fbpx
måndag 4 juli 2022
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Volatilitetsrapport Börsen: Korrigering – ingen krasch.

Turbulenta tider råder åter på börsen. Ska det ner ännu mer? Möjligen, frågan är förstås hur mycket men framförallt i så fall hur fort det ska ner. Ett perspektiv på börsen ger oss inledningsvis en indikation var vi just nu befinner oss, alltid en bra början för en analys.

Sedan årsskiftet är börsen nu ner -3,89% vilket är på samma nivå där börsen bottnade i februari i år.

Ett år tillbaka är vi ner något mer, -7,61% då september/oktober förra året tvärtom var en stark period på börsen med stabila uppgångar jämfört med samma period i år.

Tittar vi hela tre år tillbaka är vi fortfarande på pluskontot med en uppgång på ändå rätt modesta 7,69% men om vi går tillbaka fem år till oktober 2013 ser vi i grafen att vi sedan dess är plus 33,83%.

Det kan säga den ene investeraren att det finns mer fallhöjd och ”raset” bara har börjat men den andre att nedgången är mer av en sund korrigering som snart planar ut. Det räcker med att läsa valfri finansmedia på nätet så hittar vi argument för båda sidor.

Men vem har då mest rätt? Låt oss se på hur marknaden värderar risken. Vår vän volatiliteten avslöjar ju som bekant en hel del för oss.

Vi kan se på VIX index hur risknivån stigit sedan början av oktober då nedgångsfasen började. Även om nivån just nu ligger över 24 är det fortfarande inga nivåer som gör att investerare ”flyr” från aktiemarknaden utan snarare värderar upp riskpremien i förhållande till det mentala sentiment som bildas av en längre nedgångsfas.

Om vi jämför VIX index idag med nivån vi såg i februari i år har vi en bit kvar till den oro vi såg då på börserna. Ett annat sätt att se på det hela är att vi nu var mer förberedda på en nedgångsfas i marknaden.

På tal om oro är då SKEW Index en bra indikator att komplettera med.

Detta index indikerar ju hur dyr nedsidan är i förhållande till aktuell nivå på index, dvs. efterfrågan på att köpa puts med lägre lösenpriser.

Ju högre efterfrågan på nedsidesskydd, desto dyrare optioner just där och en skevhet i optionsvärderingen. Vi ser hur efterfrågan ökat sedan slutet av april samtidigt som VIX inte rört sig nämnvärt vilket indikerar en viss oro för nedsidan.

Denna oro har nu blivit bekräftad och ATM-optionerna har korrigerats i värde i takt med nedgången. Däremot har inte efterfrågan på nedsidan fortsatt – nivån i värdering mellan ATM och OTM har istället planat ut eller om man så vill, blivit mindre skev. Därav nedgången på SKEW Index som vi ser i grafen.

Vad innebär detta?

En sannolik antydan kan vara att rädslan för en långt större nedgång inte är särskilt stor, åtminstone inte i nuläget. 120-nivån på SKEW Index som vi åter närmar oss anses vara den normala, det finns nämligen alltid en skevhet i värdering på indexoptioner. Den nuvarande nivån är även till synes den lägre nivån under året.

Summarum: Det vi ser så här långt är ingen ”krasch” utan kan snarare definieras som en korrigering av en marknad som haft en lång uppgångsfas. Vi vet förstås ingenting om vad som sker imorgon – och oron hos oss investerare som kollektiv kommer med stor sannolikhet hålla i sig ett tag till – en slagig marknad kommer prägla börshösten. Tipset att hålla nära koll på VIX och SKEW index är förmodligen väldigt klokt.

Kuriosa: Vad är en korrigering och vad är en krasch?

Frågan har kommit flera gånger. Är det en krasch vi ser? Nja. Vi kan jämföra med det klassiska raset 1929 då Dow Jones (inflationsjusterat) rasade från 5550 punkter till 795 på ca tre år. Marknaden återhämtade sig den gången till samma ekonomiska nivåer först 1959, dvs. först 30 år senare.

Det är en krasch.

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Analyser, Blogg, Börsen, Börshandel, Derivat, Nyheter, Påverkan, Psykologi, trading, Volatilitet Märkt med: , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Copyright @ 2022 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se