fbpx
tisdag 27 september 2022
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Optionspodden Del 61 – Räntans betydelse för dina investeringar

I jakten på avkastning till våra portföljer i en allt svårare marknad gäller det att ha koll på helheten. Vi investerar i aktier, räknar på vår risk och kompletterar med optioner. Det ger oss riktigt bra grundförutsättningar. Men i en god investeringsplan gäller det förstås att ha koll på alla delar. Det gäller inte minst räntemarknaden som påverkar oss mer än vi kanske tror, på såväl börsen som privat. Vi fångade in Håkan Borgedahl, räntechef på Nasdaq, och frågade honom om vad som faktiskt påverkar oss över lag och hur vi ska tänka. Och hur högt kan bolåneräntan egentligen stiga? Det får vi veta mer om i detta avsnitt.

Dela

En avvaktande men orolig börs

Aktiemarknaden har efter en viss nedgångsfas rekylerat tillbaka och vaggats in i en klassisk varannandags-marknad. Stark fokus på inflation och centralbankernas höjningar präglar riskviljan hos investerare, samtidigt som andra faktorer som kriget i Ukraina, energikrisen och kommande val i USA påverkar i sin tur. VIX index har studsat upp från den låga 20-nivån till ca 26 vilket fortfarande är en godtaglig risknivå för investerare, givet omständigheterna just nu.

Skew index vid 120 indikerar i sin tur att investerare inte känner sig pressade att betala upp för skydd på nedsidan i marknaden inför kommande investeringsperiod. En nivå kring 120 är helt normalt betalt för put’s på nedsidan, allt annat lika. Detta indikerar att oron i leden är under kontroll som det verkar för närvarande, men det som aldrig kan räknas in i en graf är de helt nya triggers som kan dyka upp i ekonomiska eller politiska termer när som helst. I just dessa tider är sannolikheten hög för att detaljer som rör omvärlden kan få investerare att reagera snabbt.

En låg ratio VVIX/VIX visar att den nedgång vi redan sett är vad marknaden accepterar som den justering som marknadsläget just nu kräver. När börsen å andra sidan kommer ticka uppåt igen, och kanske så småningom nå nya höjder, ökar förstås sannolikheten för vinsthemtagningar eller säkrade nivåer på index. Då stiger detta index vilket är en god indikation för rekyler, men just nu visar den låga nivån att oron i leden för en ny nedgångsfas är relativt låg.

I våra svenska storbolag är det fortsatt hög rörelse, där SINCH och SBB är högvolatila i särklass. I motsatt ände har vi ex. SWMA och TELIA som inte rör sig nämnvärt.

Dela

Fiska efter bättre priser på börsen

För att handla aktier på börsen måste köpare och säljare komma överens om ett pris som aktien ska säljas till respektive köpas för. Det skapar aktiekursen.

Om du ska köpa aktier behöver det med andra ord alltid finnas någon som vill sälja samma aktier till ett överenskommet pris, detta sker inte automatiskt som vid till exempel fondköp. 

Även när du ska köpa eller sälja optioner på börsen behöver köpare och säljare komma överens om priset. Med en viss skillnad. Där finns så kallade market makers som ser till att det alltid finns priser, i både köp- och säljkurser. Däremot handlar du alltid med Nasdaq (Stockholmsbörsen) som motpart i optionsmarknaden.

I det så kallade orderdjupet nedan, där olika priser från köpare och säljare sorteras ser vi hela tiden till vilka priser vi kan köpa till (den bästa säljkursen) eller sälja till ( den bästa köpkursen).

Exempel på en köpoption i Ericsson B

Många tar dessa priser för givet och handlar på respektive sida. Men det är lite onödigt.

Det är här vi kommer till själva fiskandet.

I priset ovan ser vi spreaden 3.15 – 3.90. Vill vi köpa kontraktet kostar det alltså 3.90 kr och vill vi sälja/utfärda kontraktet får vi 3.15 kr betalt. Men det betyder inte att vi måste handla till de priserna. Vi har goda möjligheter att försöka få ett bättre pris – åt båda håll. Det är trots allt i en marknad vi handlar.

Ingenting hindrar oss från att lägga oss ”mitt i spreaden” om det är möjligt. Och oftast är det inga problem.

Prova att lägga ett pris mitt mellan köp- och säljkurs och se vad som händer. Ofta är datorerna programmerade att kvotera om så snart det kommer ett ”bättre” pris in i marknaden så att de fortfarande har ”bästa pris”. Det kan vi utnyttja och på så sätt nästan alltid kunna handla billigare eller sälja dyrare än till de priser vi ser på skärmen.

Exempel:

Låt säga att ”fair value” i detta kontrakt ovan är 3,50. Vi vill köpa kontraktet och lägger vi in ett egen köpkurs på 3.50 kr. Den nya spreaden är därmed 3.50 – 3.90. Kanske ingenting händer, vi får inget ”napp”. Vi lägger då in kursen 3.75 kr och kommer högst troligen få handla till det priset, dvs. 15 öre billigare än den utsatta säljkursen. Vi fick ”napp” då vi betalade mer än ”fair value”, det känner motpartens algoritmer av omedelbart.

På samma sätt kan vi förstås göra när vi vill sälja/utfärda ett kontrakt. Vi testar att lägga en egen säljkurs mitt i spreaden och provar närma oss köpkursen. Väldigt ofta får vi ett avslut till en klart bättre kurs och får alltså lite mer betalt.

Att fiska i orderdjupet innebär med andra ord att du lägger dig under eller över den kurs som optionskontraktet handlas till för tillfället. Du fiskar helt enkelt efter ett bättre pris med målet att betala ett lägre pris för det optionskontrakt du vill köpa – och sälja till ett högre pris än optionens nuvarande köpkurs. Att fiska efter bättre priser på detta sätt fungerar förstås utmärkt även i aktiehandeln. Risken med att fiska i orderdjupet är att du inte får avslut på din order.

Det kan tyckas att ören hit och dit inte spelar så stor roll, men gör så här vid var tid när du handlar så kan du snabbt räkna ut att en hel del tjänas in på detta.

Det är alltid bra att handla till rätt pris och inte ge bort för mycket i spreaden.

Dela

Optionspodden Del 60 – Skapa en stabil aktieportfölj i en orolig börs

Hösten väntar runt hörnet och det gör eventuellt även ännu mer oroliga tider på börsen. Åtminstone om man får tro investerarkollektivet som skruvar på sig alltmer pga. energikris och höga räntor. Hur bygger man en bra portfölj som står pall för sämre tider? Men som samtidigt levererar om de värsta scenarierna inträffar? Vi har tagit hjälp av ett proffs i ämnet, Sparekonomen Joakim Bornold, som idag gästar studion. Han ger oss tips om hur vi kan och kanske bör tänka i tider när vår avkastning på börsen är viktigare än någonsin. Och optioner är förstås med i beräkningarna.

Dela

Volatilitetsrapport – Börsen skakas om på nytt

Energikrisen i Europa skakar om börserna och den svenska marknaden är inget undantag. Även finanspolitiken i USA har påverkat starkt där FED gått ut hårt och pratat om fortsatta hårda åtgärder mot inflationen vilket innebär fortsatt aggressiv takt med höjda räntor. Med en omskakad aktiemarknad stiger förstås risken där vi ser ett VIX index som gjort markanta kliv uppåt i grafen. Ändå kan vi konstatera att en nivå kring 25-strecket inte är en väldigt hög risknivå givet de rörelser vi sett de senaste veckorna. Sannolikheten för en rekyl, allt annat lika, är därmed hög.

Oron i marknaden var hög innan de mer omfattande nedgångarna satte fart i mitten av augusti och optionskontrakt på nedsidan värderades upp. Därefter bekräftades nedgången och nedsidan blev nu den nya ATM-nivån. Investerarna följde inte upp med efterfrågan på nedsidesskydd och Skew Index föll tillbaka. Oron för en fortsatt nedgång är därmed mindre och sannolikheten för en paus i försäljningen av aktier är hög.

I vårt eget index OMXS30 ser vi en betydande förändring de senaste veckorna i edgen, som gått från positiv till negativ med nästan 12 punkter. Det indikerar att kommande investeringsperiod är värderas till mindre risk än den som varit och en lugnare marknad även här kan förväntas, allt annat lika. I övriga aktier är det spridda skurar där högvolatila aktier som ex. SBB och SINCH sticker ut medans SWMA ligger på rekordlåga nivåer.

ÖVRIGA

Dela

Optionspodden Del 59 – Så klarar du höstens utmaningar på börsen

Efter en viss återhämtning på börsen under sommaren är sparekonomer och analytiker delade i två läger. Ska det fortsätta upp eller har vi en ny nedgång på börsen framför oss? Det enda som är riktigt säkert är att vi behöver vara förberedda på alla olika scenarion på börsen. Samtidigt står vi inför sällan skådade utmaningar privatekonomiskt då priser skenar på flera olika områden. Så vikten av goda investeringar har sällan varit större – och i det här avsnittet går vi igenom hur du klarar börsens utmaningar på bästa sätt.

Dela

Optionspodden Del 58 – Säsongsavslutning: Optioner med Börschefen Fredrik Ekström

Sommaren är här och semestertider tar vid. Men börsen tar som bekant aldrig ledigt och med dyster utveckling hittills i år kan semestern för många bli den perfekta tiden för att se igenom sina investeringar och kanske även utöka sina kunskaper i hängmattan. Vi går igenom hela årets skörd av kunskaper från alla proffs som besökt oss – och avslutar på bästa sätt med ett inspirerande samtal med självaste börschefen.

