och vad vi kan dra för lärdomar av det. VIX index visar oss den implicita volatiliteten för indexoptionerna på S&P 500 vilket är en mycket god indikator även för oss i ex. Sverige då vi tenderar att följa de amerikanska marknaderna väldigt väl. Nedan en graf på VIX Index under hela 2018 fram till början av 2019:

Ett VIX Index runt 20-nivån kan tolkas som en ”normal” risknivå där viljan att ta risk i aktier är god. Vid 30-nivån tenderar investerare att söka sig till säkrare investeringar än aktier och en nivå över 40 på VIX Index andas panik och irrationell handel tar oftast vid på börserna. Vi kan se på grafen hur risknivån stigit sedan början av oktober då oroligheterna på börsen började. Även om nivån på VIX Index har ökat till klart högre nivåer i genomsnitt är det fortfarande inga nivåer som gör att investerare flyr helt från aktiemarknaden utan snarare värderar upp riskpremien i förhållande till det mentala sentiment som bildats av en ökad oro.

På tal om oro är SKEW Index ytterligare en bra indikator att komplettera med. Ett index som visar hur en naturligt skev värdering infinner sig på indexoptioner eller i andra termer hur dyra optioner på nedsidan är i förhållande till de på aktuell nivå i paritet med index. Vi pratar här om den naturliga efterfrågan på att köpa billigare säljoptioner med lägre lösenpriser. Ett mått på oron i marknaden om man så vill. Ju högre efterfrågan på nedsidesskydd, desto dyrare optioner just där allt annat lika och en skevhet i optionsvärderingen uppstår. Detta kan vi avläsa i SKEW Index som visas i grafen nedan under 2018 fram till början av 2019.

Vi ser hur SKEW Index stiger i slutet av april 2018, vilket innebär att efterfrågan på portföljskydd ökade och gjorde säljoptioner på nedsidan dyrare. Samtidigt ser vi att VIX Index inte rört sig nämnvärt under samma period vilket indikerar att marknaden haft ett lugn men en klart stigande oro för nedsidan.

Denna oro blev sedermera bekräftad under hösten och optionerna ”at the money” korrigerades i värde i takt med nedgången.

Vi ser vidare under slutet av 2018 att efterfrågan på nedsidan inte fortsatt – nivån i värdering mellan ATM och OTM har istället planat ut eller om man så vill, blivit mindre skev. Nedsidesoptioner har relativt sett blivit mindre attraktiva och billigare än på mycket länge, därav den klara nedgången på SKEW Index som vi ser i grafen.
 
Vad innebär detta?

En sannolik antydan kan vara att rädslan för en större nedgång inte är särskilt stor, åtminstone inte i närtid. 120-nivån på SKEW Index anses vara den normala, det finns nämligen alltid en skevhet i värdering på indexoptioner. Nivåer under denna är ovanligt. Faktum är att den nuvarande nivån är bland de lägsta nivåerna vi sett på flera år. Det kan innebära en lägre oro för ett fall nedåt men även att marknaden är vaksam och snabbt beredd att agera på andra sätt än att skydda sig med optioner. Därav en potentiell förklaring till den slagiga marknaden.

Faktum är förstås samtidigt att vi inte vet någonting om vad som sker imorgon och att alla index och nivåer kan komma att ändras snabbt. Oron hos oss investerare som kollektiv kommer med stor sannolikhet hålla i sig även under 2019. Men med god koll på volatiliteten i marknaden har vi stor hjälp att dra slutsatser med långt högre sannolikhetsgrad om vad som möjligen komma skall.

Slutsatsen och tipset för denna krönika är därmed att det kan vara en mycket god idé att hålla nära koll på VIX Index och SKEW Index som en kompletterande del av den dagliga marknadsanalysen.

Kunskaper som alla investerare borde ha.

 

Dela

Kostnadsfria webbinarier om handeln med optioner

Vill du lära dig mer om vilka möjligheter du får i din aktiehandel med optioner?

Då ska du hänga med på dessa webbinarier som är en sammanfattande repetition av de seminarier Steg 1 – Steg 3 som gick av stapeln på Nasdaq i oktober. Perfekt som introduktion till de möjligheter som finns och självklart även perfekt för dig som vill få en god repetition av kunskaperna.

Vi går igenom allt från aktiehandel till många av de möjligheter som erbjuds med optioner och optionsstrategier. Nedan finner du länkar för ytterligare info och anmälan till respektive webbinarium.

OBS! Antalet platser är begränsat – så anmäl dig redan idag!


STEG 1 – HANDLA MED OPTIONER – INTRODUKTION
Datum: Torsdag 6 december
Tid: Start 13:00
Längd: ca 90 minuter.
Värd: Carl Björkegren

STEG 2 – HANDLA MED OPTIONER – FORTSÄTTNING
Datum: Måndag 10 december
Tid: Start 13:00
Längd: ca 90 minuter.
Värd: Carl Björkegren

STEG 3 – HANDLA MED OPTIONER – AVANCERAD HANDEL
Datum: Onsdag 12 december
Tid: Start 13:00
Längd: ca 90 minuter.
Värd: Carl Björkegren

 

Dela

Kostnadsfri utbildningskväll i samarbete med Laika Consulting

Enspiri Academy i samarbete med Laika Consulting och investerarbrevet.se.

Investerarbrevets prenumeranter får ett unikt erbjudande att träffa derivatexperten Carl Björkegren. Den 28 november bjuder vi in till en utbildningskväll på Nasdaq. Björkegren kommer att dela med sig av sina rika kunskaper om derivatinstrument, främst optioner och terminer.

Under eventet – som är kostnadsfritt – presenterar Carl Björkegren möjligheterna med optioner. Du får även veta hur instrumenten kan användas för att effektivisera förvaltningen av din portfölj. Fokus ligger på hur vi med hjälp av volatiliteten kan avläsa hur marknaden ser på risken i närtid. Det är ett för finansmarknaden unikt sätt att se hur de som påverkar börsens rörelser tänker, och hur vi kan använda oss av den informationen. Det är kunskaper som än så länge inte finns att läsa sig till i böcker!

Anmäl dig redan idag för att säkra din plats då antalet platser är begränsade. Glöm inte att anmäla eventuell gäst.

Klicka HÄR för närmare info och anmälan

 

Dela

Volatilitetsrapport Börsen: Korrigering – ingen krasch.

Turbulenta tider råder åter på börsen. Ska det ner ännu mer? Möjligen, frågan är förstås hur mycket men framförallt i så fall hur fort det ska ner. Ett perspektiv på börsen ger oss inledningsvis en indikation var vi just nu befinner oss, alltid en bra början för en analys.

Sedan årsskiftet är börsen nu ner -3,89% vilket är på samma nivå där börsen bottnade i februari i år.

Ett år tillbaka är vi ner något mer, -7,61% då september/oktober förra året tvärtom var en stark period på börsen med stabila uppgångar jämfört med samma period i år.

Tittar vi hela tre år tillbaka är vi fortfarande på pluskontot med en uppgång på ändå rätt modesta 7,69% men om vi går tillbaka fem år till oktober 2013 ser vi i grafen att vi sedan dess är plus 33,83%.

Det kan säga den ene investeraren att det finns mer fallhöjd och ”raset” bara har börjat men den andre att nedgången är mer av en sund korrigering som snart planar ut. Det räcker med att läsa valfri finansmedia på nätet så hittar vi argument för båda sidor.

Men vem har då mest rätt? Låt oss se på hur marknaden värderar risken. Vår vän volatiliteten avslöjar ju som bekant en hel del för oss.

Vi kan se på VIX index hur risknivån stigit sedan början av oktober då nedgångsfasen började. Även om nivån just nu ligger över 24 är det fortfarande inga nivåer som gör att investerare ”flyr” från aktiemarknaden utan snarare värderar upp riskpremien i förhållande till det mentala sentiment som bildas av en längre nedgångsfas.

Om vi jämför VIX index idag med nivån vi såg i februari i år har vi en bit kvar till den oro vi såg då på börserna. Ett annat sätt att se på det hela är att vi nu var mer förberedda på en nedgångsfas i marknaden.

På tal om oro är då SKEW Index en bra indikator att komplettera med.

Detta index indikerar ju hur dyr nedsidan är i förhållande till aktuell nivå på index, dvs. efterfrågan på att köpa puts med lägre lösenpriser.

Ju högre efterfrågan på nedsidesskydd, desto dyrare optioner just där och en skevhet i optionsvärderingen. Vi ser hur efterfrågan ökat sedan slutet av april samtidigt som VIX inte rört sig nämnvärt vilket indikerar en viss oro för nedsidan.

Denna oro har nu blivit bekräftad och ATM-optionerna har korrigerats i värde i takt med nedgången. Däremot har inte efterfrågan på nedsidan fortsatt – nivån i värdering mellan ATM och OTM har istället planat ut eller om man så vill, blivit mindre skev. Därav nedgången på SKEW Index som vi ser i grafen.

Vad innebär detta?

En sannolik antydan kan vara att rädslan för en långt större nedgång inte är särskilt stor, åtminstone inte i nuläget. 120-nivån på SKEW Index som vi åter närmar oss anses vara den normala, det finns nämligen alltid en skevhet i värdering på indexoptioner. Den nuvarande nivån är även till synes den lägre nivån under året.

Summarum: Det vi ser så här långt är ingen ”krasch” utan kan snarare definieras som en korrigering av en marknad som haft en lång uppgångsfas. Vi vet förstås ingenting om vad som sker imorgon – och oron hos oss investerare som kollektiv kommer med stor sannolikhet hålla i sig ett tag till – en slagig marknad kommer prägla börshösten. Tipset att hålla nära koll på VIX och SKEW index är förmodligen väldigt klokt.

Kuriosa: Vad är en korrigering och vad är en krasch?

Frågan har kommit flera gånger. Är det en krasch vi ser? Nja. Vi kan jämföra med det klassiska raset 1929 då Dow Jones (inflationsjusterat) rasade från 5550 punkter till 795 på ca tre år. Marknaden återhämtade sig den gången till samma ekonomiska nivåer först 1959, dvs. först 30 år senare.

Det är en krasch.

Dela

OMXS30 – Volatilitetsrapport aktier

Hur ser marknaden på risken i storbolagen just nu?

Den historiska volatiliteten visar de faktiska rörelserna de senaste 30 dagarna. En volatilitet runt 20% kan generellt anses vara en normal rörelse i en normalt rörlig marknad.

Den implicita volatiliteten visar hur marknaden värderar risken den kommande investeringsperioden upp till 30 dagar, dvs. priset på premien för frontmånaden.

Edgen är skillnaden mellan historisk och implicit volatilitet som ger en indikation på om marknaden just nu anser att risken i respektive papper har ökat eller minskat i närtid.

 

Fixing den 14 augusti 2018

Dela

Börspodden Fill or Kill gästas av Calle Björkegren

FillOrKill-podden är en podcast om börs och finans som drivs av tre anonyma daytraders. Poddavsnitten släpps en gång per vecka och behandlar alltifrån relevanta börsnyheter, makroekonomi, trading och mycket mer.

Gör som resten av branschen, lyssna på FillorKill!
Följ oss på twitter @FillorKillPod eller hashtaggen #FillorKill

 

I veckans avsnitt av Fill or Kill gästas podden av Carl Björkegren! Vi kommer att få höra om hur man kan skydda sin portfölj med hjälp av optioner, vaggor och kreditspreadar med mera. Lyssna på Carl berätta om sin karriär och det senaste inom optionshandeln. Missa inte detta!

Dela

Kurser i optionshandel på Nasdaq Hösten 2018

Under hösten 2018 kommer nya möjligheter att lära sig mer om optionshandel. Nasdaq bjuder på tre intensivkurser enligt nedan, kursledare är Calle Björkegren. Ta chansen och besök Nasdaq (Stockholmsbörsen) och lär dig mer om de många möjligheter som finns för att Du ska lyckas bättre på börsen.

Antalet platser är begränsat så anmäl dig redan idag och säkra din plats på kurserna.

KURS NÄSTA TILLFÄLLE TID NIVÅ PLATS
STEG 1 Torsdag 11 oktober Kl. 18.00 – 20.30 Introduktion NASDAQ STHLM
STEG 2 Torsdag 18 oktober Kl. 18.00 – 20.30 Fortsättning NASDAQ STHLM
STEG 3 Torsdag 25 oktober Kl. 18.00 – 20.30 Avancerad NASDAQ STHLM

Klicka på respektive steg för ytterligare info och anmälan.

Kan du inte komma de aktuella datumen – eller har du svårt att ta dig till Stockholm? Håll då utkik efter kommande kurser på webben som kommer finnas tillgängliga inom kort. Har du frågor eller önskemål, tveka inte att höra av dig via kontaktformuläret.

Vi ses på insidan!

Dela

10 risker med känslomässig trading

Vi strävar alla efter en långsiktigt framgångsrik trading – vilket ställer en rad krav på våra möjligheter till disciplin och rationellt tänkande. Vi kan dock inte undvika känslor i vår vardag eller för den delen stänga av dem.

Hur vi mår rent mentalt styr oss till vardags och självklart även när vi handlar aktier eller optioner på börsen. Varje dag drivs vi av olika känslor som skapas av en mängd olika faktorer vi utsätts för.

Med bättre medvetande om våra känslor kan vi lära oss att hantera våra beslut bättre och därmed skapa säkrare resultat på börsen.

