fbpx
tisdag 27 september 2022
 • Twitter
 • Facebook
 • Linkedin
 • Google+
 • RSS

Rismåttet VVIX/VIX-ratio

VVIX/VIX-ration är måttet som visar en djupare inblick i risken på börsen. Just nu stiger denna ratio vilket tidigare förutspått en korrigering i marknaden på nedsidan.

Här tittar vi närmare på hur det fungerar.   

VIX index känner ganska många till. Det visar den implicita volatiliteten i indexoptioner på S&P 500. Det indikerar investerarnas gemensamma syn på risken i aktiemarknaden just nu (och historiskt).

Nivåerna 20, 30 och 40 är signifikanta där 20 i regel är en normalnivå för risktagande i aktier.

Med ett VIX index på ca 19 för närvarande finns det enligt marknaden ingen anledning till omedelbar oro.

Men ett annat mått som involverar VIX trendar just nu mot höga nivåer vilket bör finnas med på radarn för investerare och handlare under de kommande veckorna.

Som komplement till detta mått behöver vi ytterligare en komponent förutom VIX, nämligen VVIX. Eller i andra termer Volatiliteten av VIX index.

VVIX beräknas med hjälp av den implicita volatiliteten hos optioner på VIX Index i sig självt. Så när den implicita volatiliteten stiger i VIX, så sker samma sak även i VVIX.

Det är därför VVIX sägs vara ”VIX av VIX” som mäter ”volatilitetens volatilitet” eller ”vol of vol”.

Följaktligen ger VVIX ytterligare insikt i den nuvarande riskdynamiken.

För att förstå sambandet här kan vi se att det långsiktiga genomsnittet i VIX är ca 19, medan det långsiktiga genomsnittet i VVIX är ca 88.

Det ger ett snitt i ration VVIX/VIX på 4,63.

Historiskt sett tenderar VVIX/VIX-ration att vara lägre under perioder med extrem volatilitet och högre under perioder av relativt lugn i marknaden.

Våren 2020, när börsen föll kraftigt under coronapandemins utbrott, satte VIX en nytt ATH med stängning över 82 den 16 mars. Samma dag toppade VVIX över 207, vilket också var en ny noterad högstanivå. I det läget sjönk VVIX-förhållandet över VIX så lågt som 2,5 (207/82 = 2,5).

Som jämförelse stängde VIX den 5 oktober 2017 på en av sina lägsta stängningspriser genom tiderna på 9,19 – en tydlig indikation på en harmonisk aktiemarknad utan något orosmoln på himmelen. Samma dag stängde VVIX på kring 91 vilket innebär att VVIX/VIX-ration den 5 oktober 2017 var nästan 10.

Under de senaste åren innebär det att VVIX/VIX-ration har varierat mellan ungefär 2,5 (när marknadsvolatiliteten toppade) och nästan 10 (när marknadsvolatiliteten var på en lägstanivå).

Med VVIX/VIX-ration som för närvarande befinner sig i en stigande trend är det värt att notera att samma utveckling tidigare ibland har förutspått korrigeringar i aktiemarknaden.

Idag ligger VVIX/VIX-kvoten strax över 6 vilket innebär att risken på finansmarknaderna kan vara högre än de flesta kanske tror, trots en relativt godartad läsning i den vanliga VIX.

Som man kan se via datumen i de ovanstående graferna har tidigare toppar i VVIX/VIX-ration ofta motsvarat försäljningar i de större marknadsindexen – inklusive 2018 och 2020.

Även om denna utveckling inte garanterar att en betydande korrigering är stundande ger den ytterligare inblick i den nuvarande riskdynamiken i aktiemarknaden.

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Analyser, Blogg, Börsen, Nyheter, Optioner - Avancerat, Psykologi, Volatilitet Märkt med: , , , , ,
One comment on “Rismåttet VVIX/VIX-ratio
 1. Herr Flint skriver:

  Hej!

  Jag hittade inte lämpligt inlägg att ställa frågan i, så senaste inlägg om VVIX/VIX fick det bli.

  Jo… Vad händer med en köpt CALL vid uppköp?

  Ryktas om bud på Betsson nu.

  Låt oss säga att man har en köpt CALL på Betsson med strike i december på kurs 100 kr.

  Om budet nu kommer och hamnar på t.ex 120 kr. Vad händer med den CALL man äger?

  1. Om uppköpet avlsutas innan december?
  2. Och om uppköpet avslutas efter december?

  Tack för en bra blogg samt podd!

  MVH

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Copyright @ 2022 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se