fbpx
tisdag 27 september 2022
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Volatilitetsrapport – Lugnet efter stormen

Risken i aktiemarknaden vänder återigen ner efter en mer turbulent period bakom oss, eller korrigering som vissa uttrycker det. VIX index har besökt årshögsta vilket tyder på en alert marknad som är beredd att både värdera upp och tackla högre risk när den väl får fäste i marknaden. Men som vid tidigare tillfällen visar marknaden en underliggande styrka och trendar åter ner mot mer harmoniska nivåer där investerare är villiga att ta risk i aktier. Med ett VIX index runt 20 ser vi ett normalläge i riskskalan, även om vi vet att oron lurar i vassen och att börsen som helhet kan vända ”på en femöring” som det heter.

SKEW index och priset för skydd på nedsidan är i relativa termer billigare än på länge. Med nivåer som är under 130 noterar vi 15-månaderslägsta och en låg vilja hos investerarna att som tidigare betala dyrt för försäkringar på nedsidan. Oron är därmed liten för fortsatt turbulens på börsen där man känner att den korrigering som nyss blev verklighet räcker för den här gången. Inte ens inflationsoro eller det oroliga politiska läget i Europa får investerare att bli oroliga, det mesta verkar tas med en klackspark. Som vanligt kan allt komma ändras snabbt men som det ser ut nu ska det till en större trigger politiskt eller marknadsmässigt för att sänka investeringsviljan i marknaden.

Med ration VVIX/VIX för vi en känsla för hur marknaden värderar risken för ytterligare turbulens. I andra termer kan vi läsa av hur optionerna på VIX index prissätts i förhållande till hur VIX index i sig själv går, eller hur risken i marknaden faktiskt handlas. Detta är två skilda element som ofta skvallrar om kommande rörelser. När skillnaden är stor, dvs. VVIX är hög och VIX fortfarande relativt låg uppstår ett läge där man räknar med högre turbulens, dvs. ett högre VIX. I grafen nedan syns detta om vi når upp mot 7 i ration då det historiskt har skakat till i marknaden vid flera tillfällen, senast nu i början av detta år. Nuvarande nivåer är i det mer lugna territoriet, men som vi ser är det en stigande trend som är av stort intresse att hålla koll på. Här har vi ett mått som kan ge oss den indikation få andra kan, och dessutom före det sker. Ingenting här är förstås en ren sanning eller matematisk verklighet, men en god indikation om hur investerarna värderar risken i aktiemarknaden. Värt att hålla koll på!

Läs mer om detta mått HÄR

Edge-rapport. Så gott som samtliga papper har minskat i sin riskprofil i den återhämtande marknaden i kombination med det ”lugn” som uppstår efter en rad redovisade rapporter. Däremot är riskbilden och den lägre implicita volatiliteten över lag fortsatt hög med en dyr riskpremie i många aktier.

Värden den 9 feb 2022
Värden den 9 feb 2022
Dela
Publicerat i Aktiederivat, Analyser, Blogg, Börsen, Börshandel, Derivat, Nyheter, Volatilitet Märkt med: , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Copyright @ 2022 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se