fbpx
tisdag 27 september 2022
 • Twitter
 • Facebook
 • Linkedin
 • Google+
 • RSS

Så stor är risken på börsen just nu

Just nu ser vi en fortsatt urstark aktiemarknad med ständigt nya rekordnivåer. Dock märks en viss avmattning i den dagliga handeln. En stark öppning orkar sällan bygga vidare uppåt på samma sätt som tidigare. Ej heller tar det fart nedåt, den uppåtgående trenden är stark. Endast mindre nedgångar har noterats som snarare ses som kortare pauser från uppgången.

Stockholmsbörsen har gått upp 89 % sedan bottennoteringen för ett år sedan. Det är en otrolig utveckling som saknar motstycke historiskt. Åtminstone inte utan en rejäl korrigering nedåt. Är det vad vi har att förvänta oss? Låt oss se vad marknaden själv har att säga.

TINA. There is no alternative. Det finns helt enkelt för få alternativ till börsen för att enkelt placera kapital som kan ge en fullgod avkastning. Mängder av stimulanspengar som måste omsättas gör börsen ännu mer attraktiv. Ränteplaceringar är sedan länge ointressanta och andra historiskt ”säkra” placeringar är inte längre lika attraktiva. Guld som exempel har sedan botten från förra året endast gått upp dryga 6 % och har sedan årsskiftet tappat nästan 10 %.

Psykologin. Mycket av det som händer på världens finansmarknader styrs av psykologiska faktorer. Allt vi ser på en börsskärm är inte de korrekta värden som bolagen har utan en spekulation av vad vi som kollektiv tror börsbolagens värde ska vara om ungefär ett år. Det kan med andra ord ändras snabbt. Och med en starkt överköpt marknad krävs det allt mindre för att vända på skutan. Men idag finns få faktorer som pekar på det. Det återstår att se hu det ser ut imorgon.

Risken i marknaden. VIX. Derivathandeln i aktiemarknaden kan berätta en hel del för oss. Ett optionskontrakt har en löptid som så småningom löper ut. Innan den gör det måste den värderas till ett förväntat värde på slutdagen. Det innebär att marknaden måste ta ställning till hur risken i den underliggande aktiemarknaden ser ut vid löptidens slut. Kortfattat kan vi alltså se om detta värde, som mäts i nyckeltalet volatilitet, är högt eller lågt och därmed hur marknaden ser på risken i närtid. VIX index visar hur optioner på S&P 500 är värderade och ger en god fingervisning om den rådande risken för stor del av världens finansmarknader. I enkla drag kan sägas att 20 är normalnivå där investerare är villiga att ta risk i aktiemarknaden.

VIX index just nu. Med en nivå under 20 % och kortsiktigt fallande är riskpremien låg i aktiemarknaden just nu. Värt att notera dock är den historiska utvecklingen där risken i aktiemarknaden enligt VIX ligger klart över 20 i snitt sedan Coronautbrottet mot klart lägre nivåer i jämförelse med tiden innan dess.

Oron i marknaden. SKEW. Vad investerare är villiga att betala extra för skydd på nedsidan i marknaden reflekteras i SKEW Index. Kortfattat kan sägas om dessa nivåer att 120 är normalläge. Det är med andra ord alltid ett visst överpris på skyddande optioner med lägre lösenpriser. Vid en nivå kring 130 kan oron anses vara ökad och vid 140 är beredskapen hög.

Skew index visar att oron i marknaden varit konstant hög sedan årsskiftet och pendlat kring 140-nivån i takt med den stigande börsen. Det innebär att investerare är beredda på en rekyl nedåt som kan bli aggressiv då trenden väl bryts.

Sammanfattning. Stark marknad till låg risk, men med en konstant beredskap för en korrigering nedåt. Kan bli en brant korrigering som går snabbt och aggressivt, till dess en sidledes till svagt stigande marknad.

Vad kan vi göra nu?

Exempel på lämpliga strategier i en sidledes marknad:

 • Strangles. Såld vagga mot innehav.
 • Covered Calls.
 • Fence
 • Puts. Veckooption vid ex. rapport.
 • Nedsidesputs.

Lär dig mer om optionshandeln. www.optionskurs.nu

Dela
Publicerat i Okategoriserade Märkt med: , , , , ,
One comment on “Så stor är risken på börsen just nu
 1. A-shot skriver:

  Tack. Jätte bra inlägg. Jag undrar specifikt om oro om nedgång – det är ju många som väntar på det, men då med ”market climb a wall of worry” betyder inte det att marknaden har faktiskt flera anledningar att gå upp och lämna de med försäkrningen och väntat på perongen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Copyright @ 2022 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se