Dela

Volatilitetsrapport – Återfunnen styrka i aktiemarknaden

Återhämtningen från botten den 9 maj fortsätter med en stigande trend på börsen. Risknivåerna på VIX trendar i samma takt neråt och ett sorts vakuum infinner sig i aktiemarknaden. Riskmoment som kriget i Ukraina och hög inflation har inte på något sätt försvunnit men vid dessa nivåer söker marknaden efter nya triggers och riktlinjer att följa för att hitta ett nytt momentum. VIX runt 25 är en förhöjd risk för aktieägande men med en trend nedåt i risktermer tenderar marknaden och aktier att fortsätta sin bana uppåt den närmaste investeringsperioden.

Skew index har etablerat sig på normala nivåer runt 120 vilket visar att behovet av skydd på nedsidan har avtagit markant den senaste tiden. Det är inte ovanligt att marknaden lugnar sig efter en bekräftad nedgång på börsen vilket ju präglat hela 2022 men den utmanande marknaden med ett ovisst krig i Ukraina och en skenande inflation gör att investerare är på helspänn om än nerverna för närvarande är under kontroll. Det är en billig försäkring att hålla ett vakande öga på hastiga rörelser uppåt på Skew index.

Marknadsaktörer kan spekulera i mycket och så även i hur turbulent marknaden ska bli framöver. Genom optionshandeln i VIX-optioner kan vi utläsa hur hög premie man är villig att betala för dessa optioner, precis som i vilket index eller vilken underliggande aktie som helst. När marknaden är stark och når ATH-nivåer oroar vi oss för vinsthemtagningar och nedgångar. Då kan vi räkna med mer turbulens generellt, men eventuellt en kraftig turbulens med hög volatilitet som tar över marknaden. Inför dessa farhågor, innan det sker, ökar riskpremien i VIX-optioner och jämfört med VIX-index i sig självt här nedan tenderar då ration att stiga till högre nivåer. För närvarande finns dock inga sådana orosmoment då vi har en stark turbulens precis bakom oss. Men händer något som börjar oroa oss på riktigt kommer detta index reagera snabbt. Vid nivån 6-7 börjar säljknapparna förberedas. En bit bort som det ser ut just nu men bra att hålla koll på.

Sjunkande riskpremie över lag de senaste två veckorna på de svenska aktierna. R16 står för Regel 16 och indikerar en teoretisk rörelse per dag i respektive papper.

Dela

Optionspodden del 57 – Börssnack med investeringscoachen Alexander Gustafsson, Nordnet

En förutsättning för att lyckas som investerare på börsen är förstås goda kunskaper. Det gäller ju inte minst kunskapen om optionshandeln men även kunskapen om aktiemarknaden i stort. En av de mest välkända profilerna som hjälpt oss investerare under åren med sina gedigna kunskaper och goda pedagogik är investeringscoachen Alexander Gustafsson från Nordnet. Vi har bjudit in honom till Optionspodden för lite exklusiv coaching kring investeringar, börsen och förstås optioner.

Dela

Volatilitetsrapport – Luft under börsens vingar

Aktiemarknaden har studsat tillbaka från lägstanivåerna 9 maj och gett luft under vingarna hos investerare som tror på en fortsatt rekyl. Riskpremien är dock fortsatt hög med VIX runt 30, trots en mycket stark utveckling den senaste veckan. Ofta faller risknivåerna tillbaka i takt med uppgångar i en rekylfas men i lägen som den nuvarande med många triggers i korten håller en högre riskpremie sig kvar. Tipset är fortsatt hög volatilitet och nya test på nedsidan kommande investeringsperiod.

Orosmolnen på börshimlen är många, däremot är det få indikationer på att en större nedgångsfas befaras av investerarna inom kort. Skew Index har fallit brant ner mot 120-nivån som är en fullt normal värdering av nedsidesrisken. Det är därmed ett lugn under rådande värderingar i marknaden där aktiemarknaden verkar ha hittat sitt konsensus kring dessa nivåer. Skew Index är ett extra viktigt mått att följa under dessa omständigheter i marknaden då snabba förändringar kan ske på kort tid.

I tider när börsen når höga nivåer testas investerarnas tålamod för vilka nivåer som egentligen är rimliga. En av spekulationerna vid sidan om aktiekurser är hur turbulent miljö vi kan förvänta oss att se på börsen i närtid. Optionshandeln med VIX index som underliggande säger en hel del om detta och hur sannolik kommande turbulens antas bli. När volatiliteten och riskpremien på VIX-optioner stiger brukar vi med viss fördröjning se en ökad rörelse på VIX index i sig självt, oftast uppåt eller i andra termer i en nedåtgående aktiemarknad. Mäter vi volatiliteten på VIX-optioner (VVIX) mot VIX index ser vi hur marknaden förväntar sig högre volatilitet i marknaden. Vid en ratio upp mot 7 är detta ofta nära förestående. Nuvarande nivåer under 4 indikerar dock snarare en bekräftat korrigering på börsen och låg sannolikhet för ännu mer turbulens än den som redan finns.

Svenska OMXS30 håller sig i en något lägre värdering av kommande risk i marknaden, där samtliga papper sjunkit i risk de senaste tio dagarna.

Dela

Häng med på webbinarium om optionshandeln

Det är ett spänt läge på världens börser och extra många frågor om handeln med optioner och terminer har kommit den senaste tiden. Hur kan vi skydda vår portfölj, minska vår risk eller utnyttja rörelserna till vår egen fördel? Hur läser vi av risknivån i aktiemarknaden?

Till dig som vill ha lite extra skjuts med kunskaperna och för att komma i gång med de många möjligheterna med optionshandeln kommer här ett exklusivt erbjudande.

Häng med på det kostnadsfria lunch-webbinariet ”Optionshandel på börsen” om handeln med optioner och terminer, på torsdag den 12 maj kl. 11.00.

Boka tiden i din kalender med en gång och anmäl dig nedan!

ANMÄLAN TILL WEBBINARIET

I webbinariet går vi igenom optionernas grundpositioner, några särskilt utvalda och användbara strategier med optioner och hur du kan läsa av risken på börsen på egen hand dagligen. Och mycket mer förstås. Med andra ord, allt du behöver för att komma i gång på bästa sätt med optionshandeln.


I april var det ju även premiär för initiativet Nasdaq Derivatives Academy och den kostnadsfria webbkursen med samma namn: Optionshandel på Börsen. Detta initiativ berättar vi också mer om i webbinariet.

Vill du säkra dina kunskaper om dina möjligheter som investerare på börsen är du varmt välkommen att hänga med på torsdag. Anmäl dig här eller via knappen nedan.

Praktisk information:
Plats: Vid din dator, mobil eller surfplatta
Kostnad: Gratis.
Tider och anmälan: KLICKA HÄR

Webbinariet vara i ca en timme.

Dela

Volatilitetsrapport – Kontrollerad oro i aktiemarknaden

Den senaste investeringsperioden har präglats av allt lägre nivåer på börsen och en ökad risk i aktiemarknaden. VIX index har sökt sig mot årshögsta-nivåer men sedan fallit tillbaka något. Känslan är att nya nivåer på nedsidan i aktiemarknaden kan ligga i korten i närtid medan en annan sida av marknaden är mer positiva till den närmaste framtiden. Risken på börsen kan dock via optionsmarknaden avläsa en generellt sett högre riskpremie än normalt och en mer volatil rörelse i värderingen av risk. Vid en mer stabil och harmonisk aktiemarknad bör VIX ligga strax under 20-nivån över tid.

Oron under rådande omständigheter i marknaden med krig och inflation högst upp på agendan borde enligt många investerare vara betydligt högre än vad den är. Skew index har tidigare legat högt och ofta stabilt över 140-nivån vilket är en historiskt dyr nivå och unik för de senaste åren. Nu har emellertid priset för nedsidesskydd avtagit och Skew index faller nedåt. Det här är inte ovanligt i en marknad som precis fått lite andrum från höga nivåer, eller korrigering från toppen som andra önskar uttrycka det. Den psykologiska effekten blir ofta att det är självklart att det ska uppåt igen i närtid men med oroligheterna som präglar hela finansmarknaden just nu är läget mer osäkert än på länge. Det måste tas med i analysen.

När investerare köper optioner med VIX index som underliggande spekuleras det i hur mycket detta index ska röra på sig. Det präglar i sin tur priset på dessa optioner och även den egna volatiliteten i dessa instrument. När dessa prisas upp utan att börsen rör sig nämnvärt skapas en bredare ratio, dvs. marknadens oro för en mer turbulent vardag visar sig inte i de faktiska aktiekurserna. Ännu. När spekulationen i dessa optionskontrakt tilltar och priset för premien går upp stiger detta index och indikerar att marknaden förväntar sig att volatiliteten i sig ökar i paritet med priset på VIX-optionerna. När så sker, som de gjort nu, avtar ration som en mer normal fördelning mellan verklig risk och spekulationen kring oron. Vid rådande nivåer i ration VVIX/VIX runt 4 kan vi konstatera att marknaden har ett lugn i att det åtminstone inte, allt annat lika, inte är en överköpt börs vi handlar i för närvarande.

