fbpx
tisdag 27 september 2022
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Volatilitetsrapport – Återfunnen styrka i aktiemarknaden

Återhämtningen från botten den 9 maj fortsätter med en stigande trend på börsen. Risknivåerna på VIX trendar i samma takt neråt och ett sorts vakuum infinner sig i aktiemarknaden. Riskmoment som kriget i Ukraina och hög inflation har inte på något sätt försvunnit men vid dessa nivåer söker marknaden efter nya triggers och riktlinjer att följa för att hitta ett nytt momentum. VIX runt 25 är en förhöjd risk för aktieägande men med en trend nedåt i risktermer tenderar marknaden och aktier att fortsätta sin bana uppåt den närmaste investeringsperioden.

Skew index har etablerat sig på normala nivåer runt 120 vilket visar att behovet av skydd på nedsidan har avtagit markant den senaste tiden. Det är inte ovanligt att marknaden lugnar sig efter en bekräftad nedgång på börsen vilket ju präglat hela 2022 men den utmanande marknaden med ett ovisst krig i Ukraina och en skenande inflation gör att investerare är på helspänn om än nerverna för närvarande är under kontroll. Det är en billig försäkring att hålla ett vakande öga på hastiga rörelser uppåt på Skew index.

Marknadsaktörer kan spekulera i mycket och så även i hur turbulent marknaden ska bli framöver. Genom optionshandeln i VIX-optioner kan vi utläsa hur hög premie man är villig att betala för dessa optioner, precis som i vilket index eller vilken underliggande aktie som helst. När marknaden är stark och når ATH-nivåer oroar vi oss för vinsthemtagningar och nedgångar. Då kan vi räkna med mer turbulens generellt, men eventuellt en kraftig turbulens med hög volatilitet som tar över marknaden. Inför dessa farhågor, innan det sker, ökar riskpremien i VIX-optioner och jämfört med VIX-index i sig självt här nedan tenderar då ration att stiga till högre nivåer. För närvarande finns dock inga sådana orosmoment då vi har en stark turbulens precis bakom oss. Men händer något som börjar oroa oss på riktigt kommer detta index reagera snabbt. Vid nivån 6-7 börjar säljknapparna förberedas. En bit bort som det ser ut just nu men bra att hålla koll på.

Sjunkande riskpremie över lag de senaste två veckorna på de svenska aktierna. R16 står för Regel 16 och indikerar en teoretisk rörelse per dag i respektive papper.

Dela
Publicerat i Analyser, Blogg, Nyheter Märkt med: , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Copyright @ 2022 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se