fbpx
tisdag 27 september 2022
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Volatilitetsrapport – Stabil underliggande styrka i aktiemarknaden

Efter en tid med högre turbulens i marknaden har börsen stabiliserats strax över 20-nivån på VIX index. Trots en del utmaningar på nedsidan visar marknaden ändå en underliggande styrka och har återhämtat sig på nytt. Viljan att ta risk i aktier är fortsatt god till en ändå godtycklig riskpremie. Tekniskt runt 2300 på OMXS30 är en alltmer tongivande nivå att hålla koll på. Analysen för den närmaste tiden innan det nya året och tiden efteråt är en fortsatt tilltagande risknivå som efter ett starkt börsår ändå kan ses som naturlig.

Oron för nya korrigeringar eller tester på nedsidan i marknaden har avtagit efter den senaste tidens återhämtning. Priset för nedsidesskydd har minskat i relativa termer och Skew Index har handlats till de lägre nivåerna under året, strax under 135. Däremot har nivåerna kring 150 och till och med 160 som vi sett tidigare i år varit historiskt höga med en oro för korrigering i marknaden som varit på topp. En oro som också även till viss del visade sig vara befogad efter en del nedgångar under hösten. En förväntan på Skew Index är dock sannolikt ett högre index med en tilltagande riskpremie på nedsidan i närtid.

Sannolikheten för en återkommande turbulens i marknaden är tilltagande. Premien i optionskontrakt på VIX index (VVIX Index) har stigit vilket visar en förväntan på högre volatilitet i VIX index i sig självt. En jämförelse i en rak ratio mellan dessa två index ger oss en god indikation på viljan att ta risk mot den förväntade marknadsrisken i närtid. En högre nivå i denna ratio visar därmed på en allt mer sannolik och annalkande korrigering. En stigande ratio den senaste tiden ökar med andra ord farhågorna om en ovilja att äga aktier där en nivå kring 7 är då varningslamporna börjar tändas. Detta är en bra siffra att hålla koll på och en av de siffror som många i bl.a. USA förlitar sig på.
Läs mer om detta mått HÄR

OMXS30 är värderat till godtagbara risknivåer och håller sig strax under risken på de internationella börserna. Samma sak gäller de flesta enskilda aktierna som har en rimlig risknivå under förutsättningarna vi sett det senaste kvartalet. Det råder harmoni i bolagsvärderingarna just nu inför slutspurten av 2021. Vissa undantag noteras förstås i ex. EVO, SINCH, GETI B och KINV B som är naturligt volatila papper.

Edge = skillnaden mellan hist. och impl. volatilitet.
Diff anges från föregående vecka.
Edge = skillnaden mellan hist. och impl. volatilitet.
Diff anges från föregående vecka.

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Analyser, Blogg, Börsen, Börshandel, Derivat, Nyheter, Volatilitet Märkt med: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Copyright @ 2022 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se