fbpx
tisdag 27 september 2022
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Volatilitetsrapport – Ett bedrägligt lugn

Börsen och finansmarknaderna står inför en högst oklar utmaning framöver med en allt mer omfattande kris kring kriget i Ukraina och en inflation som stiger kraftigt. Trots det ser vi en ändå normaliserad värdering av risken i aktiemarknaden med ett VIX-index strax över 20-strecket. Detta ska jämföras med nivåer som närmade sig 40 vid tiden för krigets startskede då oron i marknaden och stora nedgångar präglade börsen. Sedan dess har det alltså lugnat ner sig en hel del med en varannan-dags-marknad som indikerar en gedigen svårighet för investerare att bestämma sig för vad det hela ska ta vägen. Tipset är att förvänta sig mer turbulens med djupare dalar framöver då det trots allt finns en hel del triggers som snabbt kan få effekt i aktiekurserna.

Skew index bekräftar oron i leden med en brant stigande graf som visar på en dyrare nedsida den senaste tiden. Dock ser vi i historiken nedan att viljan att betala upp ännu mer (i relativa termer) för nedsidesskydd varit högre under lång tid tillbaka. Samtidigt är vi nu i ett nytt läge där en nedsida sedan årsskiftet ”bekräftats” och nu är den nya aktuella dagsnivån på börserna. Ytterligare nedsida har således inte varit i korten men ett stigande index på Skew visar att betalningsviljan av dyrare försäkringspremie ökar. Oron är alltjämt närvarande med andra ord, iofs inget anmärkningsvärt med det dock, givet läget i världen.

Med en snabb analys av intresset för optionskontrakt på VIX index ser vi att värderingen av dessa i jämförelse med VIX index i sig självt indikerar ett lugn för en korrigering i marknaden. Marknaden tror med andra ord inte nämnvärt på en given korrigering i närtid vilket även den relativt starka marknaden påvisar. Med en ration under 5 är detta inget orosmoln på börshimlen, men med de fakta vi har i korten med kriget i Ukraina i spetsen vet vi att hela scenariot förstås kan vända väldigt snabbt.

Edge-rapport. De flesta papper i OMX-index och även utanför har fallit kraftigt i termer av risk (iml. volatilitet) den senaste veckan. Med en index-volatilitet runt 20 konstaterar de flesta yrkesverksamma handlare att detta får anses vara ett bedrägligt lugn i en orolig finansmarknad och omvärld.

Dela
Publicerat i Analyser, Blogg, Börsen, Derivat, Nyheter, Volatilitet Märkt med: , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Copyright @ 2022 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se