fbpx
måndag 15 augusti 2022
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Volatiliteten bekräftar paniken

Bland all osäkerhet finns det (åtminstone) två saker som är säkra i finansmarknaden. Det ena är att en options tidsvärde garanterat kommer rasa hundra procent och göra optionen värd noll på slutdagen. Det andra är att turbulenta tider på börsen kommer återkomma.

Och nu är vi där!

Börsen har gett vika totalt och denna svarta måndag har kryddat börsfallet ytterligare med den största nedgången på tre år för en enstaka handelsdag. På bara ett par veckor är vi plötsligt på vissa nivåer som vi inte sett sedan finanskrisen. Och det finns plötsligt vissa, än mer alarmerande faktorer, som vi inte sett på liknande nivåer mer än någon gång tidigare – de senaste 20 åren.

VIX Index indikerar hur optionshandlarna i USA värderar sina optioner via den s.k. implicita volatiliteten. Man kan med andra ord enkelt säga att detta avspeglar handlarnas syn på risk i marknaden. Hur de tänker och faktiskt agerar. Under våren och försommaren har detta index och volatiliteten, trots vissa oroligheter på börsen redan då, legat stadigt kring 20-strecket.  En nivå kring 20 indikerar lugn hos aktörerna och en god vilja att ta risk. Vid nivån 30 indikeras en alltmer tilltagande oro och flykt från aktiemarknaden tilltar. Vid nivåer kring 35 upp till 40 har handlarna vädrat en stark risk i marknaden och rädslan för ett ras är mycket stor. Ett index över 40 brukar indikera – panik!

För exakt två veckor sedan låg VIX-indexet strax under den bekväma nivån 20. Idag nådde indexet den högsta nivån för i år på 46,58. Och inte riktigt bara högst för i år förresten.

För att få ett perspektiv i situationens allvar kan vi konstatera att denna höga nivå på VIX-indexet över 20 års tid endast uppnåtts en enda gång tidigare, nämligen för bara tre år sedan under finanskrisen. Då stack indexet å andra sidan under de mest turbulenta dagarna iväg mot den smått sanslösa 80-nivån. Men! Under ex. asienkrisen -98 var indexet däremot ’bara’ som värst i närheten av dagens nivå och under IT-bubblan kring millenieskiftet eller vid 11 september 2001 och tiden efter var indexet aldrig någonsin över 40, knappt över 35. Det var helt enkelt marknadshändelser som marknadens aktörer ansåg hade en annan typ av risk.

Många hör av sig och undrar hur de nu ska bete då marknaden nu (igen) verkar vara bortom all kontroll. Ska det ner mycket mer? Är det kanske köpläge? Är det finanskrisen som egentligen inte gått över? (En klok och bra fråga by the way). Eller är det kanske säkrast att vänta tills det går upp igen? Vad kan man alls göra!

En hel del faktiskt!

Det är naturligtvis otroligt svårt att svara på hur mycket mer det ska ner eller när det vänder etc. Men med en bra koll på VIX-index får man i alla fall en indikation bättre än den vassaste analytiker på vad som faktiskt händer i skallen bland aktörerna på marknaden (i USA iaf) och hur de ser på eländet. Och det är ju sedan trots allt aktörerna och inte analytikerna som styr humöret på börsen.

För oss vanliga dödliga har vi dock många fina möjligheter att slicka såren och kanske återkomma snabbare än vad marknaden verkar vilja tillåta. Plåstret för en aktieportfölj i dessa tider kan stavas optioner, som med rätt användning och ett sunt förnuft kan vända ett blodflöde till god avkastning.

Och för en del av er där ute som redan varit aktiva är avkastningen bättre än på mycket länge.

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Analyser, Börsen, Optioner & Terminer Märkt med: , , , , , , , , ,
One comment on “Volatiliteten bekräftar paniken
  1. Joakim skriver:

    Vilka strategier anser du är bra under dessa förhållanden? Deltaneutral handel? (Är för övrigt mer intresserad av deltaneutral handel överlag, andra läsare också kanske?)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Copyright @ 2022 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se