Här följer några känsloyttringar och vad de kan föra med sig i din dagliga handel.

 1. Ilska. Kan leda till ett hämndbegär efter en dålig affär och mindre kloka tradingbeslut.
 2. Rädsla. Leder ofta till oförmågan att besluta om köp eller hålla i ett innehav pga. rädslan för en förlust
 3. Glädje. Glädje är trevligt men kan leda till euforiska beslut om för stora positioner eller en plötslig vilja till onödigt stor risk. Sker ofta i samband med en tidigare lyckad affär.
 4. Nedstämdhet. Kan leda till svårigheter att exekvera en tuff affär som ex. en stop loss. Förekommer oftast efter en större förlust eller sämre affär.
 5. Oro. Leder alltid till en onormalt hög nivå av stress vilket i sin tur leder till sämre möjligheter för bra beslut på börsen.
 6. Depression. Leder till att du får överge din trading. Den mentala hälsan kommer alltid först, ta hand om den. Börsen finns kvar när du mår bra igen.
 7. Missnöje. I stil med ilska leder ett missnöje (om vad som helst) till sämre beslut på börsen.
 8. Stolthet. Innebär svårigheter att ta förluster i tid och en överdriven vilja att bli rik så fort som möjligt. Sannolikheten säger att det inte kommer att ske, men det ser vi inte här.
 9. Skam. Skapar en isolering och svårigheter att prata med andra traders om den egna handeln och ex. undvikande att titta på depåns nivå efter en sämre tid med tradingen. Detta skapar sämre förutsättningar för att vända en  dålig trend.
 10. Avundsjuka. Leder till fokus på andra istället för på dig själv vilket skapar naturliga svårigheter att lyckas med att uppfylla målsättningarna.
Dela

Fortsättningskurs i optionshandel

Nu är det hög tid att anmäla sig till fortsättningskursen i optionshandel, Steg 2.

Om du genomfört Steg 1 redan eller känner dig komfortabel med grunderna i optionshandel är detta kursen för dig.

Du kanske tror på en uppgång i en aktie, men hur mycket? Nu kan du optimera din handel efter din mer specifika marknadstro.

Du kanske äger en aktie som mest står stilla vilket inte gör en aktieägare speciellt glad. Här får du lära dig hur du kan vända detta till din fördel och skapa en god avkastning i de aktier som inte rör sig alls.

Har du någon gång ägt den aktie som gått ner? Vi går igenom en s.k. ”stock repairing” strategi där vi på ett enkelt sätt skapar förutsättningar att reparera den skada en fallande aktie har orsakat.

Du får kort och gott lära dig hur du etablerar strategier i aktiemarknaden som skapar lägen och möjligheter till avkastningar i alla olika scenarier eller humör som kan prägla marknaden.

Dessutom får du veta vad en syntetisk position är och hur det kan hjälpa oss att tolka värden och rörelser i marknaden. Och hur volatiliteten kan läsas av på ett mer sofistikerat sätt.

Detta är helt enkelt kunskaper alla borde ha. Men få som tar sig tid att skaffa sig. Men de som gör det får en stor fördel gentemot övriga aktörer i aktiemarknaden. På riktigt.

Just det. Nämnde jag att kursen är kostnadsfri? Nasdaq Stockholm subventionerar kursavgiften. En win-win-win.

Datum: Tisdagen den 17:e april
Tid: 18.00 – 20.30 ca
Plats: Nasdaq Stockholm, Frihamnen (Stockholm).

Vi bjuder på kaffe/te och smörgås från 17.30.

Platserna är dock till antalet begränsade så anmäl dig redan nu på Nasdaqs portal genom att klicka på länken nedan.

Vi ses på börsen!!

ANMÄLAN

 

Dela

Utdelningar 2018 – så gör du med dina optioner

Utdelningssäsongen har smygstartat och imorgon fredag (16 mars) går Nordeas utdelning och därmed startar även storbolagen att dela ut sina förtjänster till aktieägarna.

Detta påverkar naturligtvis även motsvarande options- och terminskontrakt vilket inte alltid på ett självklart sätt skapar förutsättningar för dem som sitter på långa positioner – eller viss risk för dem som är korta.

Så, hur fungerar det då?

En högaktuell fråga i optionsmarknaden är; När är det rätt läge att förtidslösa en amerikansk aktieoption? Rätt svar är; när det finns korrekta förutsättningar för att utnyttja den underliggande aktiens utdelning.

När det gäller en Call gäller detta endast dagen innan utdelning, för en Put gäller generellt samma sak dagen efter utdelning. Dock finns det en del saker att tänka på. Här följer en genomgång av detta i korthet.

Det är till en början enkelt att konstatera att ägaren av en Call har rätten att köpa den underliggande aktien, dvs. äger den inte ännu och har därmed inte heller rätt till någon utdelning. Vidare kan man även konstatera att Callen kommer att sjunka i värde dagen efter utdelning, helt enkelt eftersom ju aktien (allt annat lika) då sjunker i värde motsvarande utdelningen. Låter alltså kort och gott som en dum idé att äga en Call under utdelningstider? Nej, riktigt så enkelt är det förstås inte.

Man kan ju enkelt spekulera i att det alltid borde vara läge att lösa in sin Call i god tid för köpa aktierna och därmed få utdelningen, vilket skulle lösa problemet. Eller, ännu bättre, sälja optionen och få tillbaka någon liten premie och sedan köpa aktierna direkt på börsen innan utdelning. Ännu mer pengar in! Nej, det är fortfarande inte riktigt så enkelt, det finns fler faktorer att ta hänsyn till för att optimera utfallet.

Till att börja med måste vi titta på vad det kostar i räntetermer att lösa Callen och köpa aktier, eller snarare vad vi tjänar på att inte köpa aktierna. För pengarna vi har till ett aktieköp finns ju på ett konto någonstans och ligger – det låga ränteläget till trots – och förhoppningsvis iaf drar in ngn procent i ränta eller avkastning. Detta ska inte underskattas. Tar vi bort pengarna därifrån säger vi ju ”nej tack” till den procenten och kan istället börja räkna på vad vi missar i inkomst, ngt vi ju även kallar för ”cost of carry”. Detta kan emellertid variera friskt beroende på ex. placeringsform på kapitalet eller andra möjligheter till en god ränta.

Om utdelningen i en deep-in-the-money-Call är mindre än denna missade ränteinkomst fram till förfall finns det ju ingen anledning att lösa Callen. Vi tjänar mer på att låta pengarna ligga kvar och förräntas.

Utdelningar varierar ju dessutom i storlek, så ju mindre utdelningen är desto mindre sannolikt är det att vi tjänar på en förtidslösen av Callen. Dock ska tilläggas i rådande låga ränteläge att det inte är många ören vi förlorar på att köpa aktierna ”tidigare” i det korta perspektivet vilket innebär att även en mycket liten utdelning allt som oftast leder till förtidslösen av 100-deltacalls.

Pratar vi däremot om en närmare at-the-money-call med ett lägre delta finner vi att motsvarande Put är värd mer än noll. Då måste vi addera detta Put-pris till räntefaktorn. Konstigt? Inte alls. Eftersom put-call-parity visar på sambandet i värdering mellan Put, Call och underliggande är det enkelt att utläsa tidsvärdet i Puten som motsvarande tidsvärde i Callen. Löser vi in Callen mot aktier avsäger vi ju oss en försäljning av tidsvärdet (realvärdet tjänar vi ju in när vi köper aktien) vilket naturligtvis måste beaktas i beräkningen. En idé som ofta dyker upp här är ju förstås att sälja optionen i marknaden istället, få premien och sedan köpa aktien manuellt. Kanon – pengar in! Men, det är väldigt sällan (läs: aldrig) marknaden ger möjlighet till att få in hela volatilitetsvärdet i optionen, oftast pga. en bred spread i optionspriset. Dessutom får man högre transaktionskostnader att ta med i beräkningen.

När löser vi in Puts då? Här spelar ju ingen utdelning in eftersom vi har rätt att istället sälja underliggande, däremot blir ränteeffekten intressant eftersom vi ju tjänar ränta på den likvid som genereras av en försäljning.

Till att börja med kan vi konstatera att 100-delta-Puts (deep-in-the-money) där motsvarande Call är värd noll alltid borde vara föremål för förtida lösen. Det är ju naturligtvis bättre att sälja aktierna och låta pengarna förräntas någon annanstans så snart som möjligt istället för att sitta på rätten att sälja vilket istället kostar pengar.

Men då hade vi det där med tidsvärde igen. Om vi pratar om en Put som är närmare at-the-money visar det sig ju att motsvarande Call plötsligt har ett värde (tidsvärde endast). Om Callens värde är mindre än ränteinkomsten fram till förfall blir Puten föremål för förtidslösen. Kort och gott.

Igen dock, i det extremt låga ränteläget som råder är det nästintill omöjligt att hitta Puts som bör förtidslösas.

Fotnot; Indexoptioner är av Europeisk typ och kan endast lösas på slutdagen.

Dela

Så mår dina aktier just nu!

Denna februarivecka 2018 har inletts med tung turbulens i form av en korrigering som i sig inte kan nämnas som någonting annat än väntad. Risken i marknaden har därmed ökat.

12 aktier på OMXS30 indikerar dock lägre risk den närmaste månaden just nu. Trots turbulensen i marknaden.

Genom att mäta den historiska volatiliteten 30 dagar bakåt i ett papper får vi en fingervisning på den risk vilken marknaden handlat det till.

Detta jämför vi med den framtida risk som estimeras av samma marknad de närmaste ca. 30 dagarna in i framtiden; Den implicita volatiliteten. I andra termer: Risken det handlas till ”just nu”.

Skillnaden mellan dessa två indikationer kan kallas för Edge. För en market maker i optionshandeln är denna edge en viktig indikator och utgör ofta en avgörande del i tradingbeslut. Det visar också rådande risk i det underliggande som visar var marknaden som helhet bedömer riskpremien i respektive papper. I sig en viktig trigger för trading.

Nedan ser vi den aktuella edgen för aktierna i och indexet OMXS30 självt just nu:

Notiser:

Volatiliteten är baserat på 30 dagars historik fr.o.m. gårdagens stängning.

Dessa är indikationer som utgör den dagsaktuella värderingen. Det kan ändras fort, i synnerhet i en s.k. fast market som vi sett det senaste dygnet.

Ju högre volatilitet desto högre osäkerhet, ex. Fing B.

Mer om volatilitet hittar du HÄR

 

Dela

Optionspodden Del 17 – Intervju med optionstrader Claes Ryttegård

Hur arbetar en professionell optionstrader och market maker och hur skiljer sig tankesättet från övriga investerare?  Ta del av tips och erfarenheter från Claes Ryttegård, en rutinerad trader och market maker med många års gedigen erfarenhet från finansmarknaden.

Lyssna på avsnittet här:

 

Missa inte nya – eller gamla avsnitt av Optionspodden. Du kan prenumerera på Optionspodden och lyssna på tidigare avsnitt på Itunes eller Acast. Du hittar även Optionspodden på andra plattformar som du eventuellt föredrar.

Klicka här nedan för att komma till  övriga avsnitt av Optionspodden på Itunes och Acast:

   

Dela

Optionspodden Del 16: I huvudet på en optionsmäklare

Hur arbetar en optionsmäklare en vanlig dag? Och hur används optioner för att uppnå bättre resultat på börsen. Möt Magnus Fromin som har 30 års erfarenhet av optionshandeln i Sverige, här delar han med sig av upplevelser från handlargolvet tillsammans med goda tips och råd.

Lyssna på avsnittet här:

Missa inte nya – eller gamla avsnitt av Optionspodden. Du kan prenumerera på Optionspodden och lyssna på tidigare avsnitt på Itunes eller Acast. Du hittar även Optionspodden på andra plattformar som du eventuellt föredrar.

 

Klicka här nedan för att komma till  övriga avsnitt av Optionspodden på Itunes och Acast:

   

Dela

All time low på VIX skapar bedrägligt lugn på börsen

Hösten är här och vi bevittnar en uppgång för tolfte dagen i rad på Stockholmsbörsen. Det går inte raskt uppåt utan kan beskrivas mer som stillastående. Men de små rörelserna är alltjämt uppåt och inte nedåt.

Volatiliteten i marknaden har gått lika raskt ner som marknaden gått upp och igår såg vi VIX index stänga på all time low på 9,31.

VIX har faktiskt stängt en gång förut på 9,31 – men det var den 22 december 1993, dvs. för snart 24 år sedan. Då var tiderna förstås väldigt annorlunda och detaljer som Internet och det snabba nyhetsflödet, minusränta, kris i EU, ett pånyttfött kallt krig mellan USA-Ryssland, Donald Trump som USA’s president och ens tankar på en faktisk risk för ett kärnvapenkrig sågs förstås allting som orealistiska fantasier.

Med dagens volatila värld där allting går oerhört mycket fortare ligger även risken för en mycket snabb vändning på börsen i luften. Man brukar tala om företagsrisk och marknadsrisk i en portfölj. Marknadsrisken, eller den systematiska risken, är den vi bör fokusera på och oroa oss för. Eller om man så vill, den politiska risken.

Oron är den faktor som oftast ignoreras – fram tills det händer något väsentligt. Men så länge ingenting inträffar i form av dålig statistik, vinstvarningar eller andra triggande varningstecken är det den rådande volatiliteten i marknaden som helt styr vår syn på risk. Så är det alltid.

