fbpx
tisdag 27 september 2022
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Volatilitetsrapport – Den perfekta stormen?

Nedgång, hög volatilitet och en sällsynt svårbedömd marknad. Krigsläge på börsen och en stigande risknivå över lag. Inflationshot, höga energikostnader och rusande oljepris har präglat finansmarknaden från årsskiftet, men med ett chockerande krig i Europa att lägga till ekvationen kan den perfekta stormen vara nära enligt vissa bedömare. Vi har sett såväl krig som oroliga tider på börsen förut men här finns en rad unika faktorer att ta hänsyn till. Exempelvis är krigssituationen beläget i Europa och hot om kärnvapen har väckts till liv på ett obehagligt sätt. Men trots allt ser vi inte några katastrofala nivåer i termer av risk på börsen just nu. VIX index kring 32 är förstås en hög risknivå men lägre än för ett drygt år sedan, och jämför vi med exempelvis tiden för coronautbrottet 2020 eller finanskrisen 2008 såg vi en långt högre riskbild på börsen med VIX susande upp mot 90-nivån.

Efter 15-månaderslägsta på Skew Index har vi sett ett något stigande pris i relativa termer för optionskontrakt på nedsidan, men ännu till ”låga” nivåer givet marknadsläget. Investerare betalar inte upp för skydd på nedsidan mer än nödvändigt vilket indikerar att ingen stor nedgång från den redan bekräftade korrigeringen förväntas. Vi lever dock i en värld som just nu har nerverna på utsidan och den första indikationen på att oron för nya ras kommer tillbaka kommer att synas i första hand på högre priser för nedsidesskydd. Håll koll på Skew Index.

Med den bekräftade högre risknivån i aktiemarknaden och ett VIX som handlas över 30 minskar turbulensen i prissättningen på optionskontrakten på VIX. Det indikerar i sin natur att marknaden inte förväntar sig ännu mer turbulens i VIX-index eller i andra termer, just nu, inga stora rörelser upp – eller ner i termer av risk. Detta ger en fallande ratio VVIX/VIX och visar att trycket på en fortsatt större nedgång i närtid eller ytterligare korrigering nedåt inte ligger i korten av idag.

Edge-rapport. Med tillägget Regel 16 där vi i relativa termer ser den teoretiska dagliga rörelsen just nu i respektive papper. Mer info om detta värde tas upp i sin helhet i avsnitt 51 av Optionspodden.

Dela
Publicerat i Analyser, Blogg, Börsen, Börshandel, Derivat, Nyheter, Volatilitet Märkt med: , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Copyright @ 2022 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se