fbpx
måndag 4 juli 2022
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Vikten av en god plan

Vikten av en god och ordnad strategi för sin förvaltning är det näst viktigaste av allt som har med den egna handeln att göra. Det allra viktigaste är att följa den.

I tider av höga nivåer på börsen är det bekväma men svåra problem för en del när man ska resonera kring när det är dags att ta hem en god vinst. De som över tid lyckas bäst har sådant redan klart för sig sedan länge.

All aktiehandel och förvaltning bör ha klara målsättningar. Vilka målsättningarna är beror helt på individen och syftet med förvaltningen, dock är det ju självklart att en målsättning om en avkastning på 200 % innan julafton är mer osannolik att uppnå än den mer normala målsättningen om kanske 15 % i avkastning på årsbasis.

Hur man väljer att lägga upp sin förvaltning är sedan det pussel varje investerare måste bestämma sig för. Hur stor del av kapitalet ska exponeras? Ska man ha kvar en del likviditet, eller kanske sätta en del i råvaror? Och hur stor del ska sättas i aktier? I vilken kategori av aktier; storbolag med hyfsat säkra vinster eller småbolag med möjlig potential att växa ordentligt? Och hur hanterar vi risken i marknaden?

Med andra ord, vilken risknivå är vi villiga att ta till priset av vilken avkastning?

När detta rätt omfattande pussel är lagt och en ordnad strategi som passar oss bra är sammanfattad (med både exits och stoplossar definierade) så har vi en bra förutsättning att lyckas riktigt bra med vår förvaltning eller trading.

Men den psykologiska faktorn som spelar in när en målsättning är uppnådd är klassisk.

Mycket vill ha mer och när det går bra är det enkelt att ta en ny satsning mot större vinster – som dock är samma sak som en satsning på klart högre risk – och vinsten som är uppnådd enligt plan riskerar därmed att minska. Eller i värsta fall försvinna helt och leda till en förlust. Men så ser man inte på saken. Istället intalar man sig att detta är helt rätt beslut. Med god planering och insikt blir läget förstås annorlunda, men utan en plan ligger man dock illa till.

Jag brukar ställa frågan; Hur mycket vinst är tillräckligt innan du är nöjd? Och svaret blir allt som oftast en undrande blick om den frågan var helt allvarligt menad. För vem tackar nej till ännu mer avkastning om det är möjligt?

Oundvikligen kommer den som gapar efter mycket ofta mista hela (eller åtminstone stora delar av) stycket. Inte förrän en bra trend vänder åt det andra hållet och den goda vinsten man skapat börjar krympa rejält känns den där planen som man en gång hade, men övergav, som den trots allt bästa idén. Men det är så dags då.

Här kan optioner återigen komma till god nytta. De kan hjälpa oss att hantera det svåra i psykologin att både ha kvar drömmar – och den uppnådda vinsten.

Om vår portfölj eller innehav har nått den nivå av avkastning som vi satte som mål så kan vi ju på ett enkelt sätt säkra just den nivån med en säljoption. Vi köper alltså en säljoption med ett lämpligt lösenpris som motsvarar vår uppnådda nivå. Därefter gör vi ett tillägg i planen som riktar sig mot en ny högstanivå, låt säga fem procent upp. Når det dit har vi möjlighet att genomföra samma övning igen och på nytt säkra nivån med en säljoption.

Ett annat alternativ är att sälja aktierna (för att åstadkomma likviditet eller finansiering till en ny investering) och samtidigt investera i en köpoption i det sålda pappret för att fortfarande ta del av en eventuellt fortsatt uppgång. På detta sätt har vi säkrat vinsten samtidigt som vi för en rimlig kostnad även säkrat möjligheten att ta del av eventuellt fortsatta uppgångar.

Ja, det kommer förstås kosta pengar att försäkra sig på de här sätten. Kanske en-två procent av den uppgång vi fått. Men vi kommer ändå öka vår avkastning om det fortsätter upp och ha säkrat vår vinst när det vänder ner. Det ska då jämföras med att inte försäkra sig alls utan istället dubbla insatsen och därmed risken, helt utan skydd när det går söderut.

Man kan inte få allt, men man kan få mycket mer.

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Blogg, Börshandel, Derivat, Okategoriserade, Optioner - Grunder, Optioner & Terminer, Psykologi, trading

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Copyright @ 2022 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se