Fokus borde istället ligga mer på hur de aktörer som faktiskt påverkar rörelserna i marknaden tänker och var deras oro just nu befinner sig.

SKEW index visar på skillnaden i värdering av optioner med lösenpriser på uppsida respektive nedsida. Ju dyrare optioner på nedsidan desto högre värde på Skew index. Och ju oroligare investerare blir desto mer betalas för nedsidan i form av puts (skydd).
(Läs mer här)

Tittar vi på SKEW index just nu så ser vi en stadig trend uppåt under året från den normala 120-nivån till klart högre nivåer som indikerar att investerare är villiga att betala upp för skydd på nedsidan (puts). Det här svänger en hel del som synes i grafen men trenden är tydlig. Oron har under året varit på all time high och från den lugna sommaren tagit fart uppåt igen.

Nu ska sägas att allt detta är förstås gissningslekar. Ingen vet vad som händer imorgon vilket på något sätt ändå skapar tjusningen i vår aktiemarknad. Men vi ska heller inte förringa det faktum att psykologin just nu styr som allra mest. Vi är dessutom flockdjur som följer strömmen strikt, i synnerhet på börsen när oron är hög och få triggers finns. En gnista kan sätta fart på en hel drös flockar.

Låt oss bara titta på en annan psykologisk bild, nämligen på S&P 500 och hur den dagsaktuella grafen (med full historik) ser ut:

All time high och en historiskt lång uppgång. Håller det? Mycket talar rent psykologiskt för att en naturlig korrigering eller vinsthemtagning sker inom kort. Men hur stor blir den?

Till sist, för er som är oroliga för en annalkande nedgång på börsen. Kolla era möjligheter med att hedga portföljerna med terminer eller puts. Det är enkelt att förstå sig på och skapar i tider av oro en mer neutral portfölj och försäkrar värdet vid en större nedgång.

I de flesta media kommer mängder med råd om hur vi ska agera när det går söderut. Men oftast kommer dessa råd för sent och då enbart väldigt märkliga råd om hur vi bör vikta om våra portföljer till lägre risk eller hur vi bör tänka innan vi handlar aktier att det faktiskt kan gå ner väldigt mycket.

Aldrig ett ord om handel med optioner och terminer som faktiskt på ett enkelt och effektivt sätt kan skydda och försäkra våra innehav och/eller portföljer. Tecken på tydliga okunskaper!

(Läs mer här)

Det finansiella media-Sverige borde utbilda sig bättre.

Jag erbjuder mig härmed att göra det gratis, dvs. kostnadsfritt utbilda media inom finansiella aktiederivat. Om de nu är intresserade av kunskaperna om handeln med optioner och terminer. På en tid som passar dem på en plats som de önskar. Kunskaper som aldrig kan vara fel för den som skriver om börsen. Bara att höra av sig.

Dela

Snabbguide för optionsstrategier

I det senaste avsnittet av Optionspodden pratar vi om en rad olika användbara strategier inför delårsrapporter. En praktisk guide att ha nära till hands för att snabbt få en överblick om en rad olika strategier i olika marknadslägen.

Du hittar det senaste avsnittet av Optionspodden HÄR

Ladda ner strategiguiden gratis i bifogad PDF här:

Dela

Kurser i optionshandel höst 2017

Under hösten 2017 finns möjlighet att delta på tre kostnadsfria intensivkurser i optionshandel. Kurserna är uppdelade i tre steg och rekommenderas att genomföras i tur och ordning. Antalet platser är begränsat så anmäl dig redan idag och säkra din plats på kurserna. Vi ses i Stockholmsbörsens lokaler (Nasdaq Stockholm) i Frihamnen i Stockholm enligt nedan.

KURS NÄSTA TILLFÄLLE TID NIVÅ PLATS
STEG 1 Onsdag 8 november Kl. 18.00 – 20.30 Introduktion NASDAQ STHLM
STEG 2 Torsdag 16 november Kl. 18.00 – 20.30 Fortsättning NASDAQ STHLM
STEG 3 Torsdag 23 november Kl. 18.00 – 20.30 Avancerad NASDAQ STHLM

Klicka på respektive steg för ytterligare info och anmälan.

Dela

En handelsdag på OM Stockholm 1989

Så gick det till förr! En klar nostalgitripp i denna demofilm om optionshandeln i Stockholm nära begynnelsen. En del har hänt sedan dess…

Dela

Optionspodden Del 6 – Strutar och Vaggor

Har du tröttnat på de där aktierna i din portfölj som aldrig rör på sig? Eller undrat hur du kan spekulera i de rörelser som faktiskt uppstår i en aktie inför en delårsrapport? Vi går i dagens avsnitt igenom de populära strategierna strut och vagga och vad de kan göra för dig.

Missa inte nya – eller gamla avsnitt av Optionspodden. Du kan prenumerera på Optionspodden och lyssna på tidigare avsnitt på Itunes eller Acast. Du hittar även Optionspodden på andra plattformar som du eventuellt föredrar.

 

Klicka här nedan för att komma till Optionspodden på Itunes och Acast:

   

Dela

SCA delas – det här händer med optionskontrakten

En hel del frågor har inkommit gällande delningen i SCA och vad som händer med optionskontrakten. Här följer en sammanställning av det som sker.

Bakgrund:
I augusti 2016 meddelade SCA att bolaget skulle initiera ett arbete för att kunna föreslå årsstämman 2017 att besluta om att dela SCA koncernen i två noterade bolag; ett för hygienverksamheten och ett för skogsindustriverksamheten.

Den 23 februari 2017 beslutade SCAs styrelse att föreslå SCAs årsstämma den 5 april 2017 att besluta om att genom utdelning, utöver kontantutdelning på 6,00 SEK per aktie, dela ut samtliga aktier i det helägda dotterbolaget SCA Hygiene AB till aktieägarna i SCA.

Närmare information till SCAs aktieägare avseende förslaget till utdelning av SCA Hygiene AB, i form av en informationsbroschyr, publiceras på bolagets hemsida www.sca.com och kommer inom kort distribueras till samtliga aktieägare.

Källa: SCA


Det här händer med optionskontrakten:

Avknoppningen kan inte likställas med en ordinarie utdelning. I förenklad form ser förutsättningarna ut såhär:

 • Om det nya bolaget listas inom snar framtid efter ex-dagen (~ 3 dagar) så skapas en korg av SCA och det avknoppade bolaget. Lösenpriser på optioner räknas då ej om, men underliggande innefattar båda bolagen, dvs. korgen.
 • Om det nya bolaget inte noteras inom nära framtid efter ex-dagen räknas kontrakten om med en ratio-justering enligt medianvärdering från minst 5 st. analytiker.
 • Om inte tillräckligt många värderingar inkommer räknas kontrakten om enligt ratiojustering med prisfallet på Ex-dagen som grund för värdering (VWAP). Kontrakten är då handelsstoppade under ex-dagen.

Om scenario #1 infaller kommer nya SCA-kontrakt att noteras upp med endast 100 SCA-aktier som underliggande.

Källa: Nasdaq Stockholm

För ytterligare information kan aktuellt Börsmeddelande ang. SCA kan laddas ner här 

Dela

Nasdaq pratar om Optionspodden

Tomas Bernholm, Nasdaq Stockholm pratar med Calle Björkegren om Optionspodden.

 

Dela

Optionspodden – Call vs. Planerat aktieköp

Går det att tjäna pengar på en aktie man inte ens äger – och hur köper man aktier till ett lägre pris än den aktuella aktiekursen på börsen? I avsnitt 4 går vi igenom hur man gör.

Missa inte nya – eller gamla avsnitt av Optionspodden. Du kan prenumerera på Optionspodden och lyssna på tidigare avsnitt på Itunes eller Acast. Du hittar även Optionspodden på andra plattformar som du eventuellt föredrar.

Klicka här nedan för att komma till Optionspodden på Itunes och Acast:

   

Optionspodden Del 4 – Köpt Call vs. Planerat aktieköp med optioner

Dela

Optionspodden – Nytt avsnitt ute

Har Du en försäkring på ditt sparande? Vet du hur man åstadkommer en s.k. överavkastning? Vi går här igenom två av de fyra grundpositionerna – Covered Call och Protective Put – och berättar hur de kan hjälpa dig i din aktiehandel.

Missa inte nya – eller gamla avsnitt av Optionspodden. Du kan prenumerera på Optionspodden och lyssna på tidigare avsnitt på Itunes eller Acast. Du hittar även Optionspodden på andra plattformar som du eventuellt föredrar.

Klicka här nedan för att komma till Optionspodden på Itunes och Acast:

   

Optionspodden Del 3 – Covered Call och Protective Put

 

 

 

Dela

Premiär för Optionspodden

Efter många förfrågningar och önskemål kommer här det första avsnittet av den helt nya podcasten – Optionspodden! Här kommer vi berätta om hur optioner fungerar och hur vi kan använda dem i vår förvaltning, precis som bloggen gör med andra ord, men nu även i pod-format. Optionskunskaper som du kan ta med dig på tåget, i bilen, på cykeln eller ha i örat när du tränar, diskar, krattar, städar eller när du bara vill njuta av att få nya matnyttiga kunskaper som ger dig fler möjligheter att lyckas på börsen.

Innehållet kommer lära dig mer om hur optioner fungerar men även i kommande avsnitt diskutera aktuella händelser, prata om risken i marknaden och vart den är på väg, hur oron på börsen ser ut just nu och hur den kan påverka oss kortsiktigt. Med mera! Även intervjuer av professionella aktörer kommer att genomföras vilket ger oss en möjlighet att ta del av den innersta kärnan av marknaden. Där det händer helt enkelt!

Lämna gärna önskemål och feedback på Optionspoddens innehåll och hjälp oss göra den bättre hela tiden. Det gör du enklast HÄR: Frågor till Podden 

Du hittar även från och med nu till Optionspodden genom Bloggens huvudmeny där den fått en egen rubrik och genväg.

Varsågod, här är första avsnittet. Medverkar gör Carl Björkegren, Enspiri/Optionsbloggen samt Tomas Bernholm från Nasdaq Stockholm. Nästa avsnitt kommer inom två veckor.

 

OPTIONSPODDEN – Del 1 – Pilot

Dela

Utdelningar och optioner

Det är just nu rådande utdelningstider och de flesta stora bolagen lämnar en utdelning den närmaste tiden. Detta påverkar naturligtvis även motsvarande options- och terminskontrakt vilket inte alltid på ett självklart sätt skapar förutsättningar för dem som sitter på långa positioner – eller viss risk för dem som är korta. Så, hur fungerar det då?

En högaktuell fråga i optionsmarknaden är; När är det rätt läge att förtidslösa en amerikansk aktieoption? Rätt svar är; när det finns korrekta förutsättningar för att utnyttja den underliggande aktiens utdelning. När det gäller en Call gäller detta endast dagen innan utdelning, för en Put gäller generellt samma sak dagen efter utdelning. Dock finns det en del saker att tänka på. Här följer en genomgång av detta i korthet.

Det är till en början enkelt att konstatera att ägaren av en Call har rätten att köpa den underliggande aktien, dvs. äger den inte ännu och har därmed inte heller rätt till någon utdelning. Vidare kan man även konstatera att Callen kommer att sjunka i värde dagen efter utdelning, helt enkelt eftersom ju aktien (allt annat lika) då sjunker i värde motsvarande utdelningen. Låter alltså kort och gott som en dum idé att äga en Call under utdelningstider? Nej, riktigt så enkelt är det förstås inte.

Man kan ju enkelt spekulera i att det alltid borde vara läge att lösa in sin Call i god tid för köpa aktierna och därmed få utdelningen, vilket skulle lösa problemet. Eller, ännu bättre, sälja optionen och få tillbaka någon liten premie och sedan köpa aktierna direkt på börsen innan utdelning. Ännu mer pengar in! Nej, det är fortfarande inte riktigt så enkelt, det finns fler faktorer att ta hänsyn till för att optimera utfallet.

Till att börja med måste vi titta på vad det kostar i räntetermer att lösa Callen och köpa aktier, eller snarare vad vi tjänar på att inte köpa aktierna. För pengarna vi har till ett aktieköp finns ju på ett konto någonstans och ligger – det låga ränteläget till trots – och förhoppningsvis drar in ngn procent i ränta. Detta ska inte underskattas. Tar vi bort pengarna därifrån säger vi ju ”nej tack” till den räntan och kan istället börja räkna på vad vi missar i ränteinkomst, ngt vi ju även kallar för ”cost of carry”. Detta kan emellertid variera friskt beroende på ex. placeringsform på kapitalet eller andra möjligheter till en god ränta.

Om utdelningen i en deep-in-the-money-Call är mindre än denna missade ränteinkomst fram till förfall finns det ju ingen anledning att lösa Callen. Vi tjänar mer på att låta pengarna ligga kvar och förräntas.

Utdelningar varierar ju dessutom i storlek, så ju mindre utdelningen är desto mindre sannolikt är det att vi tjänar på en förtidslösen av Callen. Dock ska tilläggas i rådande låga ränteläge att det inte är många ören vi förlorar på att köpa aktierna ”tidigare” i det korta perspektivet vilket innebär att även en mycket liten utdelning allt som oftast leder till förtidslösen av 100-deltacalls.

