fbpx
fredag 1 juli 2022
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Volatilitetsrapport – Luft under börsens vingar

Aktiemarknaden har studsat tillbaka från lägstanivåerna 9 maj och gett luft under vingarna hos investerare som tror på en fortsatt rekyl. Riskpremien är dock fortsatt hög med VIX runt 30, trots en mycket stark utveckling den senaste veckan. Ofta faller risknivåerna tillbaka i takt med uppgångar i en rekylfas men i lägen som den nuvarande med många triggers i korten håller en högre riskpremie sig kvar. Tipset är fortsatt hög volatilitet och nya test på nedsidan kommande investeringsperiod.

Orosmolnen på börshimlen är många, däremot är det få indikationer på att en större nedgångsfas befaras av investerarna inom kort. Skew Index har fallit brant ner mot 120-nivån som är en fullt normal värdering av nedsidesrisken. Det är därmed ett lugn under rådande värderingar i marknaden där aktiemarknaden verkar ha hittat sitt konsensus kring dessa nivåer. Skew Index är ett extra viktigt mått att följa under dessa omständigheter i marknaden då snabba förändringar kan ske på kort tid.

I tider när börsen når höga nivåer testas investerarnas tålamod för vilka nivåer som egentligen är rimliga. En av spekulationerna vid sidan om aktiekurser är hur turbulent miljö vi kan förvänta oss att se på börsen i närtid. Optionshandeln med VIX index som underliggande säger en hel del om detta och hur sannolik kommande turbulens antas bli. När volatiliteten och riskpremien på VIX-optioner stiger brukar vi med viss fördröjning se en ökad rörelse på VIX index i sig självt, oftast uppåt eller i andra termer i en nedåtgående aktiemarknad. Mäter vi volatiliteten på VIX-optioner (VVIX) mot VIX index ser vi hur marknaden förväntar sig högre volatilitet i marknaden. Vid en ratio upp mot 7 är detta ofta nära förestående. Nuvarande nivåer under 4 indikerar dock snarare en bekräftat korrigering på börsen och låg sannolikhet för ännu mer turbulens än den som redan finns.

Svenska OMXS30 håller sig i en något lägre värdering av kommande risk i marknaden, där samtliga papper sjunkit i risk de senaste tio dagarna.

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Analyser, Blogg, Börsen, Börshandel, Derivat, Nyheter Märkt med: , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Copyright @ 2022 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se