fbpx
tisdag 16 april 2024
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
  • Google+
  • RSS

Volatilitetsrapport – stor osäkerhet på börsen

En av årets absolut största händelser i världsmarknaden sker redan idag den 20 januari 2017.

Det är idag (ca 18.00 svensk tid) som Donald Trump svärs in som ny president i USA och tar över rodret efter Obama. Plötsligt blir det viktigt på riktigt i vad denne man säger och gör och det är först nu effekterna av alla kontroversiella uttalanden han uttryckt på allvar kan få effekt. Osäkerheten är enorm och rädslan för ett mer osäkert läge i världen som helhet stiger.

Det märks inte minst på optionshandeln. Och kommer snart märkas på börserna.

Risken på börserna är dock i nuläget fortsatt låg. Viljan att ta risk i aktier är ännu hög, till stor del fortfarande pga. för få alternativ till avkastning och ett ränteläge som är fortsatt mycket lågt med fortsatta ekonomiska stimulanser.

VIX Index visade under 2016 ett snitt på låga 15,83 vilket är nästintill identiskt med femårssnittet på 15,75. Med undantag från händelser som Brexit, Trumps vinst i USA-valet och oro för ex. Kinas penningpolitik, då risken tillfälligt sköt i höjden, har risknivån varit i en god harmoni för en välmående börs.

VIX index vid 20-nivån indikerar ännu ett sorts normalläge i termer av riskvilja på börserna men har de senaste fem åren endast uppnåtts temporärt ett tiotal gånger.

Börsen har under samma period rört sig i en stabil trend uppåt (jmfr OMXS30) med undantag från perioden 2015 – 2016 där en kraftigare uppgång korrigerades med en motsvarande nedgång – för att därefter under relativt lugn handel åter klättra upp till 15-månadershögsta där vi befinner oss idag.

Idag sker dock det vägskäl som många bedömare fruktat för. Marknaden älskar fakta och hatar ovisshet och mer ovisshet än just nu har vi sällan upplevt. Donald Trump får nycklarna till Vita Huset och sällan har väl den tillträdande presidenten i USA varit svårare att tyda. Donald Trump är ingen politiker och lyssnar som mest med ett halvt öra på vad kloka utomstående rådgivare, övriga politiker eller krönikörer säger. Det finns väldigt många spekulationer och bedömningar om hur styret i USA kommer påverka oss alla, osäkerheten är som sagt mer eller mindre total.

En logisk bedömning är därmed att risken på världens börser kommer att stiga och att mer stabila nivåer kring åtminstone 20-nivån på VIX visar sig inom kort. Snittet från dryga 15 kommer med all sannolikhet vara högre vid årets slut och marknaden kommer visa större rörelser än tidigare.

En talande indikator är Skew Index, som indikerar den oro som finns bland investerarna på S&P 500. Efterfrågan efter skydd på nedsidan har de senaste dagarna skjutit i höjden. Puts har köpts i mängder inför Trumps tillträde av ren rädsla för vad han faktiskt nu får möjlighet att påverka. Skew index har ett normalläge kring 120 men närmar sig nu drastiskt och snabbt 145-nivån vilket är ett tydligt tecken på att oron i marknaden ökat avsevärt.

Är det då självklart att risken är befogad och att börserna kommer gunga i år? Nej, vi vet ju faktiskt ingenting om vad som egentligen händer i framtiden med om två veckor har vi förmodligen åtminstone, mer eller mindre, vant oss vid Trump som president.

Fram till dess får vi förstås se vad som händer. Ett som dock är säkert är att mannen som skriver sitt eget namn på såväl flygplan, hotell, kasinon eller hela fastigheter har ett allt för stort ego för att gå till historien som den man som förstörde USA eller för den delen världen med alltför kontroversiella eller ogenomtänkta beslut. Dessutom är hans makt till stor del begränsad till välviljan i USA:s kongress som garanterat kommer hålla vakt som hökar på allt han gör och agera direkt där så är nödvändigt och möjligt. Ett enda litet felsteg som bryter mot regelverket och Trump kommer stöta på patrull. Den närmaste tiden lär visa vad vi har att vänta oss.

Allt handlar dock inte enbart om Trump. Övriga risker i marknaden som faktiskt också bör beaktas är exempelvis:

Centralbankerna. Stor politisk osäkerhet, iofs även här mycket som har med USA att göra.

Brexit. Britterna ska enligt plan aktivera artikel 50 i mars, mekanismen för att lämna EU. Detta kan bli komplicerat, inte minst med hänvisning till det franska presidentvalet i april/maj och det tyska parlamentsvalet i september. Risken ligger i att valutgångarna här följer den populistiska vågen vilket kan förskjuta politiken alltför mycket till höger vilket kommer skapa en mer nationalistisk och mindre samarbetsvillig agenda. Turbulensen är då ett faktum.

Ryssland. Ett numera ständigt orosmoment i den globala marknaden och politiken som skapar en hel del osäkerhet. Återigen spelar Trump en stor roll – vad har han för avsikter med Putin egentligen. Högst oklart.

Krig och hot. Läget i Syrien är ännu riktigt illa. Landet är dessutom en spelplan för världspolitiken och positionering mellan multipla maktstater gentemot varandra. Detta riskerar hela tiden att göra det världspolitiska läget mer osäkert. Fler länder riskerar att dras in under 2017. Börserna kommer må dåligt om detta utvecklas åt fel håll.

Terror. Dessvärre är hotet om terror det mest plågsamma faktum vi måste kalkylera med under det kommande året. Med stor sannolikhet smäller det dessvärre igen någonstans inom kort. Det bidrar naturligtvis till osäkerheten en hel del och förr eller senare kommer det påverka oss alla ekonomiskt på ett eller annat sätt.

Vid sidan om all risk finns förstås ett scenario där ett minimum eller väldigt få av alla risker och hemskheter verkligen sker. Vi kan ju möjligen få uppleva starka ekonomier med stabila bolagsrapporter, stigande konjunkturer och fredsavtal i Syrien. Det är förstås vad vi alla hoppas på! Då kommer risken i marknaden att vara fortsatt låg och optimismen ökar.

Men den psykologiska faktorn som gör att vi ständigt oroar oss kommer åtminstone initialt sätta sin prägel på marknaden. I alla fall fram till en viss punkt då börserna kanske slår rekord och fredsavtalen som sagt står i fokus. Då spirar optimismen och vi har ändrat fokus helt från oro till ett sorts ekonomiskt lyckorus, där ingenting kan gå snett. Sedan händer något ändå i form av vinstvarningar, politiska tvärvändningar eller uppblåsta konflikter någonstans. Just där och då föds volatiliteten på nytt – och vi börjar om på nytt i ekorrhjulet.

Det är tur vi har optioner att komplettera vår handel med för att täcka alla olika scenarier.

Läs mer om:

VIX index och volatilitet
SKEW Index
Så skyddar du portföljen i en skakig börs

Dela
Publicerat i Aktiederivat, Analyser, Blogg, Börsen, Börshandel, Nyheter, Politik, Psykologi, trading, Volatilitet Märkt med: , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Copyright @ 2024 Optionsbloggen.se. Alla rättigheter reserverade. (Server: Oderland)

Prenumera på nyhetsbrev

info@optionsbloggen.se