Pratar vi däremot om en närmare at-the-money-call med ett lägre delta finner vi att motsvarande Put är värd mer än noll. Då måste vi addera detta Put-pris till räntefaktorn. Konstigt? Inte alls. Eftersom put-call-parity visar på sambandet i värdering mellan Put, Call och underliggande är det enkelt att utläsa tidsvärdet i Puten som motsvarande tidsvärde i Callen. Löser vi in Callen mot aktier avsäger vi ju oss en försäljning av tidsvärdet (realvärdet tjänar vi ju in när vi köper aktien) vilket naturligtvis måste beaktas i beräkningen. En idé som ofta dyker upp här är ju förstås att sälja optionen i marknaden istället, få premien och sedan köpa aktien manuellt. Kanon – pengar in! Men, det är väldigt sällan (läs: aldrig) marknaden ger möjlighet till att få in hela volatilitetsvärdet i optionen, oftast pga. en bred spread i optionspriset. Dessutom får man högre transaktionskostnader att ta med i beräkningen.

När löser vi in Puts då? Här spelar ju ingen utdelning in eftersom vi har rätt att istället sälja underliggande, däremot blir ränteeffekten intressant eftersom vi ju tjänar ränta på den likvid som genereras av en försäljning.

Till att börja med kan vi konstatera att 100-delta-Puts (deep-in-the-money) där motsvarande Call är värd noll alltid borde vara föremål för förtida lösen. Det är ju naturligtvis bättre att sälja aktierna och låta pengarna förräntas någon annanstans så snart som möjligt istället för att sitta på rätten att sälja vilket istället kostar pengar.

Men då hade vi det där med tidsvärde igen. Om vi pratar om en Put som är närmare at-the-money visar det sig ju att motsvarande Call plötsligt har ett värde (tidsvärde endast). Om Callens värde är mindre än ränteinkomsten fram till förfall blir Puten föremål för förtidslösen. Kort och gott.

Igen dock, i det extremt låga ränteläget som råder är det nästintill omöjligt att hitta Puts som bör förtidslösas.

Fotnot; Indexoptioner är av Europeisk typ och kan endast lösas på slutdagen.

Dela

Delta och deltaneutral handel

Frågor om optionernas nyckeltal och deras funktioner dyker ofta upp. Det första och vanligaste nyckeltalet är ”Deltat” som på flera sätt kan användas som hjälpmedel i optionshandeln. Här repeterar vi kort om deltat (och gammat) och vad en deltaneutral position är samt vad vi har för nytta av den.


En optionshandlare bör ha två uppfattningar klara inför sin handel – marknadens riktning och den implicita volatiliteten (marknadens hastighet) eller om man så vill marknadens egen uppfattning om risknivån för kommande investeringsperiod. Det finns dock en fin möjlighet att spekulera i endera riktningen i marknaden, upp – eller ner, med fokus istället på hur fort det kommer röra sig.

Alla optionskontrakt har ett deltavärde. Detta värde visar rent teoretiskt hur mycket optionens premie kommer ändras när underliggande aktie ändras med en krona, vilket i sig inte är så intressant. Däremot kan man tolka siffran, som är mellan 0 och 100 för calls (0 till -100 för puts) som en procentuell siffra för sannolikheten att optionskontraktet kommer hamna ’in the money’ eller med andra ord ha ett realvärde på slutdagen. En at the money-option har ex. ett deltavärde på 50 då det är hugget som stucket om kontraktet så småningom hamnar i pengarna medan en option med stort realvärde går mot delta 100 (-100).

Att t.ex. köpa 10 optionskontrakt (motsvarande 1000 aktier) med ex. 30 dagar kvar till förfall och med ett delta på 50 ger oss alltså – just nu – enligt sannolikheten en lång position på 500 aktier. Vi vet inte var aktien tar vägen härifrån, bara att vår option hamnar antingen i pengarna eller inte på slutdagen. Med andra ord, vi kommer vara långa 1000 eller 0 aktier vid förfall. Vägen fram till förfall är dock det intressanta här, och spekulationen i att det kommer röra på sig (vara volatilt) ger oss en fin möjlighet att skapa en god avkastning om vi får rätt i dessa rörelser. Hur?

Vi ’hedgar’ optionspositionen genom att sälja (gå kort) de 500 aktierna enligt exemplet ovan och skapar en position som är neutral. Men bara just i denna sekund; Vi är då ’deltaneutrala’. Om aktien rör på sig härifrån kommer dock positionen omedelbart ändra på sig – vilket förstås är precis vad vi vill. Går aktien ex. upp kommer deltat öka i optionen (närmare in the money) till t.ex. 60 delta och vi kommer åter vara nettolånga med 100 aktier. Går aktien upp ytterligare (delta 70) blir vi i vår position ännu ’längre’ och det kan vara dags att sälja ytterligare 200 aktier för en ny deltaneutral position. Träffar vi rätt och det rör sig nedåt efter detta faller deltavärdet i optionen tillbaka och den korta aktiepositionen på nu 700 aktier gör oss då istället nettokorta totalt sett. Vid rätt läge köper vi då tillbaka aktier i enlighet med vårt delta och tjänar alltså pengar på rörelserna i den underliggande aktien.

Vi har således skapat en position som gör att vi blir längre i aktien när det går upp och kortare i aktien när det går ner. Mycket bekvämt. Det spelar heller ingen roll om man köper calls/säljer aktier emot som hedge eller köper puts/köper aktier emot som hedge, utfallet blir detsamma vid upp- respektive nedgång.

Risken i denna position ligger naturligtvis i den premie man har betalat för optionen. För varje dag som går med en lugn marknad tappar optionen i värde och möjligheten att få tillbaka dessa pengar blir mindre. Men med en god rörelse och ökad volatilitet kommer både hedgen (aktien) skapa god avkastning samtidigt som premien i sig blir dyrare och står emot bättre mot tidens tand.

Det behöver knappast nämnas att det är av yttersta vikt att vara aktiv med denna position och att ’skalpa’ vid bra tillfällen i aktiens rörelser. Annars uteblir naturligtvis hela förtjänsten och idén med positionen.

Vilken option bör man välja för detta? Det kan finnas olika anledningar att välja endera lösenpriset med specifik löptid men i generella termer bör man hålla sig till en option nära at the money (delta 50) där optionens gammavärde är som högst.

Gammavärdet visar hur mycket deltat ändrar sig när underliggande aktie ändras med en krona och kan därmed tolkas som accelerationen i aktien. Och ju mer fart – desto bättre för vår position. Tiden till förfall för optionen bör vara mellan 30 – 60 dagar för bästa utfall och möjlighet till ’skalpning’.

Det vi i andra termer spekulerar i här är egentligen kort och gott billig optionspremium. Vi kan naturligtvis vända på positionen också och spekulera i en orörlig marknad/aktie där vi säljer optionspremium som vi anser är dyr och där vi även spekulerar i att den implicita volatiliteten kommer att sjunka. Eftersom vi även här hedgar oss med aktier skapar vi oss en buffert om det nu trots allt skulle röra på sig kraftigt – till skillnad från nakna optionspositioner där risken är maximerad. Har vi rätt kommer dock tiden (thetat) hjälpa oss och den erhållna premien bibehålls intakt.

Till sist – några sammanfattande tumregler för deltaneutrala positioner (eller gammahandel som vissa refererar till):
1) Det är av vital betydelse att dagligen bevaka en deltaneutral position då de flesta större rörelser kommer oanmälda vid sidan om rapporter eller statistik.
2) Ha en klar uppfattning i den rörelse du tror på och bestäm dig innan när du ska skalpa/återjustera din position till deltaneutral. Om det går trögt och aktien inte rör sig, gå ur positionen helt i god tid.
3) Ha brottarkoll på den implicita volatiliteten i marknaden inför detta positionstagande. Om den stiger mot höga historiska nivåer (1 år ca) kan det vara lämpligt att avvakta. Jämför svenska optionspriser och volatilitet med ex. VIX index i USA.
4) I mindre skala går det bra att hålla koll på denna position i ex. Ms Excel. För mer omfattande daytrading med gammahandel (eller liknande strategier) bör du ha ett starkare systemstöd.

FOTNOT! En del system och läroböcker hänvisar till deltat som en siffra mellan 0 – 1 istället för 0 – 100. 

Dela

Fem skäl till att använda Calls

En vanlig köpoption (call) har många bra funktioner. Här är fem goda anledningar till att titta närmare på möjligheterna med Calls innan nästa investeringsbeslut tas.


1. Kostnadseffektivt
Genom att köpa en köpoption (call) skapar vi oss en position som i termer av marknadsexponering är identisk med att äga den underliggande aktien. Eftersom en call bara kostar en bråkdel av det kapital ett aktieköp kräver kan vi därmed spara den större delen av kapitalet till andra investeringar. Åtminstone fram till lösen av callen om aktiepositionen är tänkt att bli långsiktig – i annat fall kan vi förstås välja att helt enkelt sälja callen tillbaka till marknaden innan optionens förfall.

Exempel:
Aktie: 100 kr. Vi tror att den ska upp inom de närmaste månaderna.
100 Call: 3 kr. Löptid 60 dagar.

100 aktier: 10,000 kr
1 Call: 300 kr

Risk: Maxförlusten för en köpt call är begränsad till den erlagda premien (300 kr).

2. Spekulation med hävstångseffekt
Om vi tror på en ovanligt stark uppgång i aktien i samband med en kvartalsrapport eller annan händelse kan vi med samma begränsade risk utnyttja den eventuella hävstångseffekten. Procentuellt stiger priset på en option i takt mångdubbelt mer än den underliggande aktien. Vi kan därmed få en skyhög avkastning snabbt – dock krävs det i generella termer att det rör sig åt rätt håll (upp), i rätt tid (nu) och snabbt. Risken är att vi förlorar större delar av eller hela det investerade beloppet (premien) vid mindre eller inga rörelser.

Exempel:
Aktie: 100 kr
100 Call: 3 kr. (60 dgr)

Aktie: 110 kr (+10%)
100 Call: 11 kr (+267%)

Risk: Maxförlusten för en köpt call är begränsad till den erlagda premien (300 kr). Att fundera en stund på är jämförelsen av en eventuell storvinst procentuellt – med alternativet som ges i en eventuell förlust om 100%.

3. Behåll exponering
Då våra aktieinvesteringar nått sin målkurs har vi flera alternativ att välja bland. Om kapitalet behövs för nya investeringar är det dock oftast nödvändigt att sälja aktierna och lämna positionen. Det är emellertid oftast i ett positivt momentum man säljer en aktie med en god vinst vilket kan kännas som att man hoppar av en bra resa och eventuellt missar en fortsatt uppgång. Detta kan leda till ”handelsförlamning” och man låter istället bli att agera alls. Med hjälp av en call kan vi dock behålla positionen (exponeringen) i aktien även efter vinsthemtagning. Vi köper helt enkelt en call (som vi finansierar med en mindre del av vinsten) i samband med försäljningen av aktierna. Vi har då fortsatt exponering som tidigare men den större delen av kapitalet inhämtat till vårt förfogande. Vi slipper då missa en eventuellt fortsatt uppgång till en begränsad risk och kan samtidigt gå vidare till nya investeringar som planerat. Läs mer HÄR.

4. Covered Call
En av de vanligaste och mest användbara strategierna. Passar de innehav som gått bra men som stagnerat i uppgången en del. Sälj en call och därmed rätten till någon annan att köpa dina aktier – till ett pris som du väljer (lösenpris) och inom en tid som du bestämmer (löptid). Vi skapar oss därmed en möjlighet att netto sälja aktierna till ett högre pris än vad marknaden ger. Dock kvarstår här samma risk i aktien som tidigare, ej att förglömma, en större nedgång i aktien drabbar oss precis som tidigare. Är man orolig för detta kan man med fördel etablera en Fence (komplettera med en köpt put på nedsidan) alternativt gå tillbaka till tipset ovan och sälja aktierna och istället köpa en call. Bedömningen om hur aktien rör sig och mår är det vitala inför beslut av respektive strategi.

5. Callspread
Ibland tror vi på en uppgång, men bara till en viss nivå. Men hur gör vi för att optimera vår position med den utgångspunkten? Inga problem. Om du tror på en i viss mån begränsad uppgång i en aktie den närmaste tiden går det förstås fortfarande bra att helt enkelt köpa en Call i enlighet med det första tipset enligt ovan. Dock kan du spara in på det riskerade kapitalet (premien) genom att delfinansiera köpet  genom att sälja en annan call men med ett högre lösenpris. På det sättet minskas den potentiella maxförlusten men ökar samtidigt sannolikheten för en optimal vinst – om ngn vinst alls – om uppgången visar sig bli hyfsat begränsad.

Exempel:
En aktie står i 500 kr. Vi tror på en begränsad uppgång den närmaste tiden om 4-5 %.
Call 500: 26 kr (Köper)
Call 520: 16 kr (Säljer)
Kostnad Callspread: 10 kr
Tid: 60 dagar

Det visar sig på slutdagen att aktien gått upp till 521 kr.

I callspreaden nås maxvinsten om 20 kr. Med en kostnad om 10 kr återstår ytterligare 10 kr i vinst, eller ett vinstgivande resultat om 100 %.