För investeringsbeslut är det bra att känna till hur marknaden värderar risken i det bolag man tittar på kommande investeringsperiod jämfört med hur det faktiskt handlats den senaste tiden (30 dagar bakåt). Därav Edgen, som vid ett positivt tal visar hur marknaden just nu prisar upp riskbilden eller tvärtom prisar ned riskbilden i bolaget vid en negativ siffra. R16, eller regel 16, visar helt enkelt hur vi kan förvänta oss hur mycket bolagen rör sig dagligen. Här får man lägga till parametern att det är över tid, dvs. över ett års tid med en standardavvikelses säkerhet (67%). Dagligen blir därmed inte helt rättvisande och är ett vanligt misstag, måttet bör ses mer som en bred referens.

Nedan har vi aktuella volatiliteter för respektive bolag med standardiserad optionshandel och i de gråa rutorna edge och Regel 16. Differenserna är över längre tid om 10 arbetsdagar.

Dela

Premiär för Nasdaq Derivatives Academy

Vill du lära dig mer om derivat och möjligheterna med optioner och terminer? Då är vår nya kurs något för dig! Nu erbjuder Nasdaq privatpersoner kostnadsfri utbildning på svenska via Nasdaq Derivatives Academy, i samarbete med Enspiri Academy, tillgänglig on-demand dygnet runt.

Nasdaq Derivatives Academy
Introduktionskursen Optionshandel på börsen går igenom allt från grunderna i optionshandel till olika strategier och riskmoment i marknaden – kunskaper ingen investerare bör vara utan!  

Lär dig exempelvis att:
Skapa avkastning i olika marknadslägen
Säkra din portfölj mot nedgångar
Hitta nya investeringsmöjligheter
Skapa positioner med hävstångseffekt

Efter genomförd utbildning är målet att du ska besitta tillräckligt med kunskap om både möjligheter och risker för att  känna dig startklar och redo för att börja handla med optioner.  

Upptäck mer och registrera dig kostnadsfritt idag!

TA MIG TILL KURSEN

Läs mer om Nasdaq utbildningsinitiativ här

NASDAQ DERIVATIVES ACADEMY
Dela

Vill du jobba som Optionsmäklare på Nasdaq?

Nasdaq söker en Executive Sales Specialist till Nasdaq Exchange Brokers

Vilka är Exchange Brokers?

OMX startade 1985 när nuvarande EB var centrum för hela verksamheten. Idag är vi ett team på fyra personer och fungerar som ett viktigt nav i det sofistikerade nordiska ekosystemet för aktiederivat. Vi driver den manuella aktiederivathandeln genom att tillgodose likviditet, underlätta prissättning och mäkla optionsaffärer mellan våra medlemmar. Vi arbetar också aktivt med kunder, aktiederivatförsäljning och projekt relaterade till produkter och marknadsföring.

Närmare om roll och ansvar

Den nordiska organisationen Global Trading and Market Services inom Derivative Sales söker en yrkes-erfaren individ till Exchange Brokers-teamet. Det är en enastående möjlighet att utveckla egenskaperna kring och sälja skräddarsydda lösningar till våra nordiska aktiederivatkunder. Genom att arbeta över affärsenheter kommer du snabbt att öka din expertis inom finansmarknader, marknadsföring och försäljning.

Det är positivt om du är nyfiken, flitig och genuint intresserad av att lära dig mer och utöka din kunskap om kapital- och derivatmarknaden. Du kommer att förmedla mer omfattande aktiederivatflöden mellan våra medlemmar, prata med market makers och resa för att träffa kunder baserade över hela Europa.

FÖR ANSÖKAN OCH NÄRMARE DETALJER KRING TJÄNSTEN – KLICKA PÅ LÄNKEN NEDAN

https://www.linkedin.com/jobs/view/3012167478/?capColoOverride=true

Dela

Volatilitetsrapport – Avvaktande marknadsläge

Aktiemarknaden har haft en lätt korrigering nedåt den senaste investeringsperioden inför kommande rapportperiod vilket i sig brukar innebära en naturlig ökning av riskpremien. VIX index har stigit något men befinner sig stabilt på ”acceptabla” risknivåer i investerarnas ögon. Inflationshot och krigssituationen i Ukraina dominerar förstås agendan för det fortsatta humöret på börsen med flertalet olika bud på framtiden bland analytiker.

Oron för fortsatta nedgångar i den närmaste framtiden är fortsatt starkt närvarande men har avtagit och prisbilden för nedsidesskydd har gått ner. Skew index faller nedåt mot 130-nivån vilket under omständigheterna får anses visa på en god tillförsikt i närtid för en lugnare handel på börsen.

Även volatiliteten på VIX-optioner har gått ner vilket i VVIX/VIX-ration nedan visar att förväntningarna på en högre rörelse i aktiemarknaden mot de faktiska värderingarna är mer i fas just nu. Nivåerna att hålla koll på här är 6-7 vilket ofta präglas av en hyfsat starkt aktiemarknad men med en oro för en korrigering nedåt.

OMXS30-index följer övriga index och värderas till normala risknivåer allt annat lika. En del av analytiker-kåren ser detta som ett bedrägligt lugn vilket under förutsättningarna i marknaden snabbare än vanligt kan vändas till en större oro och bredare rörelser på börsen. De enskilda aktiernas risknivåer är för perioden högre än normalt, allt annat lika, inför kommande rapport-säsong.

Dela

Optionspodden Del 53 – Optioner och utdelningar

Under vårens månader är det många bolag som lämnar en utdelning vilket som bekant påverkar börskurserna en hel del. Men vad händer med optionskontrakten? Och hur ska de som köpt – eller utfärdat – ett optionskontrakt tänka? En hel del frågor om detta har inkommit, och med all rätt. Det är ett antal detaljer som är bra att ha koll på. I detta avsnitt reder vi ut vilka dom är så att vi inte behöver göra misstag – eller ge bort gratispengar i onödan.

Dela

Volatilitetsrapport – Förberedelser för ökad turbulens

VIX index har fallit till låga nivåer efter krigsutbrottet i Ukraina men studsat tillbaka något efter ett par dagars nedgång. Det råder dock fortfarande låg risk i aktiemarknaden, allt annat lika, vilket indikerar en god vilja till fortsatta investeringar i aktier. Det noteras emellertid en naturlig vaksamhet under rådande omständigheter i finansmarknaden, men här och nu är riskaptiten mindre begränsad.

Medan riskpremien är låg för aktuella nivåer i aktiemarknaden är oron för kommande korrigeringar desto mer tilltagande. Skew index stiger mot tidigare höga nivåer mot 150 vilket indikerar en relativt dyr försäkring för skydd på nedsidan i marknaden. Oron för sämre nyheter i finansmarknaderna i närtid skapar en större acceptans för att betala en dyrare försäkringspremie.

Varningstecknen för en korrigering stärks när volatiliteten för VIX-optioner stiger. I tider där flera känsliga triggers kan utgöra en större sättning är detta något att hålla ett vakande öga på. Vid nivåer från 6 och uppåt i ration VVIX/VIX börjar handlare röra sig allt närmare sälj-knappen. Håll koll på denna ratio!

OMXS30 följer de flesta övriga index med en låg riskpremie, en implicit volatilitet ATM strax över 20%. Den negativa edge som präglar de flesta papper visar på att marknaden förväntar sig en mindre rörelse i närtid än den som varit de senaste 30 dagarna.

Dela

Opionspodden Del 52 – Lägesanalys på Börsen med tradingveteranen Erik Einerth

Med faktorer som krig i världen och stegrande inflation är det förstås många pessimistiska tongångar bland finansanalyserna. Vi bjöd in börsveteranen Erik Einerth som har en lång och respektingivande bakgrund som optionshandlare och tradingchef och diskuterade med honom hur man kan tänka och hur tidigare turbulenta marknadslägen hanterats. Vi får ta del av många inspirerande tankar och tips där förstås även optioner är en viktig pusselbit. Det och mycket mer i det senaste avsnittet av Optionspodden.

Dela

Volatilitetsrapport – Ett bedrägligt lugn

Börsen och finansmarknaderna står inför en högst oklar utmaning framöver med en allt mer omfattande kris kring kriget i Ukraina och en inflation som stiger kraftigt. Trots det ser vi en ändå normaliserad värdering av risken i aktiemarknaden med ett VIX-index strax över 20-strecket. Detta ska jämföras med nivåer som närmade sig 40 vid tiden för krigets startskede då oron i marknaden och stora nedgångar präglade börsen. Sedan dess har det alltså lugnat ner sig en hel del med en varannan-dags-marknad som indikerar en gedigen svårighet för investerare att bestämma sig för vad det hela ska ta vägen. Tipset är att förvänta sig mer turbulens med djupare dalar framöver då det trots allt finns en hel del triggers som snabbt kan få effekt i aktiekurserna.

Skew index bekräftar oron i leden med en brant stigande graf som visar på en dyrare nedsida den senaste tiden. Dock ser vi i historiken nedan att viljan att betala upp ännu mer (i relativa termer) för nedsidesskydd varit högre under lång tid tillbaka. Samtidigt är vi nu i ett nytt läge där en nedsida sedan årsskiftet ”bekräftats” och nu är den nya aktuella dagsnivån på börserna. Ytterligare nedsida har således inte varit i korten men ett stigande index på Skew visar att betalningsviljan av dyrare försäkringspremie ökar. Oron är alltjämt närvarande med andra ord, iofs inget anmärkningsvärt med det dock, givet läget i världen.

