fbpx
tisdag 27 september 2022
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Volatilitetsrapport – Börsen skakas om på nytt

Energikrisen i Europa skakar om börserna och den svenska marknaden är inget undantag. Även finanspolitiken i USA har påverkat starkt där FED gått ut hårt och pratat om fortsatta hårda åtgärder mot inflationen vilket innebär fortsatt aggressiv takt med höjda räntor. Med en omskakad aktiemarknad stiger förstås risken där vi ser ett VIX index som gjort markanta kliv uppåt i grafen. Ändå kan vi konstatera att en nivå kring 25-strecket inte är en väldigt hög risknivå givet de rörelser vi sett de senaste veckorna. Sannolikheten för en rekyl, allt annat lika, är därmed hög.

Oron i marknaden var hög innan de mer omfattande nedgångarna satte fart i mitten av augusti och optionskontrakt på nedsidan värderades upp. Därefter bekräftades nedgången och nedsidan blev nu den nya ATM-nivån. Investerarna följde inte upp med efterfrågan på nedsidesskydd och Skew Index föll tillbaka. Oron för en fortsatt nedgång är därmed mindre och sannolikheten för en paus i försäljningen av aktier är hög.

I vårt eget index OMXS30 ser vi en betydande förändring de senaste veckorna i edgen, som gått från positiv till negativ med nästan 12 punkter. Det indikerar att kommande investeringsperiod är värderas till mindre risk än den som varit och en lugnare marknad även här kan förväntas, allt annat lika. I övriga aktier är det spridda skurar där högvolatila aktier som ex. SBB och SINCH sticker ut medans SWMA ligger på rekordlåga nivåer.

ÖVRIGA

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Analyser, Blogg, Börsen, Börshandel, Nyheter Märkt med: , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Copyright @ 2022 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se