fbpx
tisdag 27 september 2022
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Volatilitetsrapport – Avtagande risk i en orolig marknad

Börsen har under hösten testats med högre volatilitet och större tryck på nedsidan än tidigare under året, detta sedan en viss korrigeringen tog fart vid nyheten om nya virusvarianten ”omikrons” framfart. Marknaden har dock på nytt påvisat styrka med god återhämtning och stabiliserat sig, om än under högre volatilitet och livligare handel. VIX index som under oktober låg stabilt under 20 stack iväg till dryga 30-nivån för att sedan falla tillbaka mot 20-strecket igen. Senaste print vi ser i skrivande stund är nivån 22,01. En harmonisk nivå för marknadens vilja att ta risk i aktier.

Framförhållningen är dock fortsatt god för ny turbulens i marknaden. Få aktörer slappnar av i den corona-påverkade miljön där även inflationssiffrorna klättrat upp till högsta-nivåer på många år. Viljan att betala för skydd på nedsidan är konstant hög vilket avspeglas i SKEW-index. Från den mycket höga 150-nivån har vi sett en paus i den ngt skeva värderingen där Skew Index föll ner mot 130. Nu dock tillbaka mot 150-nivån igen där senaste print just nu är 147,34.

Även måttet på hur spekulationerna kring förnyad volatilitet, och därmed turbulens nedåt, är viktig att hålla koll på. Optionerna på självaste VIX index värderas högt vilket visar sig i VVIX index. Jämför dessa två index i en ren ratio (VVIX/VIX) så ser vi nivån på marknadens värdering på kommande marknadsrisk. En nivå mot 7 eller över har historiskt åtföljts av en livligare och korrigerande marknad. Här ser vi en svagt klättrande ratio som i skrivande stund printat 5,50 vilket indikerar visst lugn. Dock kommer vi från högre nivåer som i närtid kan återbesökas. Bra siffra att hålla koll på och en av de siffror som många i bl.a. USA förlitar sig på. Läs mer om detta mått HÄR

OMXS30 är värderat till fortsatt låga och godtagbara risknivåer om än i en stigande trend. Edgen har hunnit ikapp och spekulationsgraden inför årsskiftet är neutral. De flesta enskilda papper har en sjunkande riskprofil, dels med hänvisning till lugnet efter stormen men även på grund av en post-reporting-valuation där den naturligt högre riskpremien och osäkerheten inför rapportering återgår till en lägre och mer rimlig nivå efter redovisade siffror.

Edge = skillnaden mellan hist. och impl. volatilitet.
Diff anges från föregående vecka.

Dela
Publicerat i Analyser, Blogg, Börsen, Börshandel, Derivat, Nyheter Märkt med: , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Copyright @ 2022 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se