Hade vi enbart köpt 500-callen för 26 kr hade resultatet vid en aktiekurs på 521 kr vid lösen visat en förlust om -5 kr trots en korrekt marknadstro. Det hade med andra ord krävts ytterligare uppgång och volatilitet i aktien för att denna call skulle bli vinstgivande.

Dela

Tänkvärt för bättre strategival

Vad arbetar emot dig och vad arbetar för dig? Hur ska jag tänka för att välja rätt strategi?
Vi återger värdefulla tips i optionshandeln från Tomas Bernholm, Nasdaq Stockholm.


Under rapporttider kommer jag ibland att tänka på olika samtal som jag hade med kunder under min tid som aktie- och optionsmäklare. Kunderna hade ofta en riktningsuppfattning om en viss aktie och ville gärna etablera en lämplig optionsstrategi, för att få en lite större exponering och dra fördel av den förmodade rörelsen vid en bolagsrapport.

Vid sådana här tillfällen är det viktigt att ha lite koll på hur optionerna är värderade, alltså på vilken nivå den implicita volatiliteten befinner sig. De som inte kände till detta värderingsmått blev ofta överraskade när optionspriserna justerades, speciellt när värdet gick åt – ett för dem – oönskat håll. Det här inträffade framförallt när kunden hade köpt köpoptioner och alltså hade en förväntan om en positiv rörelse i samband med rapporten. Trots att kunden hade rätt i sin marknadstro och aktien gick upp lite grann kunde det ibland bli så att optionen inte steg så mycket i värde eller i värsta fall till och med tappade i värde.

Förklaringen ligger främst i att optioner ofta värderas upp inför rapporter och innan liknande händelser som kan påverka aktiekurserna. Det är också bra att känna till att den implicita volatiliteten tenderar att stiga när en aktiekurs faller. Om man är förtrogen med nyckeltalen Delta, Vega och Theta så får man genast lite mer förståelse för dynamiken i en option.

Delta: är hur mycket optionen rör sig när den underliggande aktien rör sig enhet (krona). Om du har en köpoption med ett lösenpris som ligger ”At The Money” (i paritet med underliggande aktiekurs) så är deltat ungefär 0,5. Värdet säger oss att om aktien exempelvis går upp en krona så stiger optionen med 50 öre, allt annat lika. En säljoption har ett negativt delta; en At The Money säljoption har alltså ett delta kring -0,5.

Vega: är hur mycket optionens pris ändras vid en enprocentig förändring i den implicita volatiliteten. Om en option står i exempelvis 5 kronor och vegat är 0,25 så kommer optionens pris bli 5,25 kronor om den implicita volatiliteten stiger med en procent.

Theta: är hur mycket en option tappar i värde per dag, allt annat lika. Detta pga tidsvärdeserosionen, som alltså innebär att en option tappar lite i värde varje dag. Ju längre löptid en option har desto mer kostar den. Om en option står i exempelvis 5 kronor och thetat är 0,15 så kommer optionen att vara värd 15 öre mindre, allt annat lika, påföljande handelsdag.

Med detta i åtanke kanske man vill titta på lite andra strategier om man vill ta en position inför en rapport eller annan viktig händelse för bolaget. Låt oss exempelvis jämföra en köpt köpoption med en utfärdad säljoption.

Köpoption (call). Vi antar att vi använder oss av ovanstående siffror och köper en köpoption för 5 kr, 3 dagar innan en rapport, den implicita volatiliteten är 27%. 3 dagar senare släpper bolaget sin rapport och aktien går upp 4 kronor. Eftersom deltat är 0,5 så har vi teoretiskt ett nytt pris på vår option som bör vara runt 7 kr (uppgången på 4 kr x deltat på 0,5=2 kr + ursprungligt optionspris om 5 kr=7 kr).

LongCallTB2

Men vad har hänt med implicita volatiliteten och hur har thetat påverkat vår option? Vi noterar att den implicita volatiliteten sjönk lite precis efter rapporten och att den nu är på 24%. Optionens vega var ju 0,25 och eftersom den implicita volatiliteten har sjunkit 3% och vi äger optionen så innebär det att vår option har tappat 3 x 0,25 kr=0,75 kr.

Thetat har också påverkat oss, 3 dagar har gått och eftersom thetat sa oss att vi tappar 15 öre per dag, allt annat lika, så har optionen tappat närmare 50 öre ytterligare (3 dagar x 15 öre=45 öre).

I det här fallet har vi alltså genererat 2 kr på underliggande akties uppgång (deltat) men vi har samtidigt haft vegat och thetat emot oss med 0,75 kr respektive 0,45 kr, alltså -1,20 kr. Således är vår latenta vinst just nu inte mer än 0,80 kr (2 kr – 1,20 kr). Hade vi fått en större rörelse uppåt i aktien hade den här positionen kunnat bli riktigt bra, nu blev rörelsen inte så stor uppåt och då kan man fundera på hur andra alternativ hade utvecklats.

Säljoption (put). Vad hade hänt om vi exempelvis istället hade utfärdat (sålt) en säljoption? Först och främst, att utfärda en säljoption innebär ju att vi tar på oss skyldigheten att köpa aktier om innehavaren av säljoptionen önskar utnyttja sin rätt att sälja aktier. Att utfärda en säljoption är lämpligt om man är neutral till svagt positiv till en aktie. Vi väljer en säljoption med samma lösenpris som den köpoption som vi köpte ovan för att få likvärdiga nyckeltal. Med samma förutsättningar som ovan så blir det följande resultat:

ShortPutTB

Deltat arbetar till vår fördel eftersom aktien går upp och vi har utfärdat säljoptioner. Vi sålde optionen för 5 kr och nu tappar den 2 kr till 3 kr, vilket blir fördelaktigt för oss. När det gäller vegat så hade vi ungefär samma värden som i köpoptionen och det gör att vår utfärdade säljoption tappar 75 öre ytterligare, drar vi även av thetat på 45 öre så gör det att optionen nu kostar ca 1,80 kr (5 kr – 2 kr – 0,75 kr – 0,45 kr), här har vi istället en latent vinst på 5 – 1,80 kr vilket blir 3,20 kr.

Vi jämför resultaten:

Köpt köpoption: 0,80 kr i vinst om vi hade köpt köpoptionen, ett (1) av ovan nämnda nyckeltal (delta) arbetade till vår fördel medan vega och theta arbetade till vår nackdel.

Utfärdad säljoption: 3,20 kr i vinst om vi hade utfärdat säljoptionen. Samtliga av dessa tre (3) nyckeltal (delta, vega och theta) arbetade här till vår fördel.

I det här fallet blev det alltså mycket bättre att utfärda en säljoption. Hade det blivit en större rörelse uppåt hade köpoptionen dock blivit ett bättre alternativ eftersom vinstmöjligheten är obegränsad. Skulle aktien falla mycket hade köpoptionen också blivit ett bättre alternativ eftersom vi kan bli lösta på vår utfärdade säljoption och alltså riskera att köpa de underliggande aktierna till ett pris som då blir högre än rådande marknadspris. Förvisso till ett ”rabatterat” pris eftersom vi fick betalt för våra utfärdade säljoptioner men vi kan förlora mycket mer än vid en köpt köpoption eftersom man där bara kan förlora det man betalat för optionen.

Dela

Nya möjligheter till kostnadsfria kurser i optionshandel på Nasdaq

Nasdaq Stockholm i samarbete med Carl Björkegren (Enspiri och optionsbloggen) anordnar på nytt två kvällsseminarier om handeln med optioner och terminer, en grundkurs för nybörjare och därefter en fortsättningskurs.

Datumen är satta till torsdagen den 9 mars och torsdagen den 16 mars med start kl. 18.00. Seminarierna går av stapeln i Nasdaqs lokaler i Frihamnen. Närmare info i detalj nedan.

Kurserna subventioneras i sin helhet av Nasdaq Stockholm och är kostnadsfria.

Under grundkursen kommer vi gå från aktiehandeln till grunderna i optionshandeln, där lär vi oss om mernyttan av att komplettera en aktieportfölj med olika optionskontrakt. Vi lär oss hur vi med enkla medel kan skydda oss mot ett börsras, skapa avkastning i aktier vi inte själva äger eller ex. hur vi kan tjäna pengar på en nedåtgående börs. Vi går igenom de verktyg, termer och synsätt som optionshandlare dagligen använder sig av samt tittar ex. närmare på hur vi kan utnyttja kunskaper kring primär optionsvärdering.

Under fortsättningskursen repeterar vi snabbt grunderna och bekantar oss därefter med de effektivaste strategierna i olika marknadslägen, mer ingående om volatilitet samt hur vi med fördel kan tillverka helt egna s.k. syntetiska positioner.

Detta och mycket mer!

Kursledare: Carl Björkegren. Se nedan.

När Steg 1: Torsdagen den 9 mars 2017 kl. 18.00 – 20.30 ca

När Steg 2: Torsdagen den 17 mars kl. 18.00 – 20.30 ca

Var: I hörsalen på Börsen, Nasdaq Stockholm i Frihamnen.

Mer info om kurserna och anmälan: http://www.nasdaqomxnordic.com/optionsutbildning

Platserna är begränsade, så först till kvarn gäller.

Nedan en kort introduktionsfilm om optioner, seminarierna och Enspiri Consulting.

Välkommen!

Dela

Volatilitetsrapport – stor osäkerhet på börsen

En av årets absolut största händelser i världsmarknaden sker redan idag den 20 januari 2017.

Det är idag (ca 18.00 svensk tid) som Donald Trump svärs in som ny president i USA och tar över rodret efter Obama. Plötsligt blir det viktigt på riktigt i vad denne man säger och gör och det är först nu effekterna av alla kontroversiella uttalanden han uttryckt på allvar kan få effekt. Osäkerheten är enorm och rädslan för ett mer osäkert läge i världen som helhet stiger.

Det märks inte minst på optionshandeln. Och kommer snart märkas på börserna.

Risken på börserna är dock i nuläget fortsatt låg. Viljan att ta risk i aktier är ännu hög, till stor del fortfarande pga. för få alternativ till avkastning och ett ränteläge som är fortsatt mycket lågt med fortsatta ekonomiska stimulanser.

VIX Index visade under 2016 ett snitt på låga 15,83 vilket är nästintill identiskt med femårssnittet på 15,75. Med undantag från händelser som Brexit, Trumps vinst i USA-valet och oro för ex. Kinas penningpolitik, då risken tillfälligt sköt i höjden, har risknivån varit i en god harmoni för en välmående börs.

VIX index vid 20-nivån indikerar ännu ett sorts normalläge i termer av riskvilja på börserna men har de senaste fem åren endast uppnåtts temporärt ett tiotal gånger.

Börsen har under samma period rört sig i en stabil trend uppåt (jmfr OMXS30) med undantag från perioden 2015 – 2016 där en kraftigare uppgång korrigerades med en motsvarande nedgång – för att därefter under relativt lugn handel åter klättra upp till 15-månadershögsta där vi befinner oss idag.

Idag sker dock det vägskäl som många bedömare fruktat för. Marknaden älskar fakta och hatar ovisshet och mer ovisshet än just nu har vi sällan upplevt. Donald Trump får nycklarna till Vita Huset och sällan har väl den tillträdande presidenten i USA varit svårare att tyda. Donald Trump är ingen politiker och lyssnar som mest med ett halvt öra på vad kloka utomstående rådgivare, övriga politiker eller krönikörer säger. Det finns väldigt många spekulationer och bedömningar om hur styret i USA kommer påverka oss alla, osäkerheten är som sagt mer eller mindre total.

En logisk bedömning är därmed att risken på världens börser kommer att stiga och att mer stabila nivåer kring åtminstone 20-nivån på VIX visar sig inom kort. Snittet från dryga 15 kommer med all sannolikhet vara högre vid årets slut och marknaden kommer visa större rörelser än tidigare.

En talande indikator är Skew Index, som indikerar den oro som finns bland investerarna på S&P 500. Efterfrågan efter skydd på nedsidan har de senaste dagarna skjutit i höjden. Puts har köpts i mängder inför Trumps tillträde av ren rädsla för vad han faktiskt nu får möjlighet att påverka. Skew index har ett normalläge kring 120 men närmar sig nu drastiskt och snabbt 145-nivån vilket är ett tydligt tecken på att oron i marknaden ökat avsevärt.

Är det då självklart att risken är befogad och att börserna kommer gunga i år? Nej, vi vet ju faktiskt ingenting om vad som egentligen händer i framtiden med om två veckor har vi förmodligen åtminstone, mer eller mindre, vant oss vid Trump som president.

Fram till dess får vi förstås se vad som händer. Ett som dock är säkert är att mannen som skriver sitt eget namn på såväl flygplan, hotell, kasinon eller hela fastigheter har ett allt för stort ego för att gå till historien som den man som förstörde USA eller för den delen världen med alltför kontroversiella eller ogenomtänkta beslut. Dessutom är hans makt till stor del begränsad till välviljan i USA:s kongress som garanterat kommer hålla vakt som hökar på allt han gör och agera direkt där så är nödvändigt och möjligt. Ett enda litet felsteg som bryter mot regelverket och Trump kommer stöta på patrull. Den närmaste tiden lär visa vad vi har att vänta oss.

Allt handlar dock inte enbart om Trump. Övriga risker i marknaden som faktiskt också bör beaktas är exempelvis:

Centralbankerna. Stor politisk osäkerhet, iofs även här mycket som har med USA att göra.