Med en snabb analys av intresset för optionskontrakt på VIX index ser vi att värderingen av dessa i jämförelse med VIX index i sig självt indikerar ett lugn för en korrigering i marknaden. Marknaden tror med andra ord inte nämnvärt på en given korrigering i närtid vilket även den relativt starka marknaden påvisar. Med en ration under 5 är detta inget orosmoln på börshimlen, men med de fakta vi har i korten med kriget i Ukraina i spetsen vet vi att hela scenariot förstås kan vända väldigt snabbt.

Edge-rapport. De flesta papper i OMX-index och även utanför har fallit kraftigt i termer av risk (iml. volatilitet) den senaste veckan. Med en index-volatilitet runt 20 konstaterar de flesta yrkesverksamma handlare att detta får anses vara ett bedrägligt lugn i en orolig finansmarknad och omvärld.

Dela

Optionspodden Del 51 – Så beräknar du den dagliga risknivån på börsen

Det är skakiga tider i världen och på börsen och behovet av investeringsalternativ är stort. Med hjälp av optionskontrakt och options-strategier får vi ju god hjälp och en bra riskkontroll, det vet vi ju. Och vi kan ju även använda optionskontrakten för att analysera risken i marknaden just nu. Fördjupar vi oss lite extra i den riskanalysen får vi ett ännu bättre stöd till ett investeringsbeslut, något som kan behövas i ett svårt marknadsläge. I det här avsnittet berättar vi mer om hur du gör.

Dela

Volatilitetsrapport – Den perfekta stormen?

Nedgång, hög volatilitet och en sällsynt svårbedömd marknad. Krigsläge på börsen och en stigande risknivå över lag. Inflationshot, höga energikostnader och rusande oljepris har präglat finansmarknaden från årsskiftet, men med ett chockerande krig i Europa att lägga till ekvationen kan den perfekta stormen vara nära enligt vissa bedömare. Vi har sett såväl krig som oroliga tider på börsen förut men här finns en rad unika faktorer att ta hänsyn till. Exempelvis är krigssituationen beläget i Europa och hot om kärnvapen har väckts till liv på ett obehagligt sätt. Men trots allt ser vi inte några katastrofala nivåer i termer av risk på börsen just nu. VIX index kring 32 är förstås en hög risknivå men lägre än för ett drygt år sedan, och jämför vi med exempelvis tiden för coronautbrottet 2020 eller finanskrisen 2008 såg vi en långt högre riskbild på börsen med VIX susande upp mot 90-nivån.

Efter 15-månaderslägsta på Skew Index har vi sett ett något stigande pris i relativa termer för optionskontrakt på nedsidan, men ännu till ”låga” nivåer givet marknadsläget. Investerare betalar inte upp för skydd på nedsidan mer än nödvändigt vilket indikerar att ingen stor nedgång från den redan bekräftade korrigeringen förväntas. Vi lever dock i en värld som just nu har nerverna på utsidan och den första indikationen på att oron för nya ras kommer tillbaka kommer att synas i första hand på högre priser för nedsidesskydd. Håll koll på Skew Index.

Med den bekräftade högre risknivån i aktiemarknaden och ett VIX som handlas över 30 minskar turbulensen i prissättningen på optionskontrakten på VIX. Det indikerar i sin natur att marknaden inte förväntar sig ännu mer turbulens i VIX-index eller i andra termer, just nu, inga stora rörelser upp – eller ner i termer av risk. Detta ger en fallande ratio VVIX/VIX och visar att trycket på en fortsatt större nedgång i närtid eller ytterligare korrigering nedåt inte ligger i korten av idag.

Edge-rapport. Med tillägget Regel 16 där vi i relativa termer ser den teoretiska dagliga rörelsen just nu i respektive papper. Mer info om detta värde tas upp i sin helhet i avsnitt 51 av Optionspodden.

Dela

Optionspodden Del 50 – Tankar och möjligheter i en skakig börs

Det är turbulenta tider i Europa med krigshot som får börserna att gunga. Hur bör vi tänka när det plötsligt är ”sämsta börsstarten på 100 år” som DI skrev och flertalet faktorer påverkar börsklimatet negativt? I detta avsnitt av Optionspodden går vi igenom hur du kan tänka i oroliga börstider och vilka options-strategier du kan ha användning av – oavsett hur du tror att marknaden utvecklas framöver.

Dela

Volatilitetsrapport – Börsens tålamod prövas

Börsen har gått ner ca 16% sedan årsskiftet i vad som kallas den sämsta börsstarten på 100 år enligt DI. En stark aktiemarknad 2021 har blivit en skakig historia hittills 2022 med högre volatilitet och breda nedgångar där ränte- och inflationshotet ofta pekas ut som en stor trigger. Men under de senaste veckorna har emellertid all fokus legat på Ukraina-krisen vilket skapat en stark osäkerhet kring det mesta runt det geopolitiska läget och vilka följder det kan få. Börsen testas med andra ord av osäkerhet och risker från flera olika håll, ett scenario vi sett flera gånger under åren. De flesta gånger har då risken stigit till mycket höga nivåer med en starkt volatil handel som följd. Men så har det inte riktigt blivit den här gången. Volatilitetsnivåerna är förvisso höga med ett VIX kring 30-strecket men ändå inte så skyhöga som de varit under tidigare ”kriser”. Detta kan möjligen bero på att börsen redan anses ha korrigerats ”tillräckligt” eller att läget i Ukraina i finansiella termer inte anses vara så illa som befarat. Ännu, ska tilläggas. Vi befinner oss mitt i krisen och mycket kan fortfarande hända.

Ukraina-krisen har ännu inte fått VIX-index att nå årshögsta-nivåer.

SKEW index visar priset i realtiva termer för nedsidesoptioner, eller det pris marknaden är villig att betala för att skydda sig ”längre ner” mot en nedgång i närtid. Som vi ser i Skew index har vi nyligen sett den lägsta nivån på 15 månader under 130 och sedan hållit oss kvar vid de nivåerna. Det indikerar att marknaden inte räknar med en ytterligare nedgång just nu eller att det med andra ord finns en ovilja att betala ”extra” eller samma relativa höga priser som nyligen för skydd på den ”nya” nedsidan i marknaden.

Skew Index på relativt låga nivåer indikerar en lugnare marknad framöver

Priset på VIX-optioner visar hur starkt marknaden just nu tror på en ökad rörelse i just VIX-index. Jämför detta (VVIX-index) med VIX-indexets egen nivå så får vi en indikation på var marknaden räknar med att rörelserna är på väg i närtid på börserna. Om vi antar ett normalläge i VIX men med stigande premie i VIX-optioner (VVIX) får vi en högre ratio och ett scenario där marknaden räknar med mer turbulens i närtid. Om turbulensen så inträffar och därmed ”bekräftas” i marknaden kommer ration nedan generellt att falla. Och där är vi just nu, med en bekräftad nedgång och hyfsat volatil marknad. Hade investerare väntat sig mer turbulens i närtid hade VIX-optioner värderats upp ytterligare och ration hade ökat (och därmed indikerat fortsatt oro). Men med nivån just nu under 5 finns åtminstone inget sådant scenario inprisat i riskpremien i marknaden just nu.

Edge-rapport. Vi noterar att de flesta papper har en minskad riskprofil i termer av implicit volatilitet med ett antal undantag, ex. ERIC B. Edgen (historisk vs. implicit volatilitet) har även minskat över lag.

Dela

Optionspodden Del 49 – Samtal om optioner med Gustav Sällberg, PriorNilsson Fonder

Hur skapar man en förvaltning som leder till priset som Årets Hedgefond? Den utmärkelsen fick PriorNilssons hedgefond Idea av fondmarknaden.se och i detta avsnitt har vi bjudit in Gustav Sällberg från PriorNilsson som berättar mer om hur de arbetat under fjolåret för att skapa ett bra resultat i en såväl stabil som turbulent marknad. Och så går vi förstås igenom hur börsen mår just nu också.

Dela

Volatilitetsrapport – Lugnet efter stormen

Risken i aktiemarknaden vänder återigen ner efter en mer turbulent period bakom oss, eller korrigering som vissa uttrycker det. VIX index har besökt årshögsta vilket tyder på en alert marknad som är beredd att både värdera upp och tackla högre risk när den väl får fäste i marknaden. Men som vid tidigare tillfällen visar marknaden en underliggande styrka och trendar åter ner mot mer harmoniska nivåer där investerare är villiga att ta risk i aktier. Med ett VIX index runt 20 ser vi ett normalläge i riskskalan, även om vi vet att oron lurar i vassen och att börsen som helhet kan vända ”på en femöring” som det heter.

SKEW index och priset för skydd på nedsidan är i relativa termer billigare än på länge. Med nivåer som är under 130 noterar vi 15-månaderslägsta och en låg vilja hos investerarna att som tidigare betala dyrt för försäkringar på nedsidan. Oron är därmed liten för fortsatt turbulens på börsen där man känner att den korrigering som nyss blev verklighet räcker för den här gången. Inte ens inflationsoro eller det oroliga politiska läget i Europa får investerare att bli oroliga, det mesta verkar tas med en klackspark. Som vanligt kan allt komma ändras snabbt men som det ser ut nu ska det till en större trigger politiskt eller marknadsmässigt för att sänka investeringsviljan i marknaden.

