fbpx
fredag 1 juli 2022
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Tankar om aktiemarknadens rörelser

Efter att ha beskådat aktiemarknaden under drygt 15 års tid kan jag konstatera att Oscar Wilde hade ganska rätt i sin syn på oss människor: ”Det enda vi lär av historien är att den upprepar sig”. År 1994 befann jag mig mitt på börsgolvet i USA och Dow Jones Index närmade sig nytt rekord och 4000 punkter. Fyra år senare låg indexet på hela 9000 punkter i en tid av hysterisk uppgång innan den s.k. Asienkrisen satte ett brutalt stopp på börsglädjen. Jättefrossa och kraftiga nedgångar gjorde att många aktiesparare tvingade att sälja på botten för att kanske aldrig komma tillbaka ekonomiskt. Bara halvåret efter kom dock IT-haussen och skapade ny hybris, bara för att kort därefter förvandlas till det vi istället kom att kalla IT-bubblan och nytt stålbad tog vid. Den 11 september 2001 nådde så kaoset och tumultet på finansmarknaderna sin kulmen och många aktörer var utspelade.

Ny uppgång följde dock som bekant med nya börsrekord, som det brukar göra, bara för att idag lämna oss i svallvågorna efter vad som kallats den värsta finansiella härdsmälta sedan trettiotalet. Börsen gjorde dock som den brukade, igen, och rusade iväg dryga 40 % under 2009 men efter snart två månaders handel under 2010 är det som i ett vakuum. Ingen verkar riktigt veta var vi just nu befinner oss, men att förvänta sig ytterligare extrema uppgångar närmaste halvåret är det nog få som vågar satsa sina pengar på. Men var så säker, investeraren på finansmarknaden har ett minne som en guldfisk, en girighet som von Anka och kommer förmodligen aldrig lära sig av misstag som dessa utan bygger säkerligen redan nu upp för nästa turbulens.

Vad vi egentligen pratar om här i termer av börsens bergochdalbana är det finansiella uttrycket volatilitet. Ett uttryck för att beskriva rörelse, eller ett annat ord för matematikens standardavvikelse. Upp och ner. Upp igen, och ner. Ner lite till och tillbaka upp. Och ner. Och upp, jättemycket. Och… stilla! Högvolatilt, och lågvolatilt. Men nu då? Med denna briljanta tekniska analys kan vi med säkerhet konstatera att det snart kommer att gå ner igen. Eventuellt jättemycket! Eller? Som den gamle finansvalpen jag är kan jag bara med yttersta säkerhet meddela er detta om finansmarknaden:

Det enda som är riktigt säkert är att ingenting är riktigt säkert.

Dela
Publicerat i Börsen, Börshandel Märkt med: , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Copyright @ 2022 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se