Brexit. Britterna ska enligt plan aktivera artikel 50 i mars, mekanismen för att lämna EU. Detta kan bli komplicerat, inte minst med hänvisning till det franska presidentvalet i april/maj och det tyska parlamentsvalet i september. Risken ligger i att valutgångarna här följer den populistiska vågen vilket kan förskjuta politiken alltför mycket till höger vilket kommer skapa en mer nationalistisk och mindre samarbetsvillig agenda. Turbulensen är då ett faktum.

Ryssland. Ett numera ständigt orosmoment i den globala marknaden och politiken som skapar en hel del osäkerhet. Återigen spelar Trump en stor roll – vad har han för avsikter med Putin egentligen. Högst oklart.

Krig och hot. Läget i Syrien är ännu riktigt illa. Landet är dessutom en spelplan för världspolitiken och positionering mellan multipla maktstater gentemot varandra. Detta riskerar hela tiden att göra det världspolitiska läget mer osäkert. Fler länder riskerar att dras in under 2017. Börserna kommer må dåligt om detta utvecklas åt fel håll.

Terror. Dessvärre är hotet om terror det mest plågsamma faktum vi måste kalkylera med under det kommande året. Med stor sannolikhet smäller det dessvärre igen någonstans inom kort. Det bidrar naturligtvis till osäkerheten en hel del och förr eller senare kommer det påverka oss alla ekonomiskt på ett eller annat sätt.

Vid sidan om all risk finns förstås ett scenario där ett minimum eller väldigt få av alla risker och hemskheter verkligen sker. Vi kan ju möjligen få uppleva starka ekonomier med stabila bolagsrapporter, stigande konjunkturer och fredsavtal i Syrien. Det är förstås vad vi alla hoppas på! Då kommer risken i marknaden att vara fortsatt låg och optimismen ökar.

Men den psykologiska faktorn som gör att vi ständigt oroar oss kommer åtminstone initialt sätta sin prägel på marknaden. I alla fall fram till en viss punkt då börserna kanske slår rekord och fredsavtalen som sagt står i fokus. Då spirar optimismen och vi har ändrat fokus helt från oro till ett sorts ekonomiskt lyckorus, där ingenting kan gå snett. Sedan händer något ändå i form av vinstvarningar, politiska tvärvändningar eller uppblåsta konflikter någonstans. Just där och då föds volatiliteten på nytt – och vi börjar om på nytt i ekorrhjulet.

Det är tur vi har optioner att komplettera vår handel med för att täcka alla olika scenarier.

Läs mer om:

VIX index och volatilitet
SKEW Index
Så skyddar du portföljen i en skakig börs

Dela

Köpa vagga med fördel inför rapport

Nej, denna strategi är inte riktad mot börshandlande småbarnsföräldrar som en smått fyndig deltagare beskrev den på ett av mina utbildningsseminarier för optionshandel.

En Vagga är ett köp av en Call och samtidigt ett köp av en Put med ett lägre lösenpris än Callen. Vanligtvis befinner sig den underliggande aktiekursen (at the money) mellan de båda lösenpriserna.

Att köpa vaggor är en bra strategi under rapportperioder om man önskar att spekulera i och ta del av eventuella effekter av rörelser som sker i aktiekursen inför, under och efter rapportdagen.

Ofta sker en prisjustering i aktien efter en rapport, antingen upp eller ner beroende på rapporten men med just riktningen som den osäkra faktorn. Exempelvis kan en större fond eller större aktieägare välja att vikta om sin portfölj och sälja av sitt innehav i samband med en kvartalsrapport även om resultatet var bra men av förvaltaren förväntat bättre.

En vagga kräver en signifikant rörelse i den underliggande aktien för att ett vinstgivande resultat ska uppnås, antingen i form av att lösenpriset för Callen överstigs på uppsidan eller att priset understiger lösenpriset på nedsidan för Puten. Den betalda premien (samt courtage) måste läggas till i ekvationen för att ett korrekt break/even kan beräknas. Eftersom betydande rörelser är ett villkor för strategin behöver vi beakta ett par vitala detaljer i strategin.

Nyckeln här är att starta positionen ett par till tre veckor innan rapportdagen. Det finns ett antal händelser under denna tidsperiod som kan ske för att skapa den rörelse i aktien som är tillräcklig för ett vinstresultat. Här är några utfall med det mest sannolika av dem först;

 1. Spekulation och förväntan inför rapporten kan få aktien att handlas upp – eller ner i en trendliknande handel inför kommande rapportdag. Även justeringar i större portföljer som vi nämnde tidigare kan ske och påverka aktiekursen. Emellanåt sker så pass stora rörelser inför rapporten att den vagga vi innehar kan stängas med en god vinst redan innan rapportdagen.
 2. Omedelbart efter kvartalsrapporten släppts är rörelser i aktien på 3% – 5% upp – eller ner inte ovanliga, naturligtvis beroende på vad rapporten redovisar. Rörelser över 5% är mer sällsynta men definitivt inte omöjliga. Däremot är det mer ovanligt med en helt oförändrad aktiekurs efter redovisat kvartalsresultat.
 3. Till de mer osannolika händelserna som ändå skett ett par gånger de sista åren (Ericsson är ett exempel) är en vinstvarning som ofta tillkännages hyfsat nära datumet för en kvartalsrapport. De större nedgångar och ökad volatilitet som brukar bli följden av dessa events är oftast tillräckliga för att positionen i vaggan ska visa ett vinstresultat.

Nyckeln är som sagt att köpa vaggan åtminstone ett par veckor innan rapportdagen. Undvik att köpa vaggan nära inpå eller dagen innan rapportdag i syfte att spara tidsvärde (theta) vilken många initialt tänker är en god idé. Då är nämligen oftast volatiliteten och därmed optionspremien upptrissad pga. den höjda förväntan på resultatet. Såvida du inte känner dig helt komfortabel med att rapporten kommer medföra en betydande rörelse i aktien är det därför en god idé att istället lägga den extra premien på tid istället och därmed skapa fler förutsättningar för ett positivt resultat i vaggan.

Att tänka på;

Strategin fungerar naturligtvis bäst på de aktier som historiskt sett har handlats med en viss volatilitet och högre volym under rapportperioden. Som alltid gör vi naturligtvis vår due dilligence med ordning och reda och ser vilka av de bolag vi är intresserade av som har den sortens volatila handel som vi kan dra nytta av.

Ha en god plan! Bestäm dig för vilken vinstnivå du är nöjd med och följ den, du vet inte om en rörelse kommer innan eller efter rapporten men bör gå ur positionen så snart den uppnåtts.

Simulera i förväg vilka priser och nivåer på såväl aktiekurs som volatilitet som är önskvärda och möjligen rimliga så blir positionen mycket enklare och mer bekväm att följa och hantera.

Positionen har en maxförlust i form av den premie som är betald (inkl. courtage). Såvida inte denna maxförlust är accepterad i ett negativt utfall finns det ytterligare planering att vidta.

Det är dock svårt att sätta en säker och given stop-loss-nivå för vaggan då det är oklart hur optionerna kommer att värderas efter redovisad kvartalsrapport. Om rörelserna vid en given tidpunkt efter rapporten blir alltför små och därmed sänka sannolikheten för ett vinstgivande resultat i vaggan kan optionerna istället säljas till det eventuella tidsvärde som finns kvar. Du bestämmer då med fördel en tidpunkt i förväg samt en nivå i såväl aktiekurs som volatilitet för en rimlig exitpoint innan maxförlust är uppnådd.

Läs mer om vaggor och andra strategier i snabbguiden för optionsstrategier som du kan ladda ner HÄR.

Dela

Nyckeln till ett bra tradingresultat

På begäran kommer här en del goda råd för att på sikt optimera sina chanser till att lyckas med sin börshandel. Egentligen är det ju självklara saker men ändå alltid värt att ta upp och nämna igen.

Vi pratar om vikten av en god och ordnad strategi för sin förvaltning, vilket är det näst viktigaste av allt som har med den egna handeln att göra. Det allra viktigaste är att följa den.

I tider av höga nivåer på börsen är det bekväma men svåra problem för en del när man ska resonera kring när det är dags att ta hem en god vinst. Eller hur vi ska skapa nya? Hur ser risken ut inför 2017? Hur kommer Trump, Brexit, Kina etc. påverka börsen? Håller bolagens vinstprognoser? De som över tid lyckas bäst har redan uppfattningarna om sådant klart för sig sedan länge.

All aktiehandel och förvaltning bör ha klara målsättningar. Vilka målsättningarna är beror helt på individen och syftet med förvaltningen, dock är det ju självklart att en målsättning om en avkastning på 200 % innan midsommar är mer osannolik att uppnå än den mer normala målsättningen om kanske 15 % i avkastning på årsbasis.

Hur man väljer att lägga upp sin förvaltning är sedan det pussel varje investerare måste bestämma sig för. Hur stor del av kapitalet ska exponeras? Ska man ha kvar en större del likviditet, eller kanske sätta en del i råvaror? Och hur stor del ska sättas i aktier? I vilken kategori av aktier; storbolag med hyfsat säkra vinster eller småbolag med möjlig potential att växa ordentligt? Och hur hanterar vi risken i marknaden?

Med andra ord, vilken risknivå är vi villiga att acceptera till priset av vilken avkastning? Vad är sannolikheten för ett positivt och önskat utfall?

När detta rätt omfattande pussel är lagt och en ordnad strategi som passar oss bra är sammanfattad (med både exits och stoplossar definierade) så har vi en bra förutsättning att lyckas riktigt bra med vår förvaltning eller trading.

Men den psykologiska faktorn som spelar in när en målsättning är uppnådd är klassisk.

Mycket vill ha mer och när det går bra är det enkelt att ta en ny satsning mot större vinster – som dock är samma sak som en satsning på klart högre risk – och vinsten som är uppnådd enligt plan riskerar därmed att minska. Eller i värsta fall försvinna helt och leda till en förlust. Men så ser man inte på saken. Istället intalar man sig att detta är helt rätt beslut. Med god planering och insikt blir läget förstås annorlunda, men utan en plan ligger man dock illa till.

Jag brukar ställa frågan; Hur mycket vinst är tillräckligt innan du är nöjd? Och svaret blir allt som oftast en undrande blick om den frågan var helt allvarligt menad. För vem tackar nej till ännu mer avkastning om det är möjligt?

Oundvikligen kommer den som gapar efter mycket ofta mista hela (eller åtminstone stora delar av) stycket. Inte förrän en bra trend vänder åt det andra hållet och den goda vinsten man skapat börjar krympa rejält känns den där planen som man en gång hade, men övergav, som den trots allt bästa idén. Men det är så dags då.

Här kan optioner återigen komma till god nytta. De kan hjälpa oss att hantera det svåra i psykologin att både ha kvar drömmar – och den uppnådda vinsten.

Om vår portfölj eller innehav har nått den nivå av avkastning som vi satte som mål så kan vi ju på ett enkelt sätt säkra just den nivån med en säljoption. Vi köper alltså en säljoption med ett lämpligt lösenpris som motsvarar vår uppnådda nivå. Därefter gör vi ett tillägg i planen som riktar sig mot en ny högstanivå, låt säga fem procent upp. Når det dit har vi möjlighet att genomföra samma övning igen och på nytt säkra nivån med en säljoption.

Ett annat alternativ är att sälja aktierna (för att åstadkomma likviditet eller finansiering till en ny investering) och samtidigt investera i en köpoption i det sålda pappret för att fortfarande ta del av en eventuellt fortsatt uppgång. På detta sätt har vi säkrat vinsten samtidigt som vi för en rimlig kostnad även säkrat möjligheten att ta del av eventuellt fortsatta uppgångar.

Ja, det kommer förstås kosta pengar att försäkra sig på de här sätten. Kanske en-två procent av den uppgång vi fått. Men vi kommer ändå öka vår avkastning om det fortsätter upp och ha säkrat vår vinst när det vänder ner. Det ska då jämföras med att inte försäkra sig alls utan istället dubbla insatsen och därmed risken, helt utan skydd när det går söderut.

Man kan inte få allt, men man kan få mycket mer.

Dela

Veckooptioner med fördel inför valet i USA

Den största händelsen i år efter Brexit är utan tvekan det stundande presidentvalet i USA. Nu på måndagsmorgonen så här dagen innan valet ser det åter ljust ut för Hillary Clinton – och därmed för marknaden – då FBI friat henne från misstankar i det s.k. mejl-gate. Vissa media talar om att Trump nu behöver ett ”mirakel” för att vinna valet och det är lätt att dras med och redan nu känna en lättnad och tro på en positiv marknad den närmaste tiden.

Det enda vi sett är dock estimat från godtyckliga undersökningar och faktum är att vi ju egentligen inte alls vet hur de amerikanska väljarna verkligen kommer att rösta imorgon. Vi vet ju däremot hur det gick gällande Brexit då sannolikheten för Englands utträde ur EU beräknades till ca 30 procent dagarna innan valet. Det blev för många en rätt jobbig midsommarafton att vakna upp till då.

Vinner Trump valet och blir ny president i USA lär marknaden inte bli glad. Reaktionen lär inte vänta på sig utan kommer med stor sannolikhet bli av det kraftigare slaget.

För den som vill vara på den säkra sidan oavsett börsreaktion är ett skydd av portföljen eller de innehav man har ett gott råd. Särskilt över valdagen imorgon och under resten av veckan för att med en god försäkring se hur marknaden hanterar valresultatet och därefter ta nya beslut.