Med ration VVIX/VIX för vi en känsla för hur marknaden värderar risken för ytterligare turbulens. I andra termer kan vi läsa av hur optionerna på VIX index prissätts i förhållande till hur VIX index i sig själv går, eller hur risken i marknaden faktiskt handlas. Detta är två skilda element som ofta skvallrar om kommande rörelser. När skillnaden är stor, dvs. VVIX är hög och VIX fortfarande relativt låg uppstår ett läge där man räknar med högre turbulens, dvs. ett högre VIX. I grafen nedan syns detta om vi når upp mot 7 i ration då det historiskt har skakat till i marknaden vid flera tillfällen, senast nu i början av detta år. Nuvarande nivåer är i det mer lugna territoriet, men som vi ser är det en stigande trend som är av stort intresse att hålla koll på. Här har vi ett mått som kan ge oss den indikation få andra kan, och dessutom före det sker. Ingenting här är förstås en ren sanning eller matematisk verklighet, men en god indikation om hur investerarna värderar risken i aktiemarknaden. Värt att hålla koll på!

Läs mer om detta mått HÄR

Edge-rapport. Så gott som samtliga papper har minskat i sin riskprofil i den återhämtande marknaden i kombination med det ”lugn” som uppstår efter en rad redovisade rapporter. Däremot är riskbilden och den lägre implicita volatiliteten över lag fortsatt hög med en dyr riskpremie i många aktier.

Värden den 9 feb 2022
Värden den 9 feb 2022
Dela

Optionspodden Del 48 – Högre avkastning till lägre risk på börsen

Börsen har inlett året skakigt och en hel del frågetecken finns för den fortsatta resan under 2022. Vad är den bästa strategin för investerare på olika plan att planera för? Självklart vill vi alla försöka åstadkomma så hög avkastning som möjligt till lägsta möjliga risk. Och det är ju där optioner kommer in i bilden. Så i detta avsnitt kollar vi hur vi kan göra för att skapa de bästa förutsättningarna för resten av året.

Dela

Optionspodden Del 47 – Inför börsåret 2022 – Säsongsavslutning

År 2021 är på väg mot sitt slut och ett nytt år med nya möjligheter tar vid. Vi tar en titt på året som varit och förbereder oss med god insikt på det nya året som komma skall. Vi pratar bl.a. om potentiella riskmoment under 2022, de i övrigt viktigaste detaljerna att hålla reda på och förstås optionsstrategier av olika slag att överväga för att Du ska öka chanserna till en framgångsrik börshandel.

Dela

Volatilitetsrapport – Stabil underliggande styrka i aktiemarknaden

Efter en tid med högre turbulens i marknaden har börsen stabiliserats strax över 20-nivån på VIX index. Trots en del utmaningar på nedsidan visar marknaden ändå en underliggande styrka och har återhämtat sig på nytt. Viljan att ta risk i aktier är fortsatt god till en ändå godtycklig riskpremie. Tekniskt runt 2300 på OMXS30 är en alltmer tongivande nivå att hålla koll på. Analysen för den närmaste tiden innan det nya året och tiden efteråt är en fortsatt tilltagande risknivå som efter ett starkt börsår ändå kan ses som naturlig.

Oron för nya korrigeringar eller tester på nedsidan i marknaden har avtagit efter den senaste tidens återhämtning. Priset för nedsidesskydd har minskat i relativa termer och Skew Index har handlats till de lägre nivåerna under året, strax under 135. Däremot har nivåerna kring 150 och till och med 160 som vi sett tidigare i år varit historiskt höga med en oro för korrigering i marknaden som varit på topp. En oro som också även till viss del visade sig vara befogad efter en del nedgångar under hösten. En förväntan på Skew Index är dock sannolikt ett högre index med en tilltagande riskpremie på nedsidan i närtid.

Sannolikheten för en återkommande turbulens i marknaden är tilltagande. Premien i optionskontrakt på VIX index (VVIX Index) har stigit vilket visar en förväntan på högre volatilitet i VIX index i sig självt. En jämförelse i en rak ratio mellan dessa två index ger oss en god indikation på viljan att ta risk mot den förväntade marknadsrisken i närtid. En högre nivå i denna ratio visar därmed på en allt mer sannolik och annalkande korrigering. En stigande ratio den senaste tiden ökar med andra ord farhågorna om en ovilja att äga aktier där en nivå kring 7 är då varningslamporna börjar tändas. Detta är en bra siffra att hålla koll på och en av de siffror som många i bl.a. USA förlitar sig på.
Läs mer om detta mått HÄR

OMXS30 är värderat till godtagbara risknivåer och håller sig strax under risken på de internationella börserna. Samma sak gäller de flesta enskilda aktierna som har en rimlig risknivå under förutsättningarna vi sett det senaste kvartalet. Det råder harmoni i bolagsvärderingarna just nu inför slutspurten av 2021. Vissa undantag noteras förstås i ex. EVO, SINCH, GETI B och KINV B som är naturligt volatila papper.

Edge = skillnaden mellan hist. och impl. volatilitet.
Diff anges från föregående vecka.
Edge = skillnaden mellan hist. och impl. volatilitet.
Diff anges från föregående vecka.

Dela

Optionspodden Del 46 – De okända möjligheterna på Nasdaq

Visste du att Nasdaq har sina egna optionsmäklare som ser till att ge service till börsens medlemmar för att effektivisera marknaden? De är helt neutrala och tar inga egna positioner. Men under mer än 35 år har de varit en viktig funktion i den svenska derivatmarknaden och dagligen sett till att optionsmarknaden flyter på. I detta avsnitt av Optionspodden får vi ett samtal med dem. Vi tittar även närmare på terminskontraktet och hur du kan utnyttja det för att bl.a. läsa av var marknaden kan vara på väg.

Dela

Volatilitetsrapport – Avtagande risk i en orolig marknad

Börsen har under hösten testats med högre volatilitet och större tryck på nedsidan än tidigare under året, detta sedan en viss korrigeringen tog fart vid nyheten om nya virusvarianten ”omikrons” framfart. Marknaden har dock på nytt påvisat styrka med god återhämtning och stabiliserat sig, om än under högre volatilitet och livligare handel. VIX index som under oktober låg stabilt under 20 stack iväg till dryga 30-nivån för att sedan falla tillbaka mot 20-strecket igen. Senaste print vi ser i skrivande stund är nivån 22,01. En harmonisk nivå för marknadens vilja att ta risk i aktier.

Framförhållningen är dock fortsatt god för ny turbulens i marknaden. Få aktörer slappnar av i den corona-påverkade miljön där även inflationssiffrorna klättrat upp till högsta-nivåer på många år. Viljan att betala för skydd på nedsidan är konstant hög vilket avspeglas i SKEW-index. Från den mycket höga 150-nivån har vi sett en paus i den ngt skeva värderingen där Skew Index föll ner mot 130. Nu dock tillbaka mot 150-nivån igen där senaste print just nu är 147,34.

Även måttet på hur spekulationerna kring förnyad volatilitet, och därmed turbulens nedåt, är viktig att hålla koll på. Optionerna på självaste VIX index värderas högt vilket visar sig i VVIX index. Jämför dessa två index i en ren ratio (VVIX/VIX) så ser vi nivån på marknadens värdering på kommande marknadsrisk. En nivå mot 7 eller över har historiskt åtföljts av en livligare och korrigerande marknad. Här ser vi en svagt klättrande ratio som i skrivande stund printat 5,50 vilket indikerar visst lugn. Dock kommer vi från högre nivåer som i närtid kan återbesökas. Bra siffra att hålla koll på och en av de siffror som många i bl.a. USA förlitar sig på. Läs mer om detta mått HÄR

OMXS30 är värderat till fortsatt låga och godtagbara risknivåer om än i en stigande trend. Edgen har hunnit ikapp och spekulationsgraden inför årsskiftet är neutral. De flesta enskilda papper har en sjunkande riskprofil, dels med hänvisning till lugnet efter stormen men även på grund av en post-reporting-valuation där den naturligt högre riskpremien och osäkerheten inför rapportering återgår till en lägre och mer rimlig nivå efter redovisade siffror.

Edge = skillnaden mellan hist. och impl. volatilitet.
Diff anges från föregående vecka.

Dela

Optionspodden Del 45 – Om börsen och optioner med Agnetha Jönsson, Dagens Industri

I media läser vi ofta om analyser och rekommendationer i börssammanhang, men det är desto mer ovanligt med rapporteringen om hur vi kan få stora fördelar med optioner och terminer. En del journalister är dock väl pålästa och delar ofta med sig av goda kunskaper som kan göra skillnad hos investerare på riktigt. En av dem är Agnetha Jönsson som är journalist och analytiker på Dagens Industri. I detta avsnitt får vi förmånen att prata börs, rapportering, rekommendationer och förstås optioner med henne.

Dela

Volatilitetsrapport – Sidledes börs med ökad risk

Marknaden agerar för närvarande avvaktande i en sidledes handel men under en något förhöjd risknivå. Från de nyligen lägsta nivåerna på VIX sedan februari 2020 kring 15-strecket har vi studsat upp runt 20 vilket ännu är en sund risknivå för aktiemarknaden.

Oron för ett bakslag är dock fortsatt stabilt på höga nivåer, SKEW-index klättrar upp mot 150-nivån igen och visar att det finns en god vilja att betala dyrt för skydd på nedsidan. Marknaden anser att en sättning kan komma att ske under drastiska termer där en snabb nedgång ger en god hävstångseffekt på nedsidesputs. Oron har dock inte ökat i termer av hög premie på nedsidan men här har vi ett bra mått för känslan hos investerarkollektivet att hålla koll på i närtid.