Veckooptioner är ett optimalt sätt att hantera en känd händelse som denna där vi endast betalar för det korta tidsvärde som vi är intresserade av. Naturligtvis finns det även möjlighet till spekulation för den riskvillige, samma regler gäller förstås som för vanliga optioner.

Eftersom vi som sagt är intresserade av händelserna den närmaste veckan är det för den tiden vi initialt behöver skydda oss (alternativt spekulera i). De ordinarie novemberkontrakten på index förfaller först nästa fredag den 18 november vilket medför en extra kostnad i form av tidsvärde. Därför är det bra att de billigare veckooptionerna finns med möjlighet till förfall redan nu på fredag den 11 november, en vecka tidigare.

Kontraktet för en veckooption kan ex. ser ut såhär: OMXS306W11Y1420

Delar vi upp det förklaras kontraktet såhär:

OMXS30 – Underliggande vara
6 – Definierar det år kontraktet gäller, dvs. 2016
W11 – Definierar månaden och dagen kontraktet förfaller, dvs. den 11 november
Y – Definierar att detta är en veckooption
1420 – Lösenpriset

För ett enkelt skydd/försäkring mot nedsidan kan det därmed se ut så här:

Portfölj värde, exempel:    100,000kr
OMXS30 Cash:                   1420
Veckooption:                      OMXS306W11Y1420
Typ:                                     Put (säljoption)
Förfall:                                 Fredagen den 11 november
Köper Antal:                       1 kontrakt (motsvarande värde 142000 kr)
Teoretiskt pris:                   19 kr (1900 kr)
Impl.vol:                              31 %
Breakeven:                         1401 exkl. courtage

Detta innebär att portföljen är försäkrad från en nedgång på OMXS30 under 1420 fram till fredag, den 11 november. För att break even skall uppnås krävs en nedgång på en dryg procent, ungefär samma rörelse krävs på uppsidan innan premien är återintjänad.

Större rörelser på såväl upp- som nedsida med hög volatilitet får under rådande omständigheter ses som sannolikt under veckan, oavsett utgång i valet.

Här nedan följer en kort video med en kort sammanfattning av fördelarna med veckooptioner:

För ett längre videoklipp med ytterligare information om veckooptioner, klicka HÄR.

Dela

Volatilitetens påverkan förr och nu

Volatiliteten är den faktor som mest påverkar optionspriset och är därmed en mycket viktig faktor att ha koll på. Så har det alltid varit. Vi blickar tillbaka på ett exempel från verkligheten som är lika aktuellt nu som då.

 

Ytterligare en handelsdag på OM Stockholm ska inledas. Året är 1996.

Börsen öppnar kl. 10.00 och stänger kl. 16.00. Öppnings- eller stängningscall existerar inte. Produkter som warranter, CDF:er eller minifutures har ingen hört talas om. Det finns bara standardiserade optioner som ett seriöst alternativ eller komplement till aktiehandeln.

Telefon och fax dominerar, e-post och mobiltelefoner är relativt nytt och inte standard i affärsvärlden. Datorskärmarna är feta och OS ska om ett par månader inledas i Atlanta, USA.

Klockan är runt 09.00. Tradingdesken är fullt bemannad av de tio mäklare som vid den här tiden tillsammans utgör, förmedlar och omsätter den absoluta majoriteten av optionshandeln. Det är här kunskapen om allas positioner finns och vem som har intresse att göra vad. Det får desken att fungera som spindeln i nätet i finansmarknaden för alla banker och fondkommissionärer som naturligtvis önskar ha så mycket koll som möjligt om aktie- och optionsmarknaden.

Förberedelserna inför dagens handel är i full gång. Det innebär bl.a. samtal till och från kunder och medlemmar (market makers, traders och mäklare på banker och fondkommissionärer) om vilka aktier, strategier och intressen som finns idag. Vad vi har hört och vilka nyheter som är i fokus, vilket papper som eventuellt redan har fått intressen och om det kanske är något från gårdagen som bör stämmas av.

Börsens öppning kl. 10.00 varje morgon indikeras med en ringklocka som står centralt placerad på handlarbordet. Den trycks till med en klassiskt plingande gonggong som resultat vilket ger en indikation på eller kanske påminnelse om börsens öppning – om man nu mot förmodan missar klockslaget på sekunden.

Indelade två och två har alla mäklare samtliga 30 aktier på OMX-index fördelade som ansvarsområden samt två mäklare som enbart håller i optionshandeln för indexoptioner och terminer.

Omedelbart efter den dagliga gonggongen och börsens öppning lyser dioderna på telefonpanelerna och samtalen strömmar in med frågor, intressen och önskan om prisställning i optioner, terminer och strategier.

Den här dagen ska komma att bli en turbulent dag. Börsen öppnar riktigt svagt och H&M som har tappat mark en längre tid efter att ha gått urstarkt det senaste året kommer att hamna i full fokus. En nyhet om kommande resultat tolkas negativt och omdefinieras omedelbart av marknaden till en regelrätt vinstvarning. Aktien som redan befinner sig i en nedåtgående trend får under stor omsättning rejält med stryk. Alla vill sälja!

Från att ha handlats i trakterna kring 700 kronor per aktie och sedan trendat ner till strax under 600 kr närmar sig nu aktien med stormsteg den psykologiska gränsen 500 kronor per aktie. Det går fort och omsättningen slår rekord. Alla vill ut genom samma dörr samtidigt.

Plötsligt hänger sig börsens system SAX:en som inte hänger med i den tunga omsättningen. Realtidsuppdateringen är nu en oviss flera-minuters-uppdatering och samtalen strömmar in om frågor kring ett fair value i H&M. De flesta mäklarna runt bordet har flera samtal aktiva samtidigt, en lur i varje öra och samtidigt pratandes i mikrofonen som är kopplad till de öppna linjer som finns till främst traders och market makers. Ett klassiskt kaos på börsgolvet.

Efter en starkt volatil handelsdag når aktien sin lägsta punkt strax under 500 kronor en bit in på eftermiddagen. Kaoset lugnar ner sig och SAX:en hämtar sig. Vi tar tillfället i akt och äter en numera kall lunch som fått vänta.

Då ringer en kund in till handlarbordet på OM, ett samtal i mängden. Jag tar det, lyfter vänster lur och trycker in dioden på telefonpanelen som indikerar ett samtal utifrån.

”OM, Calle”. Det snabba svaret är effektivt och sparar tid.

”Hej, jag är intresserad av att köpa Calls i H&M. Jag tror det här nedstället är överdrivet.”

”Ok, någon särskild nivå du tittar på?”

”Jag tänker mig en at the money här på 500-nivån i frontmånaden. Inte längre än 30 dagar”

”Det ordnar vi, inga problem. Och du är medveten om att premien är dyr i H&M nu när vollan rusat under dagen?

”Jadå, det är lugnt.”

”Ok, en sekund ska vi se. Du kan få en 500-call, frontmånad för 32 kr.”

”Tack, den tar jag.”

”Den är klar.”

Affären skrivs i samma sekund ner på det tradingblock som indikerar köpare och säljare för att senare registreras in i systemen av mäklarassistenterna på det så kallade ”Trading Office”.

Dagen avslutas i klar baisse och Hennes & Mauritz som stannar på prick 500 kr är för dagen den stora snackisen bland finansfolket på stan.

Morgonen efter inleds samma procedur som vanligt inför arbetsdagen på optionsbörsen. Förberedelser inför handelsdagen med kundsamtal som idag till störst del handlar om hur just H&M ska utvecklas. Det ska visa sig att tron om en rekyl är helt korrekt och aktien öppnar upp fyra procent till 520 kr. Där stabiliseras prisbilden och den stora omsättningen och kaoset från gårdagen är som bortblåst. Handeln i H&M återgår till det mer normala och aktien trendar försiktigt upp igen.

Då ringer det, det är kunden med den korrekta marknadstron från gårdagen som söker mig. Han är förbluffad, fånigt förbannad och känner sig lurad:

”Rätta mig om jag har fel, men H&M går upp rätt kraftigt idag?”

”Ja, det stämmer. Reaktionen var mycket riktigt något överdriven”

”Rätta mig igen, men en Call ökar i värde när underliggande går upp?”

”Ja, det stämmer. Under normala förutsättningar!”

”Kan du då förklara varför min Call idag är värd MINDRE idag än igår?”

”Ja, det är volatiliteten som…”

”Det är BLUFF!! Jag kräver att få backa på affären!”

”Ledsen, det är inte möjligt. Det är normalt med lägre värdering då det…”

”Vad är numret till börschefen?? Det här är lurendrejeri!!”

”Börschefen…?”

”Glöm det, jag ringer ekobrottsmyndigheten först. Jag återkommer, var så säker!!

Luren slängs på i mitt öra. Jag skulle förstås gärna förklarat värderingen av hans option under rådande omständigheter men det fanns ingen chans till det. Smått förbluffad av reaktionen hos kunden rapporterar jag händelsen till min chef och arbetar istället vidare.

Vad hände med kundens Call? Följande hände:

DAG 1:

 • Aktiekurs efter vinstvarning 500 kr
 • Köper ATM 500 Call
 • Pris; 32 kr (Volatilitet 55 %)

DAG 2:

 • Aktiekursen hämtar sig, stiger till 520 kr
 • Kunden vill sälja sin Call
 • Pris; 27 kr (Volatilitet 25 %)

Market makers värderar här ner optionspremien dag 2 i termer av risk och volatilitet, en sorts ”volatilitetskollaps”, vilket i detta ngt extrema fall ger ett klart lägre pris på Callen trots högre aktiekurs.

Det är ett ovanligt men inte alls omöjligt scenario vilket visar på vikten i att alltid ha god koll på värderingen, dvs. volatiliteten. Även om man enbart handlar aktien är det en god idé.

Kunden fick aldrig tag på börschefen men väl på ekobrottsmydigheten. De avfärdade honom snabbt och efter nästa samtal till oss på desken var tongångarna lugnare – och kunskaperna om volatiliteten bättre.

Dela

Försäkring med veckooptioner inför ev. Brexit

Bara dagar kvar till Englands folkomröstning om att vara eller icke vara kvar i EU.

Stanna-sidan har vunnit mark den senaste veckan och börserna går starkt uppåt vilket kan ge en känsla av att risken minimerats. Risken är dock fortfarande stor att det faktiskt blir lämna-sidan och ”Brexit” som vinner omröstningen vilket garanterat kommer få stora konsekvenser, inte minst kortsiktigt, på börsen.

Enligt de senaste mätningarna på måndagsmorgonen är det helt jämnt mellan Brexit/Bremain och det lär nog vara oklart in i det sista hur det ska gå. Hur det än går kommer börsen att reagera, och även om Bremain segrar kommer sega förhandlingar att sätta fart om villkoren för Englands fortsatta medlemskap i EU. Viss risk för fortsatt turbulens även då alltså.

Det enda kloka borde i rådande läge vara att skydda sig mot en större nedgång närmaste veckan, i synnerhet då det är uppenbart riskfyllt – och riktigt enkelt att genomföra med hjälp av exempelvis indexputs.

Eftersom vi som sagt kan räkna med att den närmaste veckan och nästa kommer att bli skakig är det för den tiden vi initialt behöver skydda oss. Julikontrakten på index förfaller dock den först den 15 juli vilket medför en extra kostnad i form av tidsvärde. Därför är det bra att de billigare veckooptionerna finns med möjlighet till förfall varje vecka.

Exempelvis finns det Puts med förfall fredagen den 1 juli, två veckor innan de ordinarie månadsoptionerna förfaller. Jämför vi kontrakten kostar just nu den ordinarie säljoptionen OMXS306S1330 42 kr per kontrakt medan den motsvarande veckooptionen OMXS306S01Y1330 kostar 31 kr per kontrakt.

För ett enkelt skydd/försäkring mot nedsidan kan det därmed se ut så här:

Portfölj värde, exempel:        100,000 kr
OMXS30 Cash:                       1335
Veckooption:                          OMXS306S01Y1330
Typ:                 
                        Put (säljoption)
Förfall:                                    Fredagen den 1 juli
Köper Antal:                          1 kontrakt (motsvarande värde 133000 kr)
Pris just nu:                           31 kr (3100 kr)
Impl.vol:                                 38%
Breakeven:                             1299 exkl. courtage

Detta innebär att portföljen är försäkrad från en nedgång på OMXS30 under 1330 fram till nästa fredag den 1 juli. För att break even skall uppnås krävs en nedgång på dryga 2 procent, ungefär samma rörelse krävs på uppsidan innan premien är återintjänad.

En rörelse på såväl upp- som nedsida får under rådande omständigheter ses som sannolik och kommer möjligen även inträffa flera gånger innan den 1 juli.

Se till att inte vänta alltför länge innan du försäkrar din portfölj, turbulensen kan komma tillbaka när som helst.

Dela

Volatilitetsrapport: Låg risk men stegrande oro

Börsen rör sig fortsatt sidledes inför sommaren med låg omsättning. OMXS30 pendlar kring 1360-nivån med en volatilitet (13,5) och risknivå som trendar klart neråt.

VIX index handlas för närvarande under 14-nivån vilket kan jämföras med snittet sedan årsskiftet som är nära 18 eller det längre treårssnittet på 15,65. Priset på risk i marknaden är därmed på samma låga nivå som för ett år sedan då samma sommarstiltje stod för dörren.

VIX160602

Men skenet bedrar!

I år är det fler orosmoln än på länge att ta hänsyn till. Det kan vi se i SKEW-index som stiger mot årshögsta och indikerar i det tysta att efterfrågan för nedsidesskydd ökat rejält.

SKEW160602

Med hänvisning till vad vi har framför oss är det kanske inte så konstigt att investerarna springer mot bunkrarna:

Brexit. Den 23 juni, om mindre än tre veckor, avgörs det om Storbritannien lämnar EU eller inte. Enligt mätningarna inför omröstningen bland de röstberättigade är det jämt, ungefär lika många vill stanna som lämna. Valdeltagandet kommer att bli riktigt viktigt då många stanna-kvar-sägare är unga personer som dock tenderar att gå till valurnorna mer sällan än de äldre. Om England lämnar EU måste relationen med EU förnyas på flera sätt – eller stå helt utanför och skapa nya unika relationer för respektive EU-land samtidigt som London riskerar att förlora sin status som finansiellt centrum i Europa. Allt detta medför naturligtvis en enorm osäkerhet för hela EU-området, en osäkerhet som naturligtvis inte kommer välkomnas positivt av finansmarknaden.

Trump. Sannolikheten för att Donald Trump blir USA’s näste president stiger hela tiden. Det blir en prövning för det amerikanska folket att antingen välja landets första kvinnliga president eller landets första ickepolitiker till samma post. Frågar man börsen röstar alla tveklöst på Hillary Clinton då man vet vad man får, åtminstone på ett ungefär. Med Trump är allting extremt oförutsägbart, vilket han själv säger är hans officiella inställning. Denna osäkerhet är såklart något börsen ser med skräck på och helst vill slippa. Räkna med en stark reaktion nedåt åtminstone kortsiktigt om Trump vinner i november.

USA. Som grädde på moset till det oförutsägbara presidentvalet i USA i november har vi den enorma statsskuld som tickar på i USA. Fenomenet med detta faktum är att det är tyst om detta ända tills det på nytt når nya högstanivåer som då måste godkännas av kongressen. Snart överstiger statsskulden i USA ofattbara 20,000 miljarder dollar (Sveriges statsskuld är 160 miljarder dollar) vilket förmodligen så sätter fart på oron igen. Följ USA’s statsskuld live HÄR:

Övriga världen: Vill man hitta fler risker för en skakig marknad framöver behöver man inte jobba så hårt. Ett exempel är Kinas ekonomi som hela tiden gungar och påverkar på endera sättet, nyligen lyfte t.ex Xiang Songzuo, chefsekonom på Kinas Jordbruksbank, fram underliggande strukturella problem som inte har så mycket med BNP eller ex. konsumentprisindex att göra.

”I själva verket är vårt huvudsakliga ekonomiska bekymmer i Kina inte om BNP är 6,7, 6,6 eller 6,5 procent. Vårt huvudbry handlar istället om strukturell obalans, strukturell sårbarhet och strukturella risker.”

Om detta visar sig stämma har vi ytterligare en faktor som mer än de andra tillsammans kommer sätta fart på risknivåer och nedgångar i marknaden.

Ett annat orosmoment är tyvärr som alltid terrorhotet inför såväl fotbolls-EM som OS. Lägg därtill oberäkneliga länder som Ryssland eller Nordkorea och deras potentiella utspel, toppat med oljepriset som fortfarande oroar så finns det tyvärr anledning att kunna bli rätt negativ. Trist med sant.

Till den positiva sidan finns såklart det som ändå är mest sannolikt just nu. Brexit blir Bremain, Clinton tar taktpinnen och vinner valet och såväl EM som OS blir den terrorfria folkfest vi alla vill se. Då finns det förmodligen en uppsida på börsen istället, som mycket väl kan bli omfattande.

Det är nog ändå en god idé att se över sin portfölj och fundera på vilket skydd för en eventuellt turbulent marknad man ska hedga sig med inför sommar och höst. En försäkring som kan bli årets bästa investering.

Dela

Äta kakan och ha den kvar

Har du en god avkastning i ditt innehav men känner att det är svårt att ta hem vinsten eftersom du då kanske missar en fortsatt uppgång? Vi repeterar här ett av de vanligaste och enklaste sätten att komma förbi detta dilemma.

En vanlig anledning till att resultatet i vissa innehav inte optimeras är en ihållande beslutsångest i när det är dags att kliva av. Tyvärr innebär det ofta att aktien hinner vända neråt och resultatet försämras i takt med ångesten över att ha missat en optimal försäljning.

Bland de mer framgångsrika aktiehandlarna märks en mycket god planering för alla investeringar med uppsatta mål om vinsthemtagning eller stop-loss vid givna nivåer. Detta kombineras med en stark disciplin samt en god kunskap om de instrument som finns till förfogande i marknaden för att hjälpa oss på bästa sätt. Läs mer om detta HÄR.

Ett av de mest effektiva instrumenten som bistår aktiehandlare är optioner. Och ofta är optionernas enklaste grundpositioner lika effektiva som många avancerade strategier.

I dessa rapporttider är det många aktier som rör på sig lite extra. Vissa går upp medan andra går ner. Antag att du har ett innehav som gått bra över tid och rapporterar inom kort. Risken finns att rapporten blir sämre än väntat och att aktien och din vinst går neråt. Chansen finns naturligtvis också att rapporten blir bra och att aktien fortsätter att stiga.

För den som helt vill bli av med sin risk att förlora en del av den upplupna vinsten men samtidigt ta del av en fortsatt uppgång i aktien finns flera alternativ. Ett av dem är att köpa en put vilket du kan läsa mer om HÄR.

Om du dessutom är i behov av likvida medel till en annan investering eller liknande finns en enkel och mycket vanlig lösning.

Sälj dina aktier i god tid innan rapporten (eller annan kommande händelse) som kan sätta aktien i rörelse i fel riktning. Du tar hem vinsten du genererat och säkrar därmed din avkastning. Samtidigt köper du Calls motsvarande antalet aktier du just sålt, förslagsvis ”at the money” eller nära aktuell aktiekurs. Detta finansieras av en mindre del av den vinst du just tagit hem vilket därmed säkrar din position i aktien.

Du har alltså tagit hem och frigjort den större delen av vinsten och kapitalet i aktien men har precis som tidigare samma positionering via Callen och har i och med det möjlighet till ytterligare avkastning i aktien om den fortsätter uppåt. Risken är begränsad till den premie du har betalt i din Call.

Inte så avancerat faktiskt. Och det är ju rätt praktiskt att kunna äta kakan och samtidigt ha den kvar.

Dela

Split och omräkning av optionskontrakt i Fingerprint

Fingerprint Cards föreslår en aktiesplit 5:1 och efterfrågan har varit stor om vad som händer med optionskontrakten. Därför följer här korta fakta:

Ex-dag: Fredagen den 27 maj.

Efter justeringen kommer antalet kontrakt att öka medan lösenpris/terminspris kommer att sjunka.

Justeringsfaktor: 0.2

Multiplikatorn ändras ej.

Börsmedlemmar uppmanas att se till att kunder är medvetna om den ovan nämnda justeringen

Ytterligare information om justeringen av options- och terminskontrakten kommer att publiceras i samband med justeringen.

 

Bifogat att ladda ner här finns det aktuella börsmeddelande som berör dessa fakta:

PDF

 

Dela

Utdelningarna är här – Lägen för Early Excerise

Utdelningar 2016Tiden för bolagsstämmor och utdelningar är här och de flesta bolagen på OMXS30 lämnar en utdelning den närmaste tiden. Detta påverkar naturligtvis även options- och terminskontrakten vilket inte alltid på ett självklart sätt skapar förutsättningar för dem som framför allt äger Calls – eller viss risk för dem som är korta. För att få ta del av utdelningen måste vi först lösa in vår rätt att köpa den.

En högaktuell fråga i optionsmarknaden är därmed;

När är det rätt läge att förtidslösa en amerikansk aktieoption?

Rätt svar är; när det finns korrekta förutsättningar för att utnyttja den underliggande aktiens utdelning. När det gäller en Call gäller detta endast dagen innan utdelning, för en Put gäller generellt samma sak dagen efter utdelning. Dock finns det en del saker att tänka på. Här följer en genomgång av detta i korthet.

 Det är till en början enkelt att konstatera att ägaren av en Call har rätten att köpa den underliggande aktien, dvs. äger den inte ännu och har därmed inte heller rätt till någon utdelning. Vidare kan man även konstatera att Callen kommer att sjunka i värde dagen efter utdelning, helt enkelt eftersom ju aktien (allt annat lika) då sjunker i värde motsvarande utdelningen. Låter alltså kort och gott som en dum idé att äga en Call under utdelningstider? Nja, riktigt så enkelt är det inte.

Man kan ju enkelt spekulera i att det alltid borde vara läge att lösa in sin Call i god tid för köpa aktierna och därmed få utdelningen, vilket skulle lösa problemet. Eller, ännu bättre, sälja optionen och få tillbaka någon liten premie och sedan köpa aktierna direkt på börsen innan utdelning. Ännu mer pengar in! Nej, det är fortfarande inte riktigt så enkelt, det finns fler faktorer att ta hänsyn till.

Till att börja med måste vi titta på vad det kostar i räntetermer att lösa Callen och köpa aktier, eller snarare vad vi tjänar på att inte köpa aktierna. För pengarna vi har till ett aktieköp finns ju på ett konto någonstans och ligger (förhoppningsvis) och även i dessa lågräntetider drar in ngn halvannan procent i (riskfri) ränta. Detta ska inte underskattas. Tar vi bort pengarna därifrån säger vi ju ”nej tack” till den räntan och kan istället börja räkna på vad vi missar i ränteinkomst, ngt vi ju även kallar för ”cost of carry”. Detta kan emellertid variera friskt beroende på ex. placeringsform på kapitalet eller andra möjligheter till en god ränta.

Om utdelningen i en deep-in-the-money-Call är mindre än denna missade ränteinkomst fram till förfall finns det ju ingen anledning att lösa Callen. Vi tjänar mer på att låta pengarna förräntas.

Utdelningar varierar ju dessutom i storlek, så ju mindre utdelningen är desto mindre sannolikt är det att vi tjänar på en förtidslösen av Callen. Dock ska tilläggas i rådande låga ränteläge att det inte är många ören vi förlorar på att köpa aktierna ”tidigare” i det korta perspektivet vilket innebär att även en mycket liten utdelning allt som oftast leder till förtidslösen av 100-deltacalls.

Pratar vi däremot om en närmare at-the-money-call med ett lägre delta finner vi att motsvarande Put är värd mer än noll. Då måste vi addera detta Put-pris till räntefaktorn. Konstigt? Inte alls. Eftersom Put-call-parity visar på sambandet i värdering mellan Put, Call och underliggande är det enkelt att utläsa tidsvärdet i puten som motsvarande tidsvärde i callen. Löser vi in Callen mot aktier avsäger vi ju oss en försäljning av tidsvärdet (realvärdet tjänar vi ju in när vi köper aktien) vilket naturligtvis måste beaktas i beräkningen. En idé här är ju förstås att sälja optionen i marknaden istället, få premien och sedan köpa aktien manuellt. Kanon – pengar in! Men, det är väldigt sällan marknaden ger möjlighet till att få in hela volatilitetsvärdet i optionen, oftast pga. en bred spread i optionspriset. Dessutom får man högre transaktionskostnader att ta med i beräkningen.

När löser vi in Puts då? Här spelar ju ingen utdelning in eftersom vi har rätt att istället sälja underliggande, däremot är ränteeffekten intressant eftersom vi ju tjänar ränta på den likvid som genereras av en försäljning. Nu har vi ju väldigt låg ränta i marknaden vilket gör Puts till ett sällsynt föremål för Early Exercise, men vi går igenom det ändå. Till att börja med kan vi konstatera att 100-delta-puts (deep-in-the-money) där motsvarande Call är värd noll alltid borde vara föremål för förtidslösen så länge vi har mer än noll procent på vårt aktiekonto. Det är ju naturligtvis bättre att sälja aktierna och låta pengarna förräntas så snart som möjligt istället för att sitta på rätten att sälja vilket istället kostar pengar. Men då hade vi det där med tidsvärde igen. Om vi pratar om en Put som är närmare at-the-money visar det sig ju att motsvarande Call plötsligt har ett värde (tidsvärde endast). Om Callens värde är mindre än ränteinkomsten fram till förfall blir Puten föremål för förtidslösen. Kort och gott. Igen dock, i det låga ränteläget som råder är det nästintill omöjligt att hitta Puts som bör förtidslösas.

En sista detalj att ta hänsyn till är avgiften som såväl Börsen (Nasdaq) som din mäklare/bank tar för lösen av optioner. Nasdaq tar 0,075 % för lösenförfarandet och mäklarna oftast samma sak men även i form av ett minimicourtage. Detta påverkar inte särskilt mycket men vid lägen där det är gränsfall för Early Exercise kan det vara avgörande. Se därför till att kolla med din mäklare vad som gäller för ditt avtal och ta med detta i beräkningarna!

 Fotnot; Indexoptioner är av Europeisk typ och kan endast lösas på slutdagen.

 

Dela

Copyright @ 2020 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se