Viljan att betala dyrt för optioner på VIX-index har inte ökat nämnvärt vilket indikerar att marknaden inte ser någon större oro för en större förändring i marknadsrisken i sig i närtid. I ration VVIX/VIX ser vi dock hyfsat höga nivåer som historiskt indikerat en föraning om en korrigering i en stark aktiemarknad. Läs mer om detta mått HÄR

Högre men normala risknivåer på börsen
Oron i marknaden är stabilt på höga nivåer
Något avtagande oro för ökad marknadsrisk.
Edge = skillnaden mellan hist. och impl. volatilitet.
Diff anges från föregående vecka.

OMXS30 har i relativa termer hög riskpremie i linje med VIX-index. En hög positiv edge pekar på en förberedelse på mer turbulens i marknaden framöver. Bland bolagen ser vi höga nivåer i SINCH, EVO och GETI B medan TELIA, TEL2 B och banksektorn rör sig med mindre risk.

Edge = skillnaden mellan hist. och impl. volatilitet.
Diff anges från föregående vecka.

EMBRACB, FINGB, SOBI bland övriga bolag med hög risk/volatilitet medan bl.a. AXFO, SECU B och TREL B är i de lägre regionerna.

Dela

Optionspodden Del 44 – Ännu fler möjligheter för dig på börsen

Det arbetas ständigt hårt inne på börsen i Frihamnen för att skapa ännu fler möjligheter till oss som investerare på börsen. Och nu är det en hel del spännande nyheter på gång. I detta avsnitt får vi ett exklusivt snack med produktchefen Håkan Walden på Nasdaq som berättar om optioner på Volvo Cars men även andra spännande nyheter som är på ingående. Dessutom tar vi tillfället i akt och besvarar en av de vanligaste frågorna; hur man skapar en god strategi på börsen med optioner.

Dela

Volatilitetsrapport – Avvaktande stark börs

Risknivåerna för aktier är fortsatt låga även in i slutet av rapportperioden som levererat en del blandade resultat. VIX-nivån är fortsatt kring 18-månaderslägsta och just nu runt 17-18. Börsen attraktiv för investerare som ser aktier som det bästa (om inte det enda) alternativet till en god avkastning över tid.

Oron och förberedelsen för ett bakslag till börsens återhämtning har dock ökat tydligt. Priset för skydd på nedsidan har stigit och skapar en högre skevhet i optionsvärderingen. Skew index har åter besökt 150-nivån vilket är historiskt höga nivåer. Samtidigt omsätts optionskontrakten på VIX index i sig självt med dyr premie vilket bekräftar oron för nya bakslag. Detta är inget facit med väl en känslighetsfaktor; toleransen i marknaden är låg för sämre nyheter.

En avvaktande stark marknad i sidled ger låg riskpremie.
Dyrare nedsida och en tydlig oro i leden för börsen i närtid.
Stabilt hög risk för tilltagande oro.
Edge = skillnaden mellan hist. och impl. volatilitet.
Diff anges från föregående vecka.

OMXS30 lågt riskvärderad där SINCH sticker ut som högst volatil bland de enskilda bolagen. Även EVO och KINVB är högvolatila medan bl.a. TELIA, TEL2 och bankerna är i de lägre regionerna av rörelser.

Edge = skillnaden mellan hist. och impl. volatilitet.

EMBRACB, FINGB, BETSB, PCELL bland övriga bolag med hög risk/volatilitet medan AXFO, CAST och INDUC är i de lägre regionerna.

Dela

Optionspodden Del 43 – Så utnyttjar du en orolig aktiemarknad

I aktiemarknaden slår det fram och tillbaka mellan höga toppar och djupa dalar. Det leder ofta till en stor osäkerhet bland investerare och det blir allt svårare att hitta rätt placeringsstrategi. Men med hjälp av enkla till mer sofistikerade optionsstrategier – och en god analys av rörelserna på börsen – finns mycket att vinna. Idag djupdyker vi bland möjligheterna som uppstår när marknaden blir mer rörlig och kollar hur vi kan utnyttja osäkerheten som uppstår till vår egen fördel. Häng med!

Dela

Volatilitetsrapport – Lugnet efter stormen

Efter en viss korrigering har marknaden återhämtat sig väl och risknivåerna har fallit tillbaka. Vi befinner oss dessutom mitt i en intensiv rapportperiod som generellt sett ökar riskvärderingarna i bolagen över hela linjen. Vartefter bolagen inkommer med rapporter minskar osäkerheten och risk- och volatilitetsnivåerna sjunker.

VIX index befinner sig på 18-månaderslägsta, en indikation på att marknaden ”pustar ut” efter en korrektionen i september som uppfattats som ett avklarat stresstest av marknaden. Återhämtningen har stabiliserat förtroendet för aktier och synen på risk mattats av. Dock är förberedelsen på nya sättningar i marknaden stor med en fortsatt dyr premie för nedsidesskydd. Även premien på VIX-kontrakten är fortsatt dyr och indikerar en tro på turbulens i närtid.

VIX på 18-månaderslägsta indikerar en god tilltro till aktier med goda utsikter på kort sikt.
Oron för nya korrektioner i marknaden är hög, viljan är fortsatt stor att betala upp för skydd på nedsidan.
Voltiliteten på VIX index förväntas bli hög, relationen mot VIX index i sig självt indikerar en tro om större och kraftigare rörelsemönster i marknaden i närtid.
Edge = skillnaden mellan hist. och impl. volatilitet.
Diff anges från föregående vecka.

Bland de mest omsatta optionskontrakten ser vi TLSN2L40, ERICB2C105, SECUB2A150 och SWEDA2O190.

Premium i främst EVO är fortsatt dyrt men även KINVB och GETIB värderas högt medan TELIA, TEL2B och även SWEDA är fortsatt markant lågvolatil. I övrigt trender mot normal prissättning i en sidledes trendande marknad med verkstad och bank i den lägre värderingsskalan.

Dela

Tjäna pengar – även om du har fel

Är Du orolig för att ett potentiellt aktieköp ska gå åt fel håll? Oroa dig inte, det finns sätt att hamna på plus oavsett upp- eller nedgång. I en och samma strategi. Utan att behöva köpa aktien.

Du kan ju som vanligt skapa en god avkastning om du får rätt i din marknadstro – men också uppnå ett plusresultat även om du får helt fel. Låt oss se hur! 

(mer …)
Dela

Optionspodden Del 42 – Vän eller fiende på börsen?

En populär strategi inom optionshandeln på börsen är att sälja (utfärda) säljoptioner, framför allt på index. Då erhåller man ju en premie direkt som behålls som en vinst – så länge börsen går uppåt eller står stilla. Men emellanåt går det ju faktiskt ner på börsen och positionen kan lätt bli väldigt sur. Idag går vi igenom hur man bör tänka och vilka alternativ vi har om det går fel för att säkrare kunna uppnå den där åtråvärda extra inkomsten via optionsmarknaden.

Lyssna på avsnittet här:

Missa inte nya – eller gamla avsnitt av Optionspodden. Du kan prenumerera på Optionspodden och lyssna på tidigare avsnitt på Itunes eller Acast. Du hittar även samtliga avsnitt på Optionspoddens hemsida, klicka nedan.

Optionspodden.se
www.optionspodden.se

Dela

Volatilitetsrapport – Högre risk i marknaden

Efter viss korrigering i aktiemarknaden med högre risknivåer har marknaden återhämtat sig till stor del. Volatilitetsnivåerna har därefter fallit tillbaka men är ännu i ett högre spann generellt sett till nivåer av SKEW (nedsidesskydd) samt i vissa enskilda aktier.

Börsen handlas inledningsvis sidledes inför denna rapportvecka med dyrare nedisdesputs som efterfrågas i högre grad som beredskap för nya potentiella sättningar.

Vi ser covered calls och prisspreadar som aktiva strategier, såväl putspreads som callspreads. Korta nakna puts utfärdas med tro om en fortsatt lugn eller stigande marknad, dock med tilltagen riskbild.

Bland de mest omsatta optionskontrakten ser vi nu på morgonen SKFB1K210, SKFB1K240, ERICB1W105 och TLSN1X34.

Edge = skillnaden mellan hist. och impl. volatilitet.
Diff anges från föregående vecka.

Premium i främst EVO men även ERICB och BOL värderas högt medan TELIA är fortsatt markant lågvolatil, även om dessa optionskontrakt värderats upp en hel del senaste månaden. Verkstad och bank ligger fortsatt i den lägre värderingsskalan.

Dela

Rismåttet VVIX/VIX-ratio

VVIX/VIX-ration är måttet som visar en djupare inblick i risken på börsen. Just nu stiger denna ratio vilket tidigare förutspått en korrigering i marknaden på nedsidan.

Här tittar vi närmare på hur det fungerar.   

VIX index känner ganska många till. Det visar den implicita volatiliteten i indexoptioner på S&P 500. Det indikerar investerarnas gemensamma syn på risken i aktiemarknaden just nu (och historiskt).

Nivåerna 20, 30 och 40 är signifikanta där 20 i regel är en normalnivå för risktagande i aktier.

Med ett VIX index på ca 19 för närvarande finns det enligt marknaden ingen anledning till omedelbar oro.

Men ett annat mått som involverar VIX trendar just nu mot höga nivåer vilket bör finnas med på radarn för investerare och handlare under de kommande veckorna.

Som komplement till detta mått behöver vi ytterligare en komponent förutom VIX, nämligen VVIX. Eller i andra termer Volatiliteten av VIX index.

VVIX beräknas med hjälp av den implicita volatiliteten hos optioner på VIX Index i sig självt. Så när den implicita volatiliteten stiger i VIX, så sker samma sak även i VVIX.

Det är därför VVIX sägs vara ”VIX av VIX” som mäter ”volatilitetens volatilitet” eller ”vol of vol”.

Följaktligen ger VVIX ytterligare insikt i den nuvarande riskdynamiken.

För att förstå sambandet här kan vi se att det långsiktiga genomsnittet i VIX är ca 19, medan det långsiktiga genomsnittet i VVIX är ca 88.

Det ger ett snitt i ration VVIX/VIX på 4,63.

Historiskt sett tenderar VVIX/VIX-ration att vara lägre under perioder med extrem volatilitet och högre under perioder av relativt lugn i marknaden.

Våren 2020, när börsen föll kraftigt under coronapandemins utbrott, satte VIX en nytt ATH med stängning över 82 den 16 mars. Samma dag toppade VVIX över 207, vilket också var en ny noterad högstanivå. I det läget sjönk VVIX-förhållandet över VIX så lågt som 2,5 (207/82 = 2,5).

Som jämförelse stängde VIX den 5 oktober 2017 på en av sina lägsta stängningspriser genom tiderna på 9,19 – en tydlig indikation på en harmonisk aktiemarknad utan något orosmoln på himmelen. Samma dag stängde VVIX på kring 91 vilket innebär att VVIX/VIX-ration den 5 oktober 2017 var nästan 10.

Under de senaste åren innebär det att VVIX/VIX-ration har varierat mellan ungefär 2,5 (när marknadsvolatiliteten toppade) och nästan 10 (när marknadsvolatiliteten var på en lägstanivå).

Med VVIX/VIX-ration som för närvarande befinner sig i en stigande trend är det värt att notera att samma utveckling tidigare ibland har förutspått korrigeringar i aktiemarknaden.

Idag ligger VVIX/VIX-kvoten strax över 6 vilket innebär att risken på finansmarknaderna kan vara högre än de flesta kanske tror, trots en relativt godartad läsning i den vanliga VIX.

Som man kan se via datumen i de ovanstående graferna har tidigare toppar i VVIX/VIX-ration ofta motsvarat försäljningar i de större marknadsindexen – inklusive 2018 och 2020.

Även om denna utveckling inte garanterar att en betydande korrigering är stundande ger den ytterligare inblick i den nuvarande riskdynamiken i aktiemarknaden.

Dela

Volatilitetsrapport – Köpläge av premium

Börsen korrigeras nedåt denna måndag efter nya rekordnivåer förra veckan. På OMXS30 såg vi även en rekordlåg implicit volatilitet under 10% vilket är ytterst ovanligt. Något högre nivåer nu på morgonen men fortfarande låg risknivå i aktiemarknaden och attraktivt för köp av premium till ex. indexvagga eller puts på nedsidan.

Premium i EVO och KINVB värderas högt medan ex. viss verkstad och bank ligger i den lägre värderingsskalan.

Aktuella volatilitetsnivåer den 16 augusti 2021

Dela

Vinsthemtagning utan att missa fortsatt uppgång

Börsen är urstark och många investerare frågar sig av naturliga skäl om det kanske börjar bli läge att ta hem en vinst nu om man inte redan gjort det. 

(mer …)
Dela

Tolka risken på börsen (VIX) på rätt sätt

När är risken i aktiemarknaden ”hög”, ”låg” eller ”normal”?

Ett vanligt mått för att analysera rådande risknivå på börsen är att avläsa volatiliteten på börsen, ofta genom VIX Index. Det förekommer dock alltför ofta en generell liknelse mellan analys av aktier/index och volatiliteten i dessa vilket kan leda till en direkt feltolkning av marknadsrisken. Det i sin tur kan leda till onödigt risktagande.

Några enkla regler:

Vi brukar prata om referenspunkterna 20, 30 och 40 på VIX Index.

Ja – om VIX Index går från ex. 15 till 20 har risken i marknaden ökat.

Nej – om VIX Index går från 15 till 20 är inte risken i marknaden hög, den har gått från ”låg” till mer ”normal”.

Nivåerna på VIX Index spelar roll.

Historiskt sett innebär VIX vid 20 att marknaden förutspår en ganska hälsosam och låg riskmiljö. Hälsosam i termerna av en sund inställning till risktagande. Vid nivån kring 30 anses aktier generellt vara alltför riskfyllda och vid 40 befinner sig aktiemarknaden oftast i en större turbulent nedgångsfas, kortvarig till ihållande. Vid högre nivåer börjar marknaden emellanåt agera irrationellt.

Volatiliteten är enkelt uttryckt den finansiella termen för standardavvikelse. Denna uttrycks i en procentuell siffra som visar en sannolik förändring i optionens premie, detta gäller en förändring i premien upp- eller ner i pris med en (1) standardavvikelses säkerhet (ca 67%).

Varför är referenspunkterna viktiga?

Nivån på VIX Index sätts av traders och market makers efter värdering av indexoptionskontrakt (derivat) i paritet med rörelserna/risken i marknaden.

VIX Index är med andra ord i sig självt ett derivat av aktiemarknaden (S&P 500).

Vi kan därmed inte jämställa VIX Index med ett vanligt aktieindex och genomföra likvärdiga tekniska analyser mellan cash och derivat med förväntan om samma sannolika utfall.

Aktier handlas i spotmarknaden och är värderade utifrån given information och fakta för dagen. VIX Index är en teoretiskt deriverad riskspekulation av samma fakta för de kommande 30 dagarna.

Volatiliteten är tillika den enda spekulativa faktorn i värderingen av ett optionskontrakt (derivat). Vi spekulerar här med andra ord om den framtida volatiliteten vilken förstås inte är känd idag.

I andra termer, priset vi ser idag i ett optionskontrakt är deriverat från en spekulation om rörelserna i den underliggande varan fram till optionens slutdag.

20% på VIX Index kan som sagt anses motsvara en normal risknivå i aktiemarknaden.

20% på VIX Index motsvarar även vid var tid, allt annat lika, ett specifikt pris i ett optionskontrakt som är i paritet med sannolikheten för en specifik rörelse på börsen.

Denna rörelse är definitionen på risken i aktiemarknaden.

En trader eller förvaltare med en aktiv derivatbok räknar kronor och ören och är beredd att betala premium i linje med förväntade sannolika rörelser.

Vid 20% på VIX är alltså optionspriset detsamma vid var tid vilket kan anses som en mer ”normal” riskpremie.

Att tolka marknaden som högrisk vid dessa nivåer och agera därefter kan med andra ord slå fel.

Till sist, ej att förglömma: Alla mått av analyser i aktiemarknaden; fundamentala, tekniska eller derivatbaserade är vid var tid spekulationer. Det finns inget rätt svar om kommande rörelser, bara mer (eller mindre) sannolika gissningar om dessa.

Dela

Sparpodden om volatilitet med Calle Björkegren

Förutse börsens rörelser och risk? Tips på sommarlyssning i hängmattan. Kul att återvända till Sparpodden och prata om Volatilitet – ett otroligt användbart mått, kunskaper som alla börsintresserade bör ha med sig i sin handel.

Eller om du vill lyssna direkt på podden:

Dela

En värld fylld med optioner – digitalt event för optionshandel

Nordnet och Nasdaq bjuder in till ett digitalt event där du får lära dig mer om optioner, får praktisk kunskap och färdiga strategier för att bli en framgångsrik optionshandlare.

Du får lära dig att generera inkomster till din portfölj genom att ställa ut optioner samt få en bättre inblick i hur du kan använda optioner för att hantera risken på ett smart sätt.

Klicka på länken här nedan för ytterligare info och kostnadsfri anmälan:

Program:

14.00 – Introduktion till optioner och praktiska tips för optionshandel – Tomas Bernholm, Nasdaq och Alexander Gustafsson, Nordnet

14.15 – Lär dig hantera optionshandeln – 
Carl Björkegren, Enspiri Academy
Carl Björkegren är en av landets främsta experter inom handel med aktiederivat, uppfattningen om risk och marknadspsykologi. Genom sina många utbildningar och inspirerande föreläsningar har han genom åren inspirerat tusentals marknadsaktörer till bättre resultat på börsen. Lyssna på när Calle ger dig de viktigaste praktiska tipsen för att hantera optionshandel på ett korrekt sätt.

14.45 – Hur genererar jag inkomst med optioner och hur kan OptionsPlay hjälpa mig med det? – Tony Zhang, OptionsPlay
Nasdaq erbjuder, i samarbete med OptionsPlay, ett kostnadsfritt och intuitivt verktyg för att underlätta optionshandel. Du får exempelvis tillgång till realtidskurser, affärs- och strategiförslag, teknisk analys, simuleringsverktyg, optionsutbildning samt rapporter med affärsidéer med mera. Du öppnar verktyget direkt i din webbläsare och behöver inte installera något. Tony håller presentationen på engelska och visar dig vad du behöver tänka på för att ställa ut köp- och säljoptioner på ett riskmedvetet sätt i syfte att generera inkomster.
Testa gärna OptionsPlay gratis redan idag. Klicka på länken.

15.15 – Optionscase och marknadsklimat – Nikos Georgelis, Atlant Fonder
Nikos visar hur man kan använda optioner med fokus på både riskhantering och avkastningspotential. Nikos förvaltar bland annat fonden Atlant Edge, som har stort fokus på optionsstrategier. Innan Nikos kom till Atlant Fonder jobbade han som market maker hos Danske Bank. Tidigare erfarenheter från SHB, Investor AB, JP Morgan & IPM.

15.45 – Förstå dynamiken på optionsmarknaden – Zikar Antar, Dynamic Gamma
För dig som verkligen vill fördjupa dina kunskaper inom optioner kommer Zikar att berätta mer om dynamiken på marknaden. Du får även lära dig hur du kan ändra en position på bästa möjliga sätt för att minimera förluster och öka avkastningspotentialen. Zikar har 20 års erfarenhet av derivatmarknaden från UBS och Nordea, senast som derivattrader under 12 förlustfria år. Idag driver Zikar den egna verksamheten Dynamic Gamma.

16.15 – Avslutande optionssamtal och utlottning av priser

Dela

Så hanterar du en orolig börs

Coronavirus och oljan skapar stor osäkerhet på börsen med tung turbulens som följd. Investerare sätter det säkra före det osäkra och säljer av värdepapper i rask takt. Det råder en närmast panikartad stämning på finansmarknaderna för närvarande.

Vad gör vi?

Jag minns personligen hur raset den 19 oktober 1987 satte skräck i investerarna; aldrig tidigare hade man sett maken till börskrasch (22% ner på en dag). Ingen kunde då ana att börsen skulle återhämta sig bara några månader senare.

Vid bankkrisen i Sverige 1992 satt jag bildligt talat på första parkett och såg bland annat i direktsändning effekterna av Riksbankens höjning av räntan till 500%. Den ekonomiska turbulensen som följde blev historisk.

Andra turbulenta tider att minnas var ex. asienkrisen -98 då jag själv arbetade som trader och bevittnade rekord i volatilitet, även den senare dot.com-bubblan som sprack -00 var episk, 11 september -01 och oron som följde i terrorns tecken därefter och så småningom finanskrisen -08 vilken förmodligen var den värsta krisen av dem alla. Eller värst någonsin som vissa menar.

Men även då, som vid tidigare tillfällen, har marknaden återhämtat sig. Ibland under viss tid, ibland med bra fart uppåt. Men man vet ju aldrig från gång till gång hur länge saker och ting sitter i. Coronaviruset är nytt den här gången, i kombination med att räntan är rekordlåg. Dvs. ”ammunitionen” för hjälpande stimulanser är mer eller mindre slut.

Vissa detaljer och erfarenheter är ständigt desamma dock, psykologin kring ”krascher” på börsen repeterar sig självt.

Det leder till en rad tips:

Försök inte att köpa på ”botten”
Att lyckas fånga den fallande kniven och tjäna på det är osannolikt. Det betyder att vi i dessa tider, om vi är mer kortsiktiga investerare, måste växla om till mer långsiktiga investerare. Endast då har vi sannolikheten på vår sida att komma bättre ur en dålig sits.

Ta inga förhastade affärsbeslut
Det är många som agerar på börsen med oron närvarande i kroppen, då befarar vi ofta det värsta tänkbara och agerar därefter. Det leder sällan till bra affärer. Ha is i magen så gott det går, stormen kommer ridas ut förr eller senare.

Tips för framtiden (om du inte redan gjort detta)
Skapa en långsiktig plan med klara mål för dina investeringar. I detalj. Även om du är en kortsiktig handlare på börsen. Sätt målen och möjliga risker i fokus i din plan – och följ planen.

Utnyttja optionshandel
Med optioner får du unika möjligheter du inte har som aktiehandlare. Du kan skapa möjligheter helt efter rörelse, upp eller ner, tid och hastighet. Kunskaper alla investerare borde ha.

Lär dig hegde
Lär dig läsa av och känna igen ökad eller minskad oro på börsen eller i det enskilda innehavet. Kunskaper om bl.a. volatilitet som sätter dig i förarsätet i marknaden.

Klassiskt tips
Handla inte med pengar du inte har råd att undvara. Eller åtminstone inte är i akut behov av inom kort, en bra regel är ett års sikt. Handla aldrig med pengar som du behöver för vardagliga omkostnader. Gå hellre ner i volym.

Till sist:
Glöm inte den psykologiska effekten vi alla drabbas av. När det går kraftigt ner bildas ångest, när det studsar upp skapas lättnad och en känsla av att risken är borta. Var vaken för din egen riskaptit och gå tillbaka till din plan, speciellt i tider av turbulens.

LÄR DIG HANDLA MED OPTIONER HÄR
GRATISKURS UNDER FEM DAGAR.

Dela

Välkommen till Nasdaq på Optionsseminarium 19 mars

Enspiri Academy i samarbete med Laika Consulting och investerarbrevet.se.

Framgång på börsen med optioner. De som vill lära sig mer om optioner och optionsmarknaden får nu en gyllene chans. I slutet av mars börjar en webbaserad kurs om optioner och andra derivat. Innan kursstarten arrangeras ett optionsseminarium på börsen i Stockholm. 

– I det osäkra läge som råder på aktiemarknaden just nu så blir det än viktigare också för privata placerare att kunna hantera hela den finansiella verktygslådan, säger Carl Björkegren, optionsexpert, och den som håller i den webbaserade kursen om optioner.

På ett seminarium på Nasdaq i Stockholm den 19 mars kommer Björkegren att presentera kursen. Aktuella tips till åhörarna är utlovade. 

– Det blir en analys av marknadsläget, med några olika scenarier och hur man då kan agera, säger han.

För dig som inte har möjlighet att närvara i Stockholm den 19 mars men ändå är intresserad av att ta del av såväl kunskaper som det exklusiva erbjudandet, läs mer och anmäl dig via länken.

Läs mer om kursen och anmäl dig här!

Dela

Volatilitetsrapport Aktier

Börsen har gått starkt sedan december förra året och flera rekordnoteringar har printats, bl.a. på OMXS30. Vi befinner oss dessutom just nu i en rapportperiod vilket testar de höga nivåerna och samtidigt ökar risken på börsbolagen generellt innan vi vet mer om utfallen. I vissa aktier är dock risken lägre värderad framöver vilket i en del fall kan noteras som intressant.

Hur mår dina aktier?

Genom att mäta den historiska volatiliteten 30 dagar bakåt i ett papper får vi en fingervisning på den risk marknaden handlat resp. papper till.

Detta jämför vi med den framtida risk som estimeras av samma marknad de närmaste ca. 30 dagarna in i framtiden; Den implicita volatiliteten. I andra termer: Risken det handlas till ”just nu”.

Skillnaden mellan dessa två indikationer kallas ofta för Edge. För en market maker i optionshandeln är denna edge en viktig indikator och utgör lika ofta en avgörande del i tradingbeslut. Det visar också rådande risk i det underliggande som visar var marknaden som helhet bedömer riskpremien i respektive papper. I sig en viktig trigger för trading och aktiepositionering.

Nedan ser vi den aktuella edgen för aktierna i och för indexet OMXS30 självt just nu:

Notiser:

Volatiliteten är baserat på 30 dagars historik fr.o.m. fredagens stängning.

Dessa är indikationer som utgör den dagsaktuella värderingen. Det kan ändras fort, i synnerhet i en s.k. fast market, dvs. en högrörlig marknad på nedsidan som i rådande börsklimat inte är ovanligt.

Ju högre volatilitet desto högre osäkerhet hos investerarkollektivet (risk).

Mer om volatilitet hittar du här: http://www.optionsbloggen.se/volatiliteten-visar-oss-vagen/

LÄR DIG MER OM OPTIONER! GRATISKURS UNDER FEM DAGAR ONLINE. KLICKA HÄR

Dela

Nasdaq lanserar OptionsPlay

Nasdaq lanserar nu ett samarbete med OptionsPlay.

OptionsPlay erbjuder ett effektivt sätt att lära, utforska och analysera optionshandeln och passar alla aktörer oavsett om du är ny inom optionshandeln, erfaren sedan tidigare eller yrkesprofessionell.

I det här verktyget kan du även ta del av en objektiv, historisk analys och dagliga tekniska köp- och säljsignaler för olika aktier.

Du kan enkelt jämföra upp till tre handelsalternativ för varje enskild aktie, och OptionsPlay-poängen gör det enklare att utvärdera risk, vinstsannolikhet och break even-nivåer för strategin.

Verktyget har också en funktion som hjälper dig att hitta optimala köpoptioner som kan utfärdas gentemot ett aktieinnehav för att skapa s.k. Covered calls. Du kan även använda denna funktion om du vill utfärda säljoptioner, som ett alternativ till att köpa aktier, och få vägledning till vilken option du bör välja beroende på vilken marknadstro du har.

För tillgång till OptionsPlay registrerar du dig kostnadsfritt här: www.optionsplay.se.

Dela

Gratis webbkurs: Lär dig handla med optioner

Lär dig kunskaperna som ingen investerare borde vara utan. I denna kostnadsfria webbkurs lär du dig grunderna i optionshandel som garanterat ökar dina möjligheter till goda affärer på börsen.

Läs mer och anmäl dig här: www.optionskurs.nu

Sedan är du igång med första lektionen inom ett par minuter. Lycka Till!

Dela

Copyright @